dijous, 22 de juny del 2017

Celebrada a l’Arxiu una nova xerrada sobre salut mental


El passat dijous dia 15 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l’Espai Via Favència (seu de l’Arxiu) unes Històries de Cafè que duien per nom "Dialoguem sobre salut mental: invitació a organitzacions juvenils dels barris". L'activitat va comptar amb l'assistència i participació d'una dotzena de persones, va tenir la participació d'antics familiars, treballadors i usuaris de l'Institut Mental de la Santa Creu. La presentació va anar a càrrec de la nostra companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo, responsable a l'Arxiu del Memorial del Mental, la qual va fer referència a la proposta de debatre al voltant de quines coses de profit feien els joves avui en dia i per al futur. Malauradament, això no va ser possible perquè a la majoria d'entitats juvenils de Nou Barris convidades els resultava difícil d'assistir a l'hora que es feia el debat i, per tant, no van poder acudir representants de cada associació.


Inicialment es va fer resum de la passada xerrada que va anar al voltant de la salut i la vida saludable de les persones grans i com ho fan per assolir aquesta qualitat de vida: alimentació, esport, fer cas al metge, activitats culturals, problemes socials, estrès i preocupacions, consumisme excessiu, interessos individuals per damunt dels interessos comuns, com ens cuidem, allò que ens manca, allò que ens perjudica i què desitgem, entre d'altres temes.
Posteriorment es va parlar sobre la joventut en general, quina opinió mereixia a les persones convidades al voltant d'aquest col·lectiu pel que fa a capacitat creativa, educació, formació acadèmica, cultura, moral, valors, solidaritat, compromís, relacions socials i relacions familiars, entre d'altres coses.


El resultat va ser una divisió d'opinions, alhora força variades des del punt de vista da cada persona, però bàsicament es podrien sintetitzar entre la gent que considera que els joves actualment han donat un pas enrere, i entre els qui pensen que no ha estat així sinó que els temps han canviat i ara actuen en base a noves pautes de comportament fruit de l'evolució natural de la societat. Cadascú va aportar experiències personals tant pel que fa a joves de la mateixa família (fills, nebots, néts...) com el tracte amb altres durant el dia a dia (al carrer, a la feina, als transports...) El debat va finalitzar amb una reflexió sobre el fenomen dels tatuatges i els piercings, quina simbologia tenen i per quines raons molta joventut acudeix a fer-se'n un, doncs és quelcom que queda per sempre, de manera permanent, en contrast amb d'altres coses que passen i canvien molt de pressa, propi de la societat líquida, on aquelles realitats sòlides dels seus avantpassats han anat desapareixent.


Acabada la xerrada, es va convidar per cortesia de l'Arxiu a un aperitiu i a un refrigeri per a totes les persones convidades en el debat. D'aquesta manera el Memorial del Mental tanca un curs, fa vacances d'estiu i torna a partir de setembre amb noves activitats de recuperació de la memòria històrica i debats d'opinió. Per als qui desitgeu més informació, l'acte ha estat enregistrat i és consultable al nostre fons documental d'imatge i so.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada