diumenge, 2 de juny del 2019

Segona presentació del llibre "Contes i relats de Nou Barris"


El passat dijous dia 23 de maig al Casal de Barri Trinitat Nova-Som la Pera va tenir lloc a les 19.00 h la segona presentació del llibre "Contes i relats de Nou Barris", el número 7 de la "Col·lecció Favència" escrit pels companys Carlos Navas, Josep Maria Babí i Ginés Cuesta. L'acte va comptar amb l'assistència d'unes 30 persones, entre elles membres de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, familiars i amistats del Carlos Navas (inclòs un personatge real d'un dels seus contes), i també antics companys de feina de la ja tancada escola Sant Josep Oriol, on va treballar de professor el company i president de l'entitat Jordi Sànchez.
La companya Montse Argente va donar la benvinguda als assistents i prèviament va aprofitar l'ocasió per donar a conèixer l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris fent cinc cèntims sobre l'entitat. Va explicar que, a més de difondre la memòria històrica i preservar el patrimoni, una de les missions és també la de fomentar el relat imaginari de Nou Barris, d'aquí el nou llibre a presentar. Són contes i relats que connecten amb històries reals viscudes. Per acabar va fer un breu repàs als tipus de publicacions que edita l'Arxiu.


Després el torn de paraula va anar a parar als tres autors dels contes, que explicaren quins relats havien escrit, tot fent-ne cinc cèntims de cadascun, i en alguns casos deixant la mel als llavis al públic assistent com una manera d'animar-los a comprar el llibre i descobrir els desenllaços. El llibre conté un total de vuit històries narrades en català i d'altres en castellà: "Un vampiro en la Trinidad" (Carlos Navas), "La colla del pont" (Josep Maria Babí), "Els gegants de Montserrat" (Ginés Cuesta), "El viejo del castillo" (Carlos Navas), "Quan el gel es fon" (Josep Maria Babí), "San Juan" (Carlos Navas), "La barca de las almas" (Josep Maria Babí), i "L'espia de Franco" (Josep Maria Babí).


Acabats els parlaments dels autors, el públic assistent va aplaudir i rebé el torn de paraula per comentar o preguntar. Concretament el company Arnaldo Gil, el darrer en parlar, aprofità l'ocasió per alertar de la necessitat de conservar el patrimoni, especialment el de la Trinitat Nova, tot fent referència particular a aquells elements encara pendents de catalogació i, per tant, en perill de desaparició i, en algun cas no està catalogat: com el Pont dels Tres Ulls, el túnel que connecta el pont amb la Casa de l'Aigua, la desapareguda Torre del Rellotge i les Cases dels Carters. Tanmateix, va criticar l'apropiació que ha fet l'Ajuntament de Barcelona dels faristols amb codi QR, essent un exemple la substitució del què hi havia original a la plaça de la República per un altre de diferent.
Acabat l'acte es van posar a la venda diversos exemplars, els quals foren signats pels autors allà presents, amb el resultat d'exhaurir els allà disponibles.


Mereix esmentar que l'origen d'aquest llibre responia a la manca de difusió de la memòria popular i dels costums dels barris mitjançant diferents històries dels barris. Els contes, en qüestió, eren massa llargs per publicar a la revista "L'Arxiu" però massa curts per fer-ne un sol llibre, d'aquí que, com a solució, s'ha fet aquest llibre. Cada conte dona una idea de com eren els barris en el moment d'escriure l'acció, establint-se de vegades un vincle entre els barris de Nou Barris i Barcelona. El fet d'escriure sobre uns moments històrics posa també de relleu l'existència d'un patrimoni. Les històries tenen diferents lectures perquè ajuden a descobrir diferents coses sobre llocs i personatges i en realitat reflecteixen nostàlgia del passat perquè es recuperen vivències personals de la infantesa i la joventut.


El llibre inclou imatges vàries, des de fotografies fins a dibuixos personals, com per exemple els que les filles del Ginés Cuesta van fer de nenes en relació als gegants de Montserrat. Per a qui estigui interessat a adquirir un exemplar el podreu comprar a les principals llibreries de Nou Barris (La Fosca  a Trinitat Nova, Jo-Jo's a Prosperitat, Avalon a Prosperitat, ABACUS a Porta i La Font de Mimir a Vilapicina i La Torre Llobeta) i a la seu de l'Arxiu (Espai Via Favència. Via Favència nº288, edifici A) els dimarts i els dijous, de 18.00 h a 20.00 h.

1 comentari: