dimecres, 29 d’octubre del 2014

Inaugurada l'exposició fotogràfica d'Eva Orti


El passat dimarts dia 28 a les 19:00h. va tenir lloc al vestíbul de l’Espai Via Favència la inauguració de l’exposició fotogràfica “Nou Barris 9. Fotografies d’Eva Orti (1991-1992)”. Es tracta d’una selecció d’imatges de la periodista gràfica Eva Orti fetes durant els seus anys que va exercir com a fotògrafa per a la revista “9 Barris 9”. Aquesta publicació va ser fundada el 1989 per l’anomenat Col·lectiu 9 Barris 9 amb la voluntat d’oferir una publicació mensual d’actualitats relatives als barris del districte de Nou Barris. No es tractava de ser una revista comercial, sinó que havia la voluntat d’adoptar una postura compromesa amb la gent i de fer arribar a tothom els temes més importants i que més afectaven a tothom. Va evolucionar el 1995 convertint-se en el diari “Ciutat Nord Nou Barris”, estenent-se a altres districtes de la ciutat com Sant Andreu, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Sant Martí. El 2005 es convertí en el nou diari “Més Ciutat”, publicant-se en els mateixos districtes abans esmentats fins a la seva desaparició definitiva el 2007.


L’exposició ofereix un total de 40 fotografies procedents d’una donació que la mateixa Eva Orti va fer a l’Arxiu l’any 2012. Algunes d’aquestes imatges van ser aprofitades per a il·lustrar les notícies de “9 Barris 9”, mentre que d’altres són completament inèdites. La mostra destaca per la seva gran qualitat, per la força expressiva de cada foto, així com pel seu contingut. Es poden observar els retrats de personatges coneguts com el cantant Quico Pi de la Serra, el fotògraf Kim Manresa, els líders veïnals Rafael Lora i Andrés Naya, el militant d’ICV Antoni Luchetti, l’alcalde de Barcelona Pasqual Maragall, el president de l’A.V. de Torre Baró Manuel Vital i el president de l’A.V. de la Trinitat Nova Disodado Rebollo, entre d’altres.


Les fotografies il·lustren escenes de la vida quotidiana, paisatges, retrats de gents i lluites veïnals. Igualment, l’exposició vol demostrar que la imatge contemporània també té un valor documental important de primer ordre i que no ha de quedar únicament relegat a les entranyables fotos antigues a les quals hi estem acostumats a contemplar. En aquest sentit, s’ha volgut reivindicar el paper de la foto recent o moderna.
L’exposició romandrà visible per al públic del 28 d’octubre fins el 20 de novembre al vestíbul de l’Espai Via Favència.

1 comentari:

  1. Completament d'acord pel que fa a les exposicions monográfiques enmarcades en periodes limitats en temps i espai que, sota l'atenta mirada dels fotógrafs que han fet confiança a l'Arxiu amb les seves donacions, ens mostren la evolució continuada dels nostres barris lluny de l'entrenyable però encarcarada visió de les fotografies de fa seixanta anys. El pas del temps i el magnific fons fotográfic de que disposa avui dia l'Arxiu, ho permet.
    JOSCAR

    ResponElimina