dijous, 30 d’abril del 2015

L'Arxiu fa presència en l'homenatge als barraquistes de Santa Engràcia


El passat dissabte 25 d'abril a les 12:00h es va celebrar l'acte de col·locació de la placa commemorativa en homenatge als veïns i veïnes de les barraques de Santa Engràcia, al barri de La Prosperitat.
Amb aquesta sumen cinc el nombre de plaques commemoratives que recorden els anys del barraquisme a la ciutat de Barcelona.
La placa en sí es va col·locar a la plaça d'Ángel Pestaña, a prop del Casal de Barri de la Prosperitat. En ella hi ha una inscripció que diu textualment: El text de la placa és aquest: "Les barraques del pla de Santa Engràcia van sorgir als anys seixanta del segle XX després d’una estafa, quan un constructor va vendre els mateixos pisos inacabats a molts compradors. Els afectats van ocupar els edificis, i el solar es va omplir de barraques. La mobilització veïnal va aconseguir el trasllat dels barraquistes a pisos el 1983, i la lluita va seguir per convertir en zona verda i equipaments l’espai guanyat a les barraques. El 1986 es va inaugurar la plaça d’Àngel Pestaña. Barcelona ret homenatge a aquesta lluita ciutadana".
També s'hi va instal·lar una torreta informativa amb fotografies i textos sobre el nucli de barraques de Santa Engràcia i els anys del barraquisme a Barcelona.


Si fem una mica de memòria històrica, l'origen d'aquest nucli de barraquisme es remuntaria ara fa poc més des cinquanta anys enrere, a l'agost de 1964, quan el constructor d'uns habitatges inacabats situades al carrer d'Enric Casanovas, un tal senyor Llobet, va dur a terme una estafa consistent en vendre dues i tres vegades els mateixos pisos, de manera que els compradors es quedaren sense casa i l'estafador acabà cobrant tot els diners. Malgrat que fou descobert i detingut, les persones afectades es quedaren sense sostre i com a conseqüència alguns d'ells ocuparen els blocs buits, sense portes ni finestres ni els subministres bàsics com era l'aigua i l'electricitat. D'altres, però, com fou el cas d'unes famílies gitanes, optaren per muntar barraques en un solar entre l'esmentat carrer i el de Santa Engràcia sota unes condicions de vida molt precàries. Com a conseqüència, el barraquisme es va multiplicar fins al punt que afectats i veïnat del barri es van unir per demanar habitatges dignes per a tothom. Fins i tot, un cens de barraques de 1974 no comptabilitzà als de Santa Engràcia, tasca que va fer l'A.VV. Prosperitat, fundada el 1972. El 1979 el llavors alcalde de Barcelona, Josep Maria Socías es comprometé a edificar nous habitatges per als barraquistes, però no seria fins a l'any 1984 que s'aconseguí eradicar les barraques amb el reallotjament dels seus ocupants en uns blocs erigits a l'avinguda de Río de Janeiro. En el solar, al seu lloc es construí la nova plaça d'Ángel Pestaña, inaugurada el desembre de 1986.


L'acte va tenir l'assistència dels principals representants municipals del districte, com la regidora del districte de Nou Barris Irma Rognoni, el portaveu i conseller de Promoció Econòmica i Cultura del Districte de Nou Barris Santi Borrull i la presidenta del Consell Municipal del Districte de Nou Barris Carme Andrés. A més, també va assistir la històrica i popularíssima líder veïnal Maruja Ruiz que va procedir a fer un parlament, així com alguns dels antics residents al nucli de barraques de Santa Engràcia, i membres de les entitats de Nou Barris i de la Comissió Ciutadana.
Per part de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris hi assistiren els nostres companys i col·laboradors Josep Maria Babí i Carmen Ríos, Ginés Cuesta, Arnaldo Gil i Antonio Silva.
D'altra banda, es va fer l'acte de presentació del llibre "Les barraques de Santa Engràcia" del fotògraf Kim Manresa, que va documentar entre els anys 1973 i 1983 la vida quotidiana al nucli de barraques i la lluita veïnal per aconseguir el reallotjament en pisos dels barraquistes. Per descomptat, la nostra entitat ha adquirit exemplars d'aquest llibre, un títol que ja passa a formar part de la nostra biblioteca, contribuint a fer més gran el fons documental.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada