dilluns, 16 de juny del 2014

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

Platja de vies


En aquests terrenys, ara ocupats per el complex esportiu de Can Dragó, s’hi estenia allà pels anys quaranta i cinquanta i a continuació dels tallers del Nord, una gran platja de vies amb material ferroviari espatllat: vagons de mercaderies i de passatgers, tenders, vagonetes... tots ells pendents d’una reparació que, possiblement no arribaria mai per la penúria dels temps, d’una postguerra que semblava que no s’acabaria mai.

De vegades, la canalla envaïa aquest territori  misteriós i alhora mig abandonat, com a camp propici per viure fantàstiques aventures mentre s’embrutaven amb les restes de carbonissa i rovell que acumulaven aquelles deixalles rodants. Però el que fins ara gairebé s’ignorava era que alguns d’aquells vagons es feien servir d’habitatge per a les famílies dels treballadors de la RENFE vinguts d’altres regions: de l’Aragó i, fins i tot, de Valladollid. Aquest personal havia  estat traslladat forçosament (de vegades per motius politics) i no tingurern un  habitatge digne fins que, a principis dels anys cinquanta es van construir les cases baixes de la RENFE, a l’altra costat del passeig de Valldaura, on havia estat l’era de l’antiga masia de can Dragó, allà on el carrer d'Argullós s’unia amb la antiga carretera de Cornellà a Fogars de Tordera i a prop del pont del Dragó.

Les deixalles metàl•liques, ja obsoletes per la electrificació de les línees, el soterrament de les vies del tren, la construcció de l'avinguda Meridiana i abandó dels tallers, van suposar la progressiva desaparició d’aquest paisatge compartit alhora amb una vella bòbila, (la Plinthos o bòbila de Can Dragó) que va perdurar fins els anys setanta.

Quin era el nom amb què es coneixien popularment aquests terrenys? (agraïm al senyor Joan Termes i Roig que hagi compartit els seus records amb l’Arxiu).


a)    Camp de la Bota

b)    Camp de la Ferro

c)     Camp de l’Arpa

d)    Camp dels Baturros


La resposta correcta  a la pregunta de la setmana passada era la:
d) Cementiri de Sant Andreu (Porta).

5 comentaris:

  1. L'Infobarris de Nou Barris d'aquesta setmana s'en fa ressó de l'exposició de Jocs de Nou Barris oberta al public al vestibul del Espai Via favéncia, seu de l'Arxiu

    ResponElimina
  2. ENTRE EN LA ESCUELA DE APRENDICES DE LOS TALLERES DE LOCOMOTORAS DE RENFE EN EL AÑO1956...EN ESE LUGAR Y FUE UNA EPOCA DE ESTUDIOS Y TRABAJO MARAVILLOSA ...DURANTE TRES AÑOS ....CONSEGUI UNA BECA PARA INGENIERO TECNICO Y POR LAS NOCHES ACUDIA A LA ESCUELA INDUSTRIAL DONDE CONSEGUI EL TITULO DE MAESTRO FUNDIDOR...LA PENA ES QUE MAQUINISTA...ELIZALDE .....PEGASO..SIEMENS....ETC CERRASEN SUS ESCUELAS.-.

    ..

    ResponElimina
  3. doncs, ni idea, però ni idea.... però ja que juguem cada setmana, aquesta no serà menys.... així que diem...

    b) Camp de la Ferro

    ResponElimina