dissabte, 24 de desembre del 2016

Missatge de Nadal 2016


Amic i amigues:
Arribant de ple en les dates més entranyables de l’any, com és tradició en nosaltres volem començar expressant-vos els nostres millors desitjos de pau, amor, felicitat i prosperitat. Tornem a veure els principals carrers i passeigs comercials del districte il·luminats i ornamentats; la Fira de Nadal i de Reis instal·lada a la Via Júlia; fires infantils plenes d'atraccions a les places de la República i del Virrei Amat; l’Ateneu Popular de Nou Barris celebrant el seu Circ d’Hivern; i diversos centres culturals i entitats dels barris organitzant tallers, festes, concerts, teatre, exposicions, el Caga Tió, el lliurament de cartes als patges reials i la recollida de joguines per motius solidaris. Ha arribat el Nadal a Nou Barris.


Tanquem un any molt positiu que ha estat dedicat als socis i sòcies de l’Arxiu. Enguany ha estat així perquè hem cregut que mereixien rebre un reconeixement molt especial, ja que constitueixen l'ànima de la nostra entitat. Volem agrair la confiança que han dipositat en nosaltres, per haver cregut en el nostre projecte, per fer més gran el fons documental gràcies a les seves donacions, per aportar els seus testimonis personals engruixint la memòria històrica, per participar en les nostres activitats i per defensar el patrimoni que defineix part important de nostra identitat.


També hem participat puntualment en l'Any Ramon Casas i en l'Any Fabra i Puig pel vincle d'ambdós personatges amb la història dels barris de Nou Barris. Les activitats, cada vegada més nombroses, així han volgut reflectir els tres temes als quals ens hem dedicat. Enguany, el balanç ha estat de 7 presentacions de publicacions, 5 Passejades pels Barris, 5 conferències, 5 exposicions, 3 Històries de Cafè, 2 Rutes per Collserola i 1 seminari de Memòria Històrica, a més de les activitats habituals com són l'estand del Sant Jordi, el Recercat, la carpa de La Cultura va de Festa i la Marxa Nocturna a Collserola.


Al local de Via Favència del qual gaudim des de fa cinc anys constituïm un excel·lent equip de treball que col·labora desinteressadament al servei de l'Arxiu i, sobretot, al servei de les persones. Som homes i dones de diferents edats i formació capaços d'entendre'ns entre nosaltres, d'integrar-nos en un projecte comú que, des de fa trenta-tres anys, continua funcionant gràcies a la seva filosofia. Cadascú de nosaltres té unes qualitats i un talent que el permeten desenvolupar uns tipus de feina de la qual es converteixen en bons especialistes. Us podem assegurar que estem preparats i capacitats per a qualsevol repte, que davant les dificultats ens ajudem els uns als altres i enfront dels problemes que puguin sorgir entre tots plegats aportem solucions. I això és possible perquè el nostre objectiu d'avançar dia a dia ho aconseguim a través d'uns valors tant fonamentals com la cooperació, el companyonia, la solidaritat, el respecte mutu, la confiança mútua, la tolerància i l'amistat.


Encara ens queda molta feina per fer i moltes idees interessants per desenvolupar. El sistema de treball emprat i que tant bé ha funcionat, a l'abast de qualsevol qui vulgui col·laborar, no és pas inflexible sinó que anualment es va revisant sobre la marxa, corregint els punts febles i perfeccionant els punts forts, eliminant allò que és innecessari i introduint noves potencialitats. Malgrat que el nombre de gent que col·labora assíduament ha augmentat lleugerament aquests darrers anys, no sempre podem arribar fins a on ens agradaria, perquè som humans i tenim les nostres limitacions. Malgrat tot, hem assolit moltes fites i estem contents de la nostra tasca, però necessitem a més persones que vulguin formar part del nostre equip, sense por, doncs sempre hi haurà alguna ocupació amb la qual tindran capacitat, alhora que el pas del temps els convertirà, des de d'humilitat i la modèstia enteses com a virtuts, en professionals d'un projecte popular on tothom serveix i hi té cabuda.


La documentació any rere any va creixent de manera continuada amb l'adquisició de nous llibres, revistes, dossiers, donacions, fotografies, enregistraments sonors i altres formats d'informació. Darrerament s'ha procedit a la digitalització del fons fotogràfic, i cada vegada més el format digital té major presència de cara a estalviar espai i a adaptar la informació a les noves tecnologies. Paral·lelament, es troba en procés de creixement el fons relatiu a expedients i escriptures de propietat i d'edificacions procedents de l'Arxiu Municipal Contemporani i de l'Arxiu de Protocols, una assignatura pendent que ara per fi és en procés de recuperació i, gràcies al qual, s'està escrivint un capítol pendent de la història de Nou Barris i reescrivint part de l'existent.


El Memorial del Mental va prenent forma amb la incorporació de nous documents relatius a l'Institut Mental de la Santa Creu, i gràcies a les activitats que s'han organitzat està assolint la seva funció de recollir el testimoni tant de treballadors/es, veïns/es i pacients, de donar a conèixer els serveis de Psiquiatria Comunitària, i d'esdevenir una plataforma de reflexió al voltant de la salut mental. Estem convençuts que d'aquí a pocs anys serà aquest un arxiu de referència.


A nivell econòmic, hem complert les previsions que ens han permès muntar exposicions, editar publicacions i adquirir materials informàtics i d'arxivació per a poder treballar amb més comoditat. D'altra banda, el servei de consulta i la venda de llibres, revistes i butlletins han contribuït a assolir notables recaptacions per a invertir en compres i desenvolupar projectes. Una vegada més, els socis i sòcies, que ja sumen un total de 240, han estat decisius al continuar constituint la font d'ingressos més gran i important, superior a les subvencions. És per això que nosaltres tenim el deure d'escoltar-los i tenir present les seves demandes, peticions i necessitats per a poder ser capaços de correspondre'ls com mereixen amb un projecte cultural atractiu.


La feina ben feta de l'Arxiu es tradueix pel fet que l'entitat esdevé un referent de primer ordre al districte de Nou Barris. Persones, associacions, entitats, mitjans de comunicació i, fins i tot, administracions, venen a consultar el fons documental, a demanar-nos ajut i a què participem amb nous projectes. Tot plegat és reflex del nostre tarannà obert i integrador, cada vegada més cosmopolita pel fet que el nostre nom comença a conèixer-se més enllà de les nostres fronteres en altres punts del món. També acudeixen a nosaltres des de fora del districte, d'altres barris d'arreu de Barcelona, alhora que som exemple a seguir de cara a la creació d'altres arxius populars, un fenomen en alça que respon al creixent interès per conèixer la memòria històrica local i aquells elements patrimonials amb un valor més enllà de la concepció turística. Recentment, i amb la participació d'un dels nostres col·laboradors, s'ha creat l'Arxiu Històric del Congrés-Indians, al qual li desitgem molta sort i que hi puguem elaborar projectes conjunts.


Nou Barris, a més de tenir una història molt antiga, no ha d'oblidar que bona part del territori que ara conforma el districte va formar part de l'antiga vila de Sant Andreu de Palomar, amb el qual hi ha força lligams. És per això que la col·laboració esporàdica amb el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias ha d'oferir uns resultats enriquidors dels quals tothom se'n pugui beneficiar.


Gràcies a la millora de la difusió dels mitjans de comunicació som cada vegada més populars i coneguts. Enguany les entrades al blog han batut un rècord de visitants respecte als anys anteriors, superant les 314.500 visites. Actualment, a més d'esdevenir un diari de les activitats mensuals, es troba en procés de renovació amb la incorporació de noves seccions que contribuiran a la participació ciutadana. El grup de Facebook supera les 1.660 persones, tant de Nou Barris com d'altres procedències, que llegeixen les publicacions del blog, participen amb interessants publicacions, i segueixen activament totes les novetats relatives als barris del districte. Des d'aquí volem animar a aquesta majoria anònima que ens dóna suport que vingui a conèixer-nos personalment i que es faci sòcia de la nostra entitat.


Mitjans de comunicació com la premsa i la televisió han estat decisius per difondre la nostra tasca, fet que s'ha traduït en un augment de visites i consultes. Durant el present any hem estat protagonistes diverses vegades a diaris com La Vanguardia i El Periódico de Catalunya, hem gravat escenes per al programa "Latituds" del Canal 33 i hem rodat 32 càpsules per al programa "Notícies 73" de BTV.


Malauradament, el patrimoni és encara una assignatura pendent molt important que explica la història dels barris i esdevé icona identitària. Malgrat que en els darrers anys s'han pogut salvar diferents elements, encara queda feina per fer i diverses coses per reivindicar. Nou Barris és i ha de continuar essent un exemple de recuperació patrimonial per a usos socials. El proper 2017 el dedicarem a Collserola i a l'aigua, dos patrimonis fonamentals i de primer ordre perquè l'un esdevé un pulmó verd que cal regenerar i l'altre ha de servir per completar la rehabilitació del conjunt patrimonial de les aigües amb el desenterrament del Pont dels Tres Ulls i la celebració del centenari de les cases de l'aigua de la Trinitat Nova i la Trinitat Vella.


Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, volem agrair a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca. En definitiva, volem donar les gràcies a tota la gent que fa possible la nostra existència, raó per la qual hem dedicat aquest curs als socis i sòcies de l'Arxiu. De tot cor, desitgem a qui ens segueix fidelment a través de les xarxes socials i de les nostres activitats, als socis i sòcies de la nostra entitat, als habitants del districte de Nou Barris i també a qualsevol persona d’arreu del món, que passeu un Bon Nadal i tingueu un Feliç i Pròsper Any Nou 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada