dilluns, 4 de febrer del 2019

Inaugurada l'exposició "Finals dels 70"


El passat dijous 31 de gener a les 19.00 h al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) va tenir lloc la inauguració de l'exposició que porta per títol "Finals dels 70". L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones, va estar presentat pel company Arnaldo Gil i pels responsables de recuperrar les fotografies, el Bartolo i el Benito, veïns de Nou Barris.
L'Arnaldo Gil va explicar que aquesta és la primera exposició fotogràfica d'un nou curs que estarà dedicat a la imatge. Per aquest motiu en els propers mesos es duran a terme exposicions que mostraran material inèdit i original cedit a l'Arxiu i que ara es donarà a conèixer a tothom. No només es contemplaran les fotos catalogades i restaurades sinó també les dels fotògrafs coneguts i, en especial, les de persones anònimes que al seu moment van posar el granet de sorra en immortalitzar la història i transformació dels barris.


A continuació va parlar el Bartolo, el qual va explicar que l'origen de l'exposició es remunta a l'any 1979, quan a la plaça de la República (aleshores Llucmajor) es va fer una exposició fotogràfica sobre el Partit del Treball d'Espanya (PTE), un partit polític fundat a Barcelona el 1975 arran del canvi de nom de l'antic Partido Comunista de España-Internacional. Pel que sembla, allà es va presentar la policia i no li va agradar el què s'estava fent, així que van decidir de desfer-ho tot i destruir el què hi havia. Per sort, tant ell com el seu amic Benito van tenir la sort de poder recuperar enmig dels aldarulls el màxim nombre de fotografies i cartells possible que van estar a punt de destruir-se. El material salvat, anys després, va acabar donant-se a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. I ara, amb motiu de l'any dedicat a la imatge, s'han recuperat, restaurat i seleccionat per mostrar-les al públic.
Un antecedent d'aquesta exposició és una altra que es va fer el 1997 a l'Ateneu Popular de 9 Barris que duia per títol "1977, el gran any", que recollia diversos cartells del citat any per la importància política i social que va tenir tant a Espanya en general com a Nou Barris en particular.


El conjunt global consta de cinc cartells reivindicatius i de trenta-una fotografies, les quals destaquen tant pel seu caràcter inèdit com per la seva extraordinària autenticitat, efecte aconseguit gràcies a que no són còpies sinó les originals de l'època en paper. Pel que fa a la temàtica podem diferenciar carrers, centres oficials, entitats populars, paisatges, cartells polítics i sindicals, pintades reivindicatives, espais degradats, espais reivindicats, manifestacions, escenes quotidianes i elements en construcció inacabats. Totes elles són d'autors/es desconeguts/des i reflecteixen clarament el procés de transformació de suburbi a ciutat. L'època a la qual pertanyen és la mateixa, durant l'anomenada Transició. Cal tenir present que es vivia un moment marcat per les vagues obreres, la reducció del pes eclesiàstic, l'apogeu del terrorisme, una recessió econòmica, la redacció de la Constitució Espanyola, la redacció de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, l'arribada de Tarradellas i la reinstauració de la Generalitat, les primeres eleccions democràtiques, manifestacions reclamant llibertat i amnistia, i reivindicacions de diversos col·lectius en situació de discriminació.


A Nou Barris, aleshores territori del nord del districte de Sant Andreu, es vivien força manifestacions per reclamar millores per als barris i guanyar així més nivell i qualitat de vida. Els líders veïnals van destacar per la seva capacitat de mobilització de masses i de diàleg amb les administracions.
L'exposició és gratuïta i recomanable per al públic en general. Romandrà visitable fins el dijous 28 de febrer. Aprofiteu l'ocasió i no us la perdeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada