dimarts, 24 de març del 2015

L'Arxiu fa presència en la inauguració de la Casa de l'Aigua


El passat dissabte 21 de març va tenir lloc al barri de La Trinitat Nova la inauguració oficial del conjunt històric de la Casa de l'Aigua. Després d'haver romàs durant 25 anys sense funcionar i haver patit una greu degradació amb motiu del seu abandonament, gràcies a les lluites veïnals i, és clar, de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, la recuperació d'aquest patrimoni ja és una realitat. És d'esperar que l'indret, a més d'esdevenir un centre d'interpretació de l'aigua amb caràcter museístic i pedagògic, passi a ser sobretot un destacat espai de referència d'activitats culturals.
Després d'un any d'obres de rehabilitació i una inversió de 3,9 milions d'euros, l'espai esdevindrà un centre d'educació ambiental. Els dos edificis s'han unit mitjançant un passadís de vidre i s'ha cobert la piscina de cloració d'aigua per a guanyar a l'interior més espais per a desenvolupar-hi activitats. Pel que fa als soterranis, s'ha recuperat el sistema de dipòsit i canalització d'aigua i s'ha rehabilitat el túnel que connecta amb els dipòsits situats a l'altra banda de l'avinguda Meridiana, és a dir, a La Trinitat Vella. per tal que a curt termini tot plegat es pugui visitar. Els jardins exteriors s'han condicionat tant per facilitar l'accés al recinte com per a què el veïnat del barri pugui realitzar activitats i celebracions a l'aire lliure, mentre no s'hi construeix el futur casal de barri. Aquest s'ubicarà tot just al davant de la Casa de l'Aigua, tindrà 928 metres quadrats de superfície i disposarà d'una sala polivalent, espais per fer reunions i tallers i una cafeteria. El pressupost s'estima al voltant d’1,5 milions d’euros.


En aquests moments s'estan recuperant els antics horts urbans de la gent gran, si bé tindran una nova ubicació a cavall entre el recinte de la Casa de l'Aigua i l'avinguda Meridiana. Resta pendent la rehabilitació de la sala hipòstila, antics dipòsits d'emmagatzematge d'aigua per a convertir-ho en una sala d'actes. Una altra gran obra pendent i que es troba en procés d'execució és el desenterrament de l'antic Pont dels Tres Ulls, un element patrimonial que es donava per perdut i que, afortunadament, es recuperarà i es rehabilitarà.
A partir de les 10:30h. del matí es va procedir a fer portes obertes per a donar a conèixer públicament les instal·lacions. L'acte inaugural va estar presidit per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trías, la regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, que van estar acompanyats per altres representants municipals com l'arquitecte municipal Vicente Guallart i el portaveu i conseller de Promoció Econòmica i Cultura del districte de Nou Barris, Santi Borrull, així com d'associacions veïnals i culturals de La Trinitat Nova i altres barris. Per part de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, van assistir els nostres companys i col·laboradors Jesús Aguilar, Josep Maria Babí i Jordi Sànchez.


Fotos: Jesús Aguilar Laso

1 comentari:

  1. Yo estuve en la inauguración y me lleve una decepción, solo dejaban ver el edificio principal que desde mi punto de vista lo han dejado como una triste sala de exposiciones vacía.
    Lo realmente internaste sabia que estaba "abajo", pregunte a las personas que custodiaban la entrada para "bajar" y decian y repetían que ahi no habia nada que ver, yo les insisti en que si que habia cosas que ver, habian restaurado y habian hecho visitable el tunel que cruza la meridiana, las salas de bombas... pero nada que no dejaban verlo.
    Ricard, sabes cual es la forma de visitar esa zona? el mhuba realizara rutas guiadas? como apuntarse?

    ResponElimina