dimarts, 26 de gener del 2016

Participant en les primeres activitats de l'any


L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris comença l'any amb empenta, i per aquesta raó la nostra gent que hi col·labora assíduament s'ha posat les piles participant en un parell d'activitats les quals van coincidir totes dues el passat divendres dia 22 d'aquest mes de gener.
D'una banda, a l'Ateneu Harmonia de Palomar, situat al recinte de la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu, el nostre company i col·laborador Arnaldo Gil, representant la nostra entitat, va participar en la ponència titulada "Els grups de recerca local de Barcelona: passat, present i futur" que es va celebrar de les 19:15h. fins a les 21:00h. Va estar acompanyat dels també ponents Josep Santesemase (presidente de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana), Josep Guzman (CERHISEC), Oriol Granados (Centre d’Estudis de Montjuïc), Pau Vinyes (Centre d’Estudis Ignasi Iglésias), Montserrat Garrich (Esbart Català), Josep Maria Contel (Taller d’Història de Gràcia), Jordi Morell (Taller d’Història del Clot-Camp de l’Arpa), M.Carme Jiménez (Institut Ramon Muntaner), Gregor Siles (Tot història) i Francesc Viso (CCEPC). A l'acte hi van assistir una trentena de persones, entre elles el nostre company i col·laborador Josep Maria Babí que va fer un reportatge fotogràfic.


Aquesta activitat estava emmarcada dins la "Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona Som Cultura Popular", una iniciativa que neix per generar idees i informació entre els diferents col·lectius de la cultura popular de la ciutat. Aquesta trobada, que es va celebrar dels dies 21 al 24 de gener, ha tingut per objectiu despertar la curiositat entre sectors i afavorir les interconnexions, viure la cultura popular en primera persona, explicar-la i dotar-la d’un fons teòric. La mostra es va definir en un espai molt plural dividit en diversos apartats, amb la participació d'una trentena d’entitats de la ciutat de Barcelona i una vintena més d’arreu dels territoris de parla catalana. En total, 35 exposicions divulgatives de cultura popular, curts i filmacions de cinema etnogràfic, presentacions de temàtiques diverses a proposta de les entitats participants, debats oberts, conferències, mostra de publicacions i de productes artesans, espai de gastronomia amb tastos i degustacions i propostes per a escolars i professionals van omplir el cap de setmana aquestes jornades festives.


Paral·lelament, a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova es va fer una trobada veïnal amb l'alcaldesa de Barcelona Ada Colau i la regidora del districte de Nou Barris Janet Sanz, amb l'objectiu de recollir propostes, preocupacions, queixes i reivindicacions. A l'acte hi van acudir més d'un centenar de persones, algunes veïnes i d'altres en representació d'associacions i entitats. Per part de l'Arxiu i en nom de l'entitat hi assistiren els nostres companys i col·laboradors Jordi Sànchez, Jesús Aguilar i Ricard Fernández. Des de les 19:00h. i fins a les 21:00h. es va originar un llarg debat on no hi van faltar els corresponents aplaudiments d'un cantó i les polèmiques sobre temes sensibles d'un altre, reaccions típiques quan es tracten assumptes polítics. La mateixa alcaldessa va aprofitar l'ocasió per a anunciar públicament el seu pla de barris, entre els quals es trobava inclosa la Trinitat Nova. En una de les intervencions, pràcticament dels primers torns de paraula, el mateix Jordi Sànchez, en qualitat de president, va reivindicar que el patrimoni del districte encara pendent de salvar es recuperi definitivament i, per tant, es reprenguin els projectes de rehabilitació. És desig nostre que les peticions en relació a la defensa del patrimoni siguin escoltades i es facin realitat, no només per a la memòria històrica dels barris, sinó també en benefici ciutadà pel fet que s'empraria per acollir usos socials, culturals i pedagògics, tal i com sempre ha defensat l'Arxiu i recull en el seu manifest.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada