divendres, 24 de juny del 2016

Celebrada la Marxa Nocturna 2016


El passat dissabte dia 18 va tenir lloc la marxa nocturna a Collserola. Enguany, hi ha hagut novetats imposades des del Consorci Metropolità del Parc de Collserola, com és la limitació del nombre de participants a 40 persones, l'obligatorietat de circular per uns camins determinats i evitar un retorn a Barcelona excessivament tard.
Adaptats a la nova reglamentació, a les 20:30h. un total de 35 persones van congregar-se al punt de trobada, a la plaça de karl Marx, darrera la masia de Can Sant Genís. La passejada semblava amenaçada de suspensió degut a les fortes pluges caigudes unes porques hores abans, però finalment, amb l'obertura de clarianes i un sol esplendorós, finalment es va poder realitzar. Els boscos, per contra del què molts es temien, havia absorbit molt bé els aiguats i es va poder circular perfectament. Només va caldre esquivar algun que altra toll d'aigua i tant sols es va notar la humitat retinguda per la vegetació. No obstant, però, la roba d'abric va fer falta en algun moment de la nit degut al descens de les temperatures, per bé que el cel estrellat i una brillant lluna plena ens va acompanyar durant la jornada.


Les explicacions dels espais d'interès van anar a càrrec dels nostres company Ricard Fernández i Arnaldo Gil, amb la col·laboració puntual dels també companys Jordi Sànchez i Jesús Aguilar, aquest darrer el principal guia de la ruta i expert en Collserola. Com és costum en les nostres activitats, es va posar a la venda el butlletí "Petit Arxiu" per a qui desitgés disposar d'un petit monogràfic de la marxa nocturna.
Partint de la plaça de Karl Marx, d'on es van fer cinc cèntims de la història de la masia de Can Sant Genís, el grup es va enfilar muntanya amunt per la carretera Alta de les Roquetes i entrar al camí de Sant Llàtzer que porta a la masia de Can Masdéu, antiga leproseria de l'Hospital de la Santa Creu. Aquest indret va atraure l'atenció i l'interès dels participants per l'ús que li dóna el col·lectiu okupa. Una mica més amunt es van poder contemplar les basses i l'edifici de l'antic hospital Sant Llàtzer per a infants tuberculosos, tancat des del 1968. Més amunt, camí de Montcada i Reixac, es va passar per Can Rius, el turó de Can Cuiàs, les proximitats del barri de Torre Baró i la Font Muguera, indret on el 1937 va caure abatut un avió italià durant la Guerra Civil.


Abandonant Ciutat Meridiana, Can Cuiàs i el mirador de l'Estrella, i havent travessat el torrent d'en Tapioles, ja a dins del terme municipal de Montcada i Reixac, es va fer una aturada davant del cementiri de Collserola i de l'indret on el 1975 va ser executat en Juan Paredes Manot "Txiki", l'arbre del costat d'on va caure mort ja no existeix. En sentit descendent, al terme municipal de Cerdanyola del Vallès, paral·lelament al torrent de Sant Iscle i a la carretera del Cementiri, es va passar a prop de la masia de Can Fermí i l'era, i per la serra de Ventosa, fins arribar novament al coll de la Ventosa, on es va efectuar el mateix camí per Can Masdéu i el camí de Sant Llàtzer de retorn al punt de trobada. En total, 14 quilòmetres d'una ruta sense gaire dificultats que va satisfer les expectatives de tothom.
Un altre any més, gran èxit de públic que s'ho va passar molt bé i que, en definitiva, va gaudir de la ruta. No es van trobar senglars com en alguna altra ocasió anterior, però el nostre company Arnaldo Gil, al marxar a casa seva per Canyelles, se'n va trobar algun. I és que darrerament són molts els senglars que durant la nit arriben a baixar fins al casc urbà de Barcelona, com si la fauna, igual que la flora, volgués recuperar novament allò que l'acció humana i l'especulació una vegada els hi va arrabassar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada