dijous, 7 de maig del 2020

MAIG. Quan la "reina de los cloaqueros" visitava les Roquetes


Durant els anys 60, al mes de maig de cada any, la vicepresidenta de l'Asociación Española contra el Cáncer, Maria Marta Moragas Montis, visitava el barri de les Roquetes, on era popularment coneguda com la "reina de los cloaqueros". El motiu d'aquest sobrenom era que, coincidint amb la campanya de donatius per la lluita contra el càncer, s'instal·laven en diversos barris de Barcelona unes taules amb gent voluntària on tothom qui volgués fes un donatiu. Ella presidia la taula de la Rambla, però a l'endemà anava de visita als barris que tenia designats per comprovar quina havia estat la recaptació. I concretament a les Roquetes, la seva presència va coincidir tot just en el moment en què els veïns i veïnes construïen ells mateixos la xarxa de clavegueram, és a dir, entre 1963 i 1967. Heu de recordar que aquesta iniciativa és una fita històrica batejada per l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris com "Urbanizar en domingo". La popularitat d'aquesta dona de la burgesia va arribar fins el punt que tothom l'anomenà la "reina de los cloaqueros", la qual cosa, per cert, a ella no li molestava, tot al contrari, perquè tenia bona relació amb la gent d'allà malgrat les diferències de classe social.


La Maria Marta de Moragas Montis va ser qui organitzà per primera vegada la campanya de recaptació contra aquesta cruenta malaltia, a partir de l'any 1958, coneguda com a "Día Mundial del Cáncer". Apart d'aquesta campanya que es celebrava el maig de cada any, havia també l'anomenada "Fiesta de la Banderita" que es celebrava als mesos de novembre, també per recollir fons en la lluita contra en càncer. Esposa del doctor Ricard Moragas Gràcia, també participà en recolectes per acabar la construcció del temple de la Sagrada Família. Acabat el franquisme desaparegué temporalment, si bé després reaparegué a la vida pública participant en presentacions literàries.
En l'actualitat aquesta recol·lecta anual es celebra cada mes de juny, i les taules ja no estan presidies per dones de l'alta burgesia, generalment mullers dels homes addictes al règim.

Fotos: Pérez de Rozas (La Vanguardia)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada