dimarts, 2 de febrer del 2016

Presentat el llibre "Història dels carrers del poble de Sant Andreu de Palomar"


El passat dijous 28 de gener es va celebrar al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) l'acte de presentació del volum 8 de la col·lecció "Llibres de Finestrelles" titulat "Història dels carrers del poble de Sant Andreu de Palomar". Van estar a la taula de presentació els dos autors del llibre, Jordi Sànchez (company, col·laborador i ara president de la nostra entitat) i Jordi Petit (arqueòleg i membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias), i també l'actual president del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, Jaume Seda. L'obertura de l'acte va anar a càrrec del nostre company i col·laborador Josep Maria Babí, el qual va aclarir al públic que aquest llibre es presentava a Nou Barris perquè fins a la nova divisió administrativa del 1984 aquest territori va formar part de Sant Andreu de Palomar (primer com a poble i després com a districte), motiu pel qual alguns dels carrers (existents i desapareguts) que es fan referència al llibre tenen a veure amb l'actual districte. L'obra, de 298 pàgines, recull la història de tots els carrers existents a Sant Andreu de Palomar quan era poble independent, és a dir, que arriba fins el 1897, any de l'agregació amb Barcelona.


El primer a parlar va ser en Jaume Seda, el qual va afirmar que el llibre expressa moltes coses, especialment la història social i cultural, però sobretot la vida quotidiana de Sant Andreu a través dels seus carrers i places. Posteriorment, va donar a conèixer al públic el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, que comparteix moltes coses en comú amb l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris pel que fa a objectius i funcions. Igualment va recordar que el seu nom es deu a què la seva seu és la casa on va néixer aquest dramaturg i poeta, alhora personatge andreuenc il·lustre. Va recomanar el llibre com a obra de consulta i de referència no només per a estudiants i historiadors sinó també per al públic en general que vulgui conèixer part de la història dels seus barris i, alhora, sentir-se identificat.


En segon lloc va parlar el Jordi Petit, el qual va explicar que aquest llibre s'ha escrit per l'interès lògic que es té normalment per la història del territori al qual es pertany, i pels encara vincles existents entre els actuals districtes de Sant Andreu i de Nou Barris. Després va fer un interessant resum de l'evolució de la trama urbana del poble de Sant Andreu de Palomar durant els segles XVIII i XIX. Va remarcar que l'elaboració del present llibre ha servit per descobrir que moltes de les publicacions anteriors estaven plenes d'errades i que ara s'han pogut aclarir i corregir en el nou volum d'aquesta col·lecció dels "Llibres de Finestrelles". Pel que sembla, la intenció inicial era fer la història dels carrers i arribar fins a l'actualitat, però degut a què era una feina excessiva, es va decidir acotar el treball fins a l'agregació a Barcelona del 1897. A títol personal, va reivindicar que a Sant Andreu es dediquin els noms dels seus carrers i places a personatges, fets històrics i elements identitaris del mateix barri o ex-poble en comptes de dedicar-los a personatges que res tenen a veure amb Sant Andreu.


I en tercer lloc, va parlar el Jordi Sànchez, el qual va expressar el seu orgull per haver contribuït a fer realitat aquest llibre, després de nou mesos de feina, si bé al darrera havia anys de recerca personal. Va reivindicar el manteniment i el foment del passat comú entre Nou Barris i Sant Andreu. Tanmateix, va puntualitzar que el fet de fer referència al poble de Sant Andreu, en realitat també es parla de l'actual territori que conforma el districte de Nou Barris i, fins i tot, part del territori que ara pertany administrativament al districte d'Horta-Guinardó. Seguidament va passar un interessant PowerPoint per a explicar breument la història dels carrers existents i desapareguts del poble de Sant Andreu de Palomar que formen o haurien format part, respectivament, de Nou Barris. El resultat va ser l'exposició d'una vessant històrica poc coneguda i força inèdita que demostra no només que Nou Barris té història sinó també que encara queda molta feina i recerca per fer. Fotos antigues, imatges d'expedients de projectes urbanístics i plànols de carrers van servir per a il·lustrar i fer més amena la xerrada.


Els tres membres de la taula van rebre els acalorats aplaudiments dels assistents. Acabats els parlaments, es va passar el torn de paraula al públic per a què procedís a fer preguntes o comentaris. Després, els dos autors van signar els exemplars que es van posar a la venda al preu de 15 euros. Qui estigui interessat a adquirir-ne un, pot passar per la seu de l'Arxiu els dimarts i els dijous de 18:00h. a 20:00h. Us el recomanem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada