dissabte, 20 de maig del 2017

Conferència a càrrec de Jordi Sànchez i Ruiz amb motiu del 120è aniversari de l'agregació del poble de Sant Andreu de Palomar


El passat diumenge 14 de maig a les 12.00 h del migdia va tenir lloc a la Sala d'Actes de la Seu del Districte de Nou Barris una interessant conferència que portava per títol “Terratinents i burgesos de principis del segle XX a les Roquetes i Vilapicina”. Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona (Districte de Nou Barris) i a càrrec del nostre company i president de l'entitat, Jordi Sànchez i Ruiz, l'activitat formava part dels actes commemoratius del 120è aniversari de l'agregació del poble de Sant Andreu de Palomar a la ciutat de Barcelona. Tanmateix, l'acte també s'ha emmarcat en els actes culturals desenvolupats amb motiu de la Festa Major de Nou Barris 2017, del 9 al 14 de maig.
Cal recordar que l'agregació es va produir el 20 d'abril de 1897 juntament amb els municipis de Sants, Les Corts, Sant Gervasi de Cassoles, Gràcia, i Sant Martí de Provençals. Només Sant Joan d'Horta i Sant Vicenç de Sarrià ho van fer anys més tard, el 1904 i el 1921, respectivament. Els motius de les agregacions foren fonamentalment econòmics i relacionats amb la deslocalització de la indústria barcelonina. En el cas de Sant Andreu de Palomar, es va produir per raons d'espai a l'hora d'implantar noves fàbriques i per raons hidrològiques gràcies a la presència del Rec Comtal.


Mereix la pena remarcar que la xerrada ha estat possible gràcies a la intensa recerca que el mateix ponent ha fet (i encara fa) als arxius i centres de documentació de Barcelona, especialment a l’Arxiu Municipal Contemporani i a l’Arxiu de Protocols, on ha cercat i trobat nombrosíssims expedients i escriptures de gran valor documental que contribueixen notablement a escriure una part de la història del territori de l’actual Nou Barris fins ara completament desconeguda.
La dissertació feia referències a la burgesia i a la noblesa que tenia terrenys en propietat, tot fent un esbós de les seves investigacions que acaparen des del segle XVIII fins a principis del XX. Com a exemples va nomenar aquells indrets més coneguts popularment per la gent de Nou Barris. Per tal de fer amena la conferència, aquesta va anar acompanyada de nombroses imatges inèdites de plànols i documents que es van poder exhibir per mitjà d’un PowerPoint.


A la taula també hi va ser present el nostre company Arnaldo Gil, encarregat de fer la presentació i de donar a conèixer l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris als assistents que encara ignoraven l'existència de l'entitat, tot animant-los a participar i a fer-se socis. Acabat l'acte, es va passar el torn de paraula al públic per a què formulés preguntes o bé fes comentaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada