dijous, 22 de setembre del 2016

Celebrada la passejada de la Transició a Nou Barris


El passat diumenge dia 18 es va poder celebrar la passejada de barri anomenada “Històries de la Transició” que s’havia previst per al mes de març anterior però que malauradament degut a les inclemències meteorològiques no es va poder fer. Aquesta vegada, afortunadament el bon temps ens va acompanyar i, per això, va tenir una més que acceptable assistència de públic que va poder gaudir de les explicacions del nostre company Arnaldo Gil i d’altres representants veïnals que també van assistir tot aportant el seu testimoni personal, com el Fili Bravo de Ciutat Meridiana, el Juanjo Martos de les Roquetes, l'Antonio Silva del Turó de la Peira i el Pep Ortiz de Can Peguera. Per part de la nostra entitat van assistir, a més de l'Arni, els nostres companys Jesús Aguilar, Marta Grau i Antonio Pascual.


La passejada, organitzada amb motiu de la publicació del cinquè volum de la nostra Col·lecció Favència titulat “La Transición en Nou Barris”, del company Roberto Lahuerta, ha pretès descobrir aquells espais del districte de Nou Barris que antuvi foren els principals protagonistes de fets històrics rellevants durant els anys de la Transició democràtica. Foren tants els anècdotes a explicar que ha calgut fer una selecció dels episodis més destacats per una qüestió de temps, per bé que algunes persones assistents a l'activitat també han contribuit explicant fets i vivències personals d'aquells anys. Per a l’ocasió es va posar a la venda el butlletí “Petit Arxiu” número 103 que ja havia estat editat el passat mes de març, i que va servir de guia de referència de la passejada.


El punt de trobada va ser a les 9:00h. del matí a l’ara anomenada plaça de la República, concretament als ara batejats com a jardins de Llucmajor (entrada al parc de la Guineueta). Allà es va fer una breu referència al canvi del nomenclàtor. La primera parada es va efectuar a l’interior del parc de la Guineueta, punt de trobada veïnal on es van fer moltes manifestacions i reivindicacions tant per part del veïnat com per partits polítics i representants de la CNT que aprofitaven l’ocasió per fer els seus mítings. La segona parada va tenir lloc darrera de l’edifici del Mental, entre els blocs de Barcinova i Calinova que es van erigir durant els anys setanta. Fou el lloc escollit per parlar del Pla Comarcal i les seves nefastes conseqüències als barris populars, del Pla Popular elaborat pel veïnat com una alternativa més viable i factible per millorar la qualitat de vida dels barris, i de l’Asociación de Vecinos de 9 Barrios que tant decisiva va ser en la història durant aquells anys de lluites i reivindicacions.


La tercera parada va tenir lloc davant de l’edifici del Mental, actual Seu del Districte de Nou Barris, punt on es va explicar el desmantellament d’aquest centre psiquiàtric, l’especulació immobiliària amb la consegüent construcció de grans blocs d’habitatges i els conflictes que van generar els lloguers. La quarta parada fou en l’històric barri de Can Peguera, indret des del qual es va fer referència a les lluites veïnals de l’Asociación de Vecinos del Turó de la Peira-Vilapiscina-Ramón Albó i el seu paper decisiu a l’hora d’aconseguir equipaments i millores diverses per als barris de l’actual “Zona Sud” de Nou Barris. La cinquena parada fou a la plaça de Sóller, espai verd per al barri de Porta aconseguit gràcies a les lluites veïnals enfront l’amenaça de construir-hi blocs de pisos.


La sisena parada, a la plaça de la Harry Walker, va servir per a explicar la famosa vaga dels treballadors de la fàbrica d’accessoris automobilístics Harry Walker, entre els anys 1970 i 1971, i que tingué ressò fins i tot a nivell internacional amb una forta solidaritat envers els seus empleats. Paral·lelament, també es va explicar la lluita per aconseguir el primer institut per al districte de Sant Andreu, l’Institut Sant Andreu. La setena parada, en ple barri de la Prosperitat, es va establir a la plaça d’Ángel Pestaña, indret recordat per l’estafa dels pisos, l’assentament de barraques i la lluita per aconseguir nous habitatges per aquella gent que allà malvivia. A més, es va aprofitar l’ocasió per recordar altres lluites d’aquells anys tant complicats. A pocs metres el grup va fer la vuitena parada, davant l’església de Santa Engràcia, històricament recordada pel fet que allà es van celebrar mítings, el veïnat va organitzar mobilitzacions així com pels tancaments com a mesura de pressió per aconseguir que l’Institut Sant Andreu admetés al professorat escollit pel propi veïnat.


La novena parada s’establí sortint per la Via Júlia fins arribar al cor del barri de Verdum, on es va fer referència al disseny de la Via Júlia reivindicat pel veïnat, a les demandes de transport públic, a l’església de Sant Sebastià i el seu paper com a espai cultural i de reunió durant els anys del franquisme (tot fent esmena a l’exposició prohibida pel governador civil sobre l’Obra Sindical del Hogar), al paper que va assumir en aquells temps l’Escola d’Adults Freire (que celebrava els “Divendres Culturals” i fou artífex de “La Cultura va de Festa”) i a les reivindicacions veïnals per demanar millores a les Vivendes del Governador i als blocs de l’OSH. Finalment, la desena i última parada tingué lloc a l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, creat al 1983 com a Centre d’Estudis Populars de Roquetes, tot just un any abans que Barcelona es dividís administrativament en 10 districtes municipals i es creés oficialment el Districte 8 o de Nou Barris.


D’altra banda, i no ens volem pas oblidar de recordar-ho, mentre es celebrava la passejada de la Transició, el nostre company Ricard Fernández, al mateix dia però a les 12:30h. del migdia va fer el pregó de la Festa Major dels Indians 2016 a la plaça del Rom Cremat de l’esmentat barri. Enguany ha estat la persona escollida per a l’ocasió, doncs ell és veí del Congrés-Indians i en el seu discurs va fer nombroses referències històriques, a la recent creació de l’Arxiu Històric del Congrés-Indians i a la propera passejada de barri que es farà pel barri el proper divendres 23 a les 18:00h. amb punt de sortida a la mateixa plaça del Rom Cremat. La informació d’aquesta activitat oberta a tothom i sense inscripció prèvia es troba publicada en l’AGENDA D'ACTIVITATS del blog.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada