dissabte, 2 de juliol del 2016

JULIOL. S'inauguren les Vivendes del Governador al barri de Verdum


El 10 de juliol de 1953 a les 11:00h. del matí tingué lloc la inauguració oficial de les Vivendes del Governador, delimitades pels carrers d'Almansa, Viladrosa, Mas Duran i la Via Favència. Tot i això, els primers habitants ja havien arribat des de l'abril anterior. Aquest projecte es remuntà al 27 de setembre de 1952 amb motiu del XXXV Congrés Eucarístic Internacional, quan l'Ajuntament de Barcelona acordà la urgent pavimentació de diversos carrers del barri de Verdum per a la construcció de 400 cases anomenades "ultraeconòmiques", patrocinades pel Govern Civil. En realitat foren 901 habitatges en 41 blocs, obra dels arquitecte Ros Vila i Josep Soteras. Els nous pisos tenien de 20 a 35 m2 de superfície, amb un menjador, una cuina, dos petits dormitoris i un vàter sense dutxa. Allà hi anaren a viure part dels barraquistes de l'avinguda Diagonal.


En l'acte inaugural assistiren el governador civil de Barcelona Felipe Acedo Colunga, l'arquebisbe de Barcelona Gregorio Modrego, l'alcalde de Barcelona Antoni Maria Simarro, i diverses personalitats del món de la política, empresarial i religiosa, així com representants d'entitats veïnals i culturals dels barris. En un altar habilitat a la plaça del Verdum, l'arquebisbe Modrego procedí a la benedicció. Després, el governador Acedo Colunga feu un discurs tot agraint a aquelles institucions que havien fet possible els nous habitatges.
En l'actualitat, tots aquells blocs, coneguts popularment com a "cases de paper" per les seves precàries condicions, foren substituïts per nous habitatges. L'any 2011 s'enderrocà el darrer que restava dempeus.

Fotos: Brangulí i Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada