dilluns, 17 d’octubre del 2016

L'Arxiu participa en la commemoració de l'ANY FABRA I PUIG amb una exposició i una conferència


Enguany la Unió de Comerciants Fabra Centre celebra el 150è aniversari del naixement de Ferran Fabra i Puig (Barcelona 1866-1944), segon marquès d'Alella, alcalde de Barcelona entre 1922 i 1923, enginyer industrial i polític que, juntament amb el seu germà Romà, va dirigir la companyia tèxtil Fabra y Coats i va finançar la construcció de l'observatori astronòmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona al Tibidabo, més conegut com a Observatori Fabra. L'objectiu de la commemoració és donar a conèixer la figura d'aquest personatge i, alhora, fomentar el comerç del passeig, potenciar les vendes, situar aquest eix comercial al nivell de Barcelona i augmentar el nombre de socis de l'associació. La inauguració el passat 9 d'abril al Centre Cívic Can Basté de l'exposició "Ferran Fabra i Puig: industrial polític i barceloní" i una conferència a càrrec d'Antoni Martínez fou l'inici de la commemoració. Després els actes tingueren continuació el dia 30 del mateix mes amb l'organització d'espectacles de titelles, una recreació històrica, un concurs de dibuix i una gimcana per trobar una figura de Ferran Fabra i Puig amagada en un establiment del passeig.


Ara a la tardor, el passat dissabte dia 8 d'aquest mes d'octubre la Unió de Comerciants Fabra Centre, a més de donar continuïtat a la commemoració de l'Any Fabra i Puig, va celebrar la seva Festa de Tardor amb activitats de música, una gimcana, recreacions històriques, jocs de màgia i exposicions. Al vespre va tenir lloc al Centre Cívic Can Basté la inauguració de l'exposició "Com ha canviat el barri en 150 anys", amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, la Unió de Comerciants Fabra Centre i l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. La mostra inclou un total de 10 plafons on es resumeix l'evolució urbanística des del passat rural fins a l'actual passeig (a Nou Barris i Horta-Guinardó) i rambla (a Sant Andreu), tot fent referència a les diverses reformes: 1) Plafó de presentació de l'exposició; 2) Mitjans del segle XIX: la necessitat de crear nous espais; 3) L'Eixample de Sant Andreu: el pas de finques rústiques a urbanes; 4), 5) i 6) L'Eixample de Sant Andreu: els propietaris de les finques; 7) El segle XX; 8) L'artèria comercial; 9) El segle XX: plaça del Virrei Amat i avinguda Meridiana; i 10) Can Garrigó.


Paral·lelament, la Unió de Comerciants Fabra Centre va aprofitar l'ocasió per a fer un entranyable homenatge a Manel Mora i Palau, fotògraf i alhora soci de la nostra entitat. Per aquest motiu s'ha fet una mostra a partir d'un recull de les seves fotografies personals que va fer durant tota la seva etapa com a veí del barri i com a professional que va tenir el seu propi estudi fotogràfic al número 146 del passeig de Fabra i Puig entre els anys 1965 i 2014. El resultat és una petita exposició de 15 plafons i 19 fotografies on es poden contemplar espais del barri, esdeveniments festius i futbol, una de les seves grans especialitats.
Precisament l'exposició "Com ha canviat el barri en 150 anys" ha estat preparada pel nostre company i president Jordi Sànchez i Ruiz, el qual a les 20:00h va fer la conferència titulada "Història del passeig de Fabra i Puig", amb una notable presència d'assistents. Amb l'ajut d'un PowerPoint il·lustratiu, va explicar l'evolució històrica d'aquest eix tot fent referència als personatges que hi tingueren a veure (com per exemple els germans Ferran i Romà Fabra i Puig, Josep Banqué i Feliu, Josep Maria de Nadal i Vilardaga, Engràcia Batista Planas, Anna Constansó Surroca i Vicent Baldomero Baldrich, entre d'altres), als terrenys i als seus propietaris (Finca de Batista i Planas, Camp d'en Nadal, Societat Puig i Fabra, Ca la Rabia, Torre del Molí de Vent, Can Solà, Torre dels Anglesos, Can Sitjà i Can Basté), a les masies (Can Basté, Can Sità i Can Solà), als projectes urbanístics i al pas progressiu d'espai rural a espai urbà.


L'activitat va tenir el suport de la Unió de Comerciants Fabra Centre, de l'empresa Tessera BCN Comunicació, Innovació i Màrqueting i de l'Associació de Veïns de Torre Llobeta i Vilapicina. En definitiva, tant l'exposició com la conferència han estat possibles gràcies a l'intensíssim treball de recerca del mateix Jordi a l'Arxiu Municipal Contemporani i a l'Arxiu de Protocols i que contribueix a omplir un buit històric.
Per a qui estigui interessat l'exposició romandrà visitable fins el proper dilluns 31 d'octubre al Centre Cívic Can Basté els dilluns de 16:00h a 22:00h, de dimarts a divendres de 9:30h a 13:30h i de 16:00h a 22:00h, i els dissabtes de 10:30h a 13:30h i de 16:30h a 20:30h. Especialment recomanable per aquelles persones que coneguin parcialment o desconeguin completament la història del passeig de Fabra i Puig i vulguin adquirir una noció bàsica del què ha estat la seva evolució.

Fotos: Fabra Centre i Ricard Fernández Valentí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada