dimecres, 23 de juliol del 2014

Gran èxit de la presentació del número 66 de la revista "L'Arxiu"


El passat dimarts dia 22 a les 19:00h. va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència l'acte de presentació del número 66 de la revista "L'Arxiu". El nombre d'assistents fou notable, al voltant d'una cinquantena de persones entre socis i sòcies i d'altres interessats.
La jornada, molt especial, estigué marcada pel fet que la revista complia 30 anys de la seva publicació, per la commemoració dels 50 anys de les obres de construcció del clavegueram al barri de les Roquetes per part del veïnat, i per l'assistència del mossèn que va contribuir a la tasca esmentada, Santiago Thió i de Pol.
L'obertura anà a càrrec del nostre col·laborador Ricard Fernández Valentí, el qual va explicar com ha evolucionat la revista des dels primers números fins a l'actualitat, alhora que va animar a tothom que ho desitgés a escriure articles tant per a la revista com per al blog, com una manera de recuperar i donar a conèixer la memòria històrica de totes les persones de Nou Barris.
Seguidament intervingué el nostre col·laborador Jordi Sánchez Ruiz, que va explicar detalladament l'estructura i els continguts del número 66 de la revista, que aquesta vegada compta amb 48 pàgines, articles per part de nous col·laboradors, tapes amb paper maixé i la col·laboració publicitària una vegada més de l'Assessoria Via Júlia.


Just en el moment en què acabà el seu parlament, va fer entrada al local mossèn Santiago Thió i de Pol, que es va traslladar expressament de la seva residència a Girona fins a la nostra entitat per participar en aquest acte tant especial i commemoratiu.
Rebut per uns acalorats aplaudiments, el president de l'Arxiu, l'Arnaldo Gil Albacete, va procedir a fer la presentació i a explicar breument el significat que tingué la construcció de la xarxa de clavegueram al barri de les Roquetes per part del veïnat i sota la supervisió d'en mossèn Thió. Aquest esdeveniment, símbol del triomf de la voluntat popular i de l'inici d'unes llargues lluites per aconseguir millorar la qualitat de vida de les barriades, fou batejat per la nostra entitat com a "Urbanitzar en diumenge".
Mossèn Thió, amb la seva alegria i vigorositat que el caracteritza, va procedir a fer una explicació molt emotiva, alhora divertida i detallada dels esdeveniments, que afortunadament ha estat enregistrada pel seu valor històric i social, ja que es tracta d'una aportació excepcional i única com a testimoni personal i que ara quedarà preservada per a la memòria històrica del barri, i alhora també de Barcelona. Fou un 18 de juliol del 1964, una data que mai més no s'oblidarà.


Finalment, ell va fer obsequi a l'entitat del rellotge d'or Duward (per un valor de 7.000 pessetes de l'època) que el veïnat de les Roquetes li va fer una vegada van acabar les obres del clavegueram del barri, a l'octubre d'aquell any. Igualment, la Maria Lluïsa Serralta i en Josep Maria Babí, col·laboradors de l'Arxiu, procediren a entregar-li amb ell uns obsequis com a reconeixement a la seva trajectòria i homenatge a la seva figura: una foto dels esdeveniments del 1964 emmarcada en plata, la clau de la Porta de les Roquetes de la nostra entitat, un exemplar del número 66 de la revista i un carnet de soci honorífic. Tot plegat rebé força aplaudiments.
Després d'alguns parlaments per part del públic assistent, especialment del líder veïnal de les Roquetes Manuel Rodríguez, del mossèn de la parròquia de Sant Sebastià de Verdum Joan Cuadrench i de testimonis i familiars que participaren en la urbanització dels carrers del barri, tothom fou convidat a un refrigeri per cortesia de l'entitat. D'altra banda, el regidor de cultura del districte de Nou Barris, Santi Borrull, soci de l'Arxiu i que no es va voler perdre l'esdeveniment, va prometre que penjaria la ressenya de l'esdeveniment a la web de l'Ajuntament de Barcelona. Per part dels membres de Projectart, que varen fer l'enregistrament de l'acte, preveuen emetre un reportatge a l'Infobarris de Barcelona Televisió (BTV) el proper dilluns 28 d'aquest mes.


El final de la jornada, una vegada la majoria de persones havien marxat, va acabar a l'interior del local de l'Arxiu, ocasió a la qual mossèn Thió va aprofitar per veure i admirar les nostres instal·lacions. Fetes algunes sessions fotogràfiques, fou també obsequiat amb el llibre "Así era Nou Barris" de Ricard Fernández Valentí, i amb el llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar", on hi va col·laborar entre d'altres autors Jordi Sánchez Ruiz.
Alegria, satisfacció i la sensació de què el públic es va emocionar i s'ho va passar molt bé van ser les impressions que els qui col·laborem a l'Arxiu ens varem endur d'aquesta jornada commemorativa que acomiada l'entitat fins el setembre. És per això que us desitgem que acabeu de passar un bon estiu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada