dilluns, 16 de març del 2015

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

La plaga


Al segle XIX, la vinya era molt important a Catalunya. Quan es va conèixer l'existència de la plaga, es van dur a terme diferents mesures de seguretat. Totes les vinyes que resultaven infectades es cremaven per evitar que s'estengués. Tanmateix, cap a finals del segle XIX i a inicis del XX, va arribar finalment la temuda plaga, que va fer desaparèixer gran part de les vinyes catalanes. Com a conseqüència, si els agricultors no van tornar a plantar les vinyes, empeltades ara amb espècies de vinya americanes, l'agricultura s'orientà cap a d'altres conreus com, per exemple, els ametllers, els avellaners o els cereals, cultius autòctons que ara es volen recrear a les feixes de la Trinitat Nova a peus del redescobert Pont dels Tres Ulls.
Al nostre territori la vinya es conreava tant al pla com als vessants dels turons i va subsistir fins a mitjans del segle XX, on va desaparèixer definitivament arrabassada, aquest cop no pas pel temut insecte, sinó per la desenfrenada cursa constructora.
Quin era el nom d’aquest temut insecte?


a) Drosophila

b) Fil·loxera

c) Fannia canicularis

d) Mosca vironera


La resposta correcta  a la pregunta de la setmana passada era la:
d) El Poble Espanyol. La colla gegantera compta amb deu capgrossos que representen els deu districtes de Barcelona. Nou Barris és el castell de Torre Baró. La noticia va ser difosa per TV3 i BTV en els seus informatius ara fa un parell de setmanes.

2 comentaris: