diumenge, 22 de febrer del 2015

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

Guerra aèria
Aquest Joc el volem dedicar al Josep Martin i a l'Agus Giralt amb els qui tant hem compartit a l’Espai Via Favència.


La nit del 24 al 25 d’octubre del 1937, mentre sobrevolaven el riu Besòs i la falda de Collserola un atac feixista italià va ser contestat per l’aviació republicana, ràpidament alertada i enlairada de l'aeròdrom de Sabadell. L’esquadreta de caces, comandada pel pilot Rodrigo Mateo, es va encarregar del contraatac. En Rodrigo  va tornar a tenir èxit en la seva missió, dons el juliol del mateix any ja s’havia convertit en el primer pilot en abatre un avió en un vol nocturn. En aquesta ocasió, la metralladora del seu Polikarpov I-15 (“xato”) va fer blanc en un bombarder Savoia-Marchetti SM81, un trimotor italià de bombardeig nocturn que es coneixia com el ratpenat. L’avió es va estavellar a prop de la Font Muguera, en un espai al peu del Turó de Can Cuiàs. Els seus cinc tripulants van morir carbonitzats.
Però en Rodrigo Mateo, malgrat el seu nom, no era espanyol. Qui era en realitat aquest as de l’aviació i quina nacionalitat tenia? (Aquesta setmana us ho posem fàcil: almenys els 200 socis (si heu llegit el darrer número de la revista de l’Arxiu), ho sabran, dons un magnífic article de l'historiador i company Agus Giralt ens explica, fil per randa, què va passar als cels de Nou Barris aquella nit d’octubre del 1937).


a) Antoine de Saint-Exupéry (francès)

b) Douglas Bader (anglès)

c) Charles Lindbergh (nord-americà)

d)  Anatoly Serov (rus)


La resposta correcta a la pregunta de la setmana passada, era la:
c) La riera d’Horta desembocava a la mar Mediterrània, al costat del Camp de la Bota. Adjuntem un fragment d‘un plànol del 1935 per confirmar-ho. Enhorabona als encertants.



2 comentaris: