diumenge, 2 de juny del 2013

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

L’escullera de Conflent


Quan es va urbanitzar la Via Júlia l’any 1986 es van col·locar diverses escultures al seu entorn. A la plaça de Francesc Layret, al barri de Verdum, la urbanització i posterior construcció del bassament (que havia d’estar format per pedres amuntegades com l’escullera del port), va retardar fins a l’any 1988 la col·locació de l’escultura. Aquest basament que havia de donar sentit al nom de l’obra triada (Escullera) va resultar convencional i poc relacionable amb el nom. L’obra consta de tres figures antropomòrfiques que representen pare, mare i fill. La posterior construcció d’un pàrquing a la plaça va expulsar la “familia” del seu emplaçament originari  i no va ser fins a l’any 1999 quan es va urbanitzar el carrer del Conflent que van quedar definitivament col·locades al desnivell d’aquest carrer, cobert d’una malmesa gespa en tres nivells diferents, entre la Via Júlia (al costat del monument a Clavé) i la plaça d’Ángel Pestaña, ara al barri de la Prosperitat.

Les peces són de ferro colat. La més gran fa uns tres metres d’alçada i pesa unes tres tones. Preguntem: qui va ser l’autor de l'“Escullera”?


a) Antoni Rosselló

b) Sergi Aguilar

c) Jaume Plensa

d) Josep Maria Subirachs


(Us dono un parell de pistes: l’autor va ser guardonat amb el “Premio Nacional de Artes Plásticas” l’any 2012 i va instal·lar una obra efímera el mateix any, a la platja de Botafogo a Río de Janeiro, que representava un cap blanc  de 12 metres que sortia de l’aigua i que, segons l’autor, pertanyia a una noia de catorze anys que es deia Awilda).


La resposta a la pregunta de la setmana pasada era la:
b) La primera festa major de Prosperitat es va celebrar l’any 1978 quan els barris van començar a prendre consciència de sí mateixos.

No ha contestat ningú i mira que n'era de fàcil: només calia donar un cop d’ull a la revista/programa d’aquest any “La Prosperitat” que s’edita amb motiu de la Festa Major i a l’editorial s’esmenta que, aquesta és la 35a edició.

En fi, el premi ha quedat desert i s’acumula al de la setmana vinent.

2 comentaris: