dimarts, 24 de desembre del 2019

MISSATGE DE NADAL 2019


Amics i amigues:

Des de la seu de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, al cor del districte de Nou Barris, us volem felicitar el Nadal. Aquests dies l’ambient nadalenc es respira una vegada més amb les llums que embelleixen els carrers més comercials, la Fira de Nadal i Reis de la Via Júlia, les fires d’atraccions muntades a les places de la República i del Virrei Amat, els entranyables quioscs de castanyes i moniatos, els basars que ofereixen articles nadalencs de tota mena, els aparadors engalanats dels comerços de barri i les activitats nadalenques organitzades per associacions i entitats. I com és tradició en aquestes dates tan entranyables les primeres paraules seran per expressar-vos els nostres millors desitjos de pau, amor, felicitat i prosperitat.
Tanquem un any força positiu dedicat a la imatge. Aquest curs ha estat possible per dues raons fonamentals. En primer lloc perquè les fotografies constitueixen l'enregistrament més gran de l’Arxiu, amb una xifra superior a 30.000 reproduccions tant en format paper com digital, cronològiques i geogràfiques, obtingudes per producció pròpia, per compra o per donacions de particulars. Això ens ha obert diverses portes i ofert moltes possibilitats a l’hora de plantejar com mostrar el seu potencial. El caràcter inèdit de moltes imatges les atorga un valor únic i irrepetible, motiu pel qual és la secció de l’entitat més consultada per estudiants, particulars, empreses i administracions, d’una gran rendibilitat des del punt de vista històric, periodístic i cultural. Per aquest motiu, les instantànies que conformen el fons documental han estat protagonistes de llibres, revistes, exposicions, treballs de recerca, entrevistes, reportatges i programes de televisió.


En segon lloc, hem d’agrair les aportacions exteriors de persones que, decisivament, van decidir dipositar la seva confiança en nosaltres. Aquesta gent, aficionada a la fotografia, ha representat el descobriment de nous talents que no ens han deixat de sorprendre per la qualitat dels seus treballs fotogràfics, amb imatges molt expressives, plenes de sentiments, efectuades des d'un punt de vista personal, senzilles o complexes, però totes elles amb un ric contingut capaç d'explicar diverses anècdotes a la vegada d'un moment concret en el temps. Nombroses històries desconegudes de Nou Barris es podrien narrar a través de les fotografies de l'Arxiu, tot un món encara per descobrir i que no ha deixat indiferent a ningú. Això reflecteix una realitat, i és que a Nou Barris existeix talent per part d'uns homes i unes dones que tenen com a virtuts ser gent humil i senzilla dedicada a una afició que ha esdevingut la seva vocació i, com a resultat, ha donat un treball de gran qualitat professional que res té a envejar als fotògrafs i reporters gràfics de prestigi.
La millor manera de premiar i atorgar un sincer reconeixement a aquestes persones ha estat mitjançant l'organització d'exposicions fotogràfiques que durant l'any han sumat un total de nou, de les quals cinc s'han fet a l'Espai Via Favència, on hi ha la seu de l'Arxiu, i quatre en altres espais culturals del districte però amb la col·laboració inestimable de la nostra entitat. D'una banda, les fotografies mes antigues mostren com eren els barris abans de les grans lluites que els van transformar. Fins i tot mostren el moment de la lluita.


Una mostra abundant i representativa ja la tenim en el llibre "L'abans de Nou Barris", escrit per tres companys de l'Arxiu, publicat el 2013 per Efadós i que esdevingu un èxit de vendes, alhora que és una primera gran aproximació a les fotos inèdites i antigues de Nou Barris gràcies a la contribució desinteressada de molts veïns i veïnes. D'una altra, en les exposicions hem volgut reivindicar les fotografies modernes com un valor del present i per al futur, en tant per tot allò que són capaces d'aportar en significat, sentiment i contingut sense tenir res a envejar a les fotos de temps passats. No creiem que la imatge moderna hagi d’estar menys valorada i així ho hem volgut demostrar. Tota instantània contemporània també esdevé inevitablement fotografia històrica i entra a formar part d'aquest llarg relat que entre tots i totes hem construït.
El 2019 també ha servit per commemorar el centenari del barri de la Prosperitat. Les darreres investigacions efectuades han permès reescriure els seus orígens, corregint errades històriques i precisant sobre fets objectius. Enguany s'han fet dues xerrades, per bé que encara queda molta feina a fer i moltes coses a descobrir.
Un altre efemèride ha estat el 40è aniversari de la constitució dels ajuntaments democràtics. Per aquest motiu s'ha participat en els actes desenvolupats al llarg de l'any, doncs Nou Barris va tenir a nivell local un paper destacat i fonamental molt influent a nivells superiors en la deconstrucció del règim franquista i la construcció d'un sistema democràtic.


Les dones, com a col·lectiu clau en la història i la transformació de Nou Barris, han estat insistentment reivindicades per tal que ocupin el lloc que mereixen tenir. L'Arxiu sempre ha tingut una especial sensibilitat al respecte, fins i tot als seus inicis, amb el projecte d’ara fa trenta anys de l'Arxiu de la Dona, del qual encara se'n conserven els seus fruits. Durant l'any s'han efectuat dues passejades de barri i una conferència a l'escola Freire, i s'ha participat en l'any Teresa Pàmies i en la presentació del llibre "Constructores de ciutat: Nou Barris".
Una bona difusió de la nostra feina i de les activitats ha resultat imprescindible per poder arribar al màxim de públic possible, de Nou Barris i més enllà, ja que som una entitat oberta que assíduament col·labora amb altres entitats i acapara la curiositat de molta gent que, gràcies a nosaltres, ha descobert o redescobert Nou Barris. La visita a la seu social de representants d'associacions, entitats, empreses i administracions demostra l'interès que despertem i el respecte que ens hem guanyat a pols al llarg d'aquests trenta-sis anys d'existència. Durant el present curs hem publicat dos números de la revista "L'Arxiu", el butlletí més representatiu de l’entitat i de periodicitat semestral, i deu butlletins "Petit Arxiu", una xifra excepcionalment superior a altres anys que posa de relleu la nostra dinàmica mes a mes. Igualment, per commemorar els 60è aniversari de l'arribada del metro a Nou Barris, s'ha editat un butlletí especial que esdevé el quart de la col·lecció "Els monogràfics de l'Arxiu".


Pel que fa als llibres, s'ha publicat el número 7 de la "Col·lecció Favència" titulat "Contes i relats de Nou Barris". Amb aquest llibre i la passejada literària, hem volgut reivindicar l'explicació de la història dels barris del districte a través de la literatura. Internet, com a mitjà més fort de difusió, ens ha permès arribar a milers de persones. El present blog tancarà el 2019 amb més de 460.700 visites, mentre que el grup de Facebook compta amb gairebé 1.765 membres que ens segueixen assíduament i Twitter amb més de 730 seguidors.
Com cada any, no ens descuidem de Collserola ni del patrimoni de Nou Barris. Les rutes que organitzem per la muntanya serveixen per gaudir de la natura i, alhora, aprendre i valorar aquest pulmó verd de Barcelona i la seva regió metropolitana des d’una òptica històrica, patrimonial i mediambiental. Paral·lelament, continuem reclamant insistentment a les administracions la protecció d'aquells edificis i elements que es troben en perill de desaparició i que considerem imprescindible la seva conservació. No és una feina fàcil i sovint necessitem el suport de persones, associacions i entitats, però estem convençuts de què assolirem els propòsits marcats i que el resultat serà beneficiós per a tothom.
Tampoc ens volem oblidar del Memorial del Mental, un arxiu dins de l’Arxiu que any rere any creix en documentació i aporta una rica i inèdita informació històrica relativa a un espai tan emblemàtic com va ser l’Institut Mental de la Santa Creu. Les entrevistes a persones internades o que van ser antigues treballadores, les tertúlies i, fins i tot, alguna visita pel que resta dempeus de l’edifici han estat activitats obertes a tothom per donar a conèixer una història ben distinta ocorreguda a Nou Barris.


El proper any el dedicarem al moviment associatiu, doncs el 2020 coincidirà amb el 50è aniversari de la fundació de l'Associació de Veïns de 9 Barris. Serà un curs molt interessant on, a través de les nostres activitats, es reivindicarà, s'ensenyarà i es difondrà el paper destacat, fonamental i decisiu que han tingut i encara tenen les entitats en la transformació d'un districte de cara a assolir la qualitat de vida que tothom mereixia.
En aquestes dates resulta inevitable recordar les persones que malauradament ens han deixat al llarg del 2019. És el cas del Diosdado Rebollo, el Manuel Rodríguez, el Rafael Juncadella i també la Juana Lobo, la qual també mereix ser nomenada tot i deixar-nos a finals del 2018. Han estat referents fonamentals que passaran a formar part de la memòria històrica de Nou Barris per les seves valuoses aportacions, per la seva feina, per la seva lluita, pel seu compromís social i, sobretot, per la seva humanitat. L'Arxiu ha tingut el plaer de tenir-los com a socis. També volem fer esmena al Josep Pujol, recentment desaparegut, pare del nostre estimat company Francesc Pujol que, tot i haver-nos deixat tan jove el 2003, contínuament el recordem. En Josep va ser una excel·lent persona, un home de conviccions que va lluitar contra les injustícies socials i per la llibertat del país. Des d'aquí, li fem aquest homenatge i enviem una forta abraçada a la seva família.


No voldríem acabar sense animar a qui ho desitgi a col·laborar desinteressadament a l’Arxiu. És per això que és una experiència, un aprenentatge i un indret on passar-ho bé contribuint al foment de la cultura. No importa la teva experiència ni la teva formació acadèmica perquè sempre hi haurà una funció que podràs desenvolupar perfectament i una especialitat de la que te'n tornaràs una persona experta. Us convidem a què ens conegueu i veieu com funcionem, i alhora comprovareu per què tanta gent parla bé de nosaltres. També us animem a què us feu socis o sòcies de l'entitat per gaudir de tots els avantatges que us podem oferir i de com podreu participar a fer més gran i millor aquest espai, sempre en benefici vostre.
Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, volem agrair a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca, a la gent que fa possible la nostra existència i diposita la seva confiança en nosaltres. Amb els nostres millors i sincers sentiments, volem desitjar de tot cor a qui ens segueix fidelment a través de les xarxes socials i de les nostres activitats, als socis i sòcies de la nostra entitat, als habitants del districte de Nou Barris i, per què no, a tothom en general, sigui d’on sigui, que passeu un BON NADAL i tingueu un FELIÇ I PRÒSPER ANY NOU 2020.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada