La masia de Can Valent, també coneguda com Can Pere Valent, al barri de Porta, es troba en un lamentable estat de degradació fins el punt que perilla la seva estabilitat. El passat mes de febrer, des de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, el taller d'Història de Porta i l'Associació de Veïns/es de Porta s'ha denunciat la manca d'acció en matèria de preservació. Les façanes i el sostre continuen perdent pedres degut a aquest abandonament, sumat als actes de vandalisme habituals. Hi ha gent que s'emporta les antigues pedres a mode de trofeu o de record, i el mal estat d'algunes parts ocasionen perill de despreniment. És per això que hem demanat que s'executi urgentment la rehabilitació o, com a mínim, els treballs que garanteixin salvar l'estructura de l'edifici. Malgrat que no s'està fent res, el 3 de maig de 2019 el Plenari del Consell Municipal del Districte de Nou Barris va aprovar l'adquisició de la masia per alliberar-la de possibles usos funeraris i l'execució d'una primera rehabilitació pressupostada amb 750.000 euros. L'actuació comportaria eliminar els afegits i deixar novament l'estructura original, incloent la consolidació d'elements com cobertes, murs perimetrals i forjats, l'execució dels serveis bàsics i la delimitació dels espais que acolliran els futurs usos. Aleshores s'estudiaria quins usos se li podrien donar, que ja no estarien vinculats als serveis funeraris, i s'acordarien sota consens veïnal. Des del Districte s'ha justificat la manca d'actuacions perquè resten a l'espera dels resultats del procés participatiu del Pla d'Actuació Municipal i el Pla d'Actuació del Districte i els pressupostos participatius, i que per tant no hi ha un calendari definit.
Ara no pretenem explicar en el present article la història de la masia, doncs ja ho hem fet en nombroses ocasions. El què volem és engegar una forta campanya de conscienciació dirigida a salvar aquest patrimoni històric de Nou Barris, únic i irrepetible, abans sigui massa tard, tal i com anys enrere varem fer amb el castell de Torre Baró.
La degradació d'aquest casalot, del segle XVI i erigit sobre una antiga torre del segle XII, no és recent. De fet es va iniciar ara fa més de cinquanta anys. Al morir el seu darrer propietari, el jardiner Sebastià Padrós, la seva vídua va vendre la masia a la constructora Sala Amat, la qual va iniciar treballs d'enderroc, Però després de rebre una negativa de l’Ajuntament de Barcelona van haver de reconstruir les parts derruïdes, per bé que feren amb materials moderns.
Fins el 1985 s'emprà com a magatzem, moment en què l'Ajuntament de Barcelona la va expropiar, restant doncs abandonada i a la sort dels actes vandàlics. Amb la intenció de recuperar-la, es va catalogar dins el Catàleg de Patrimoni Historicoartístic de la Ciutat de Barcelona amb el nivell de protecció C, és a dir, com a Bé d'Interès Urbanístic, salvant-se d'un possible enderroc.
Des de l’any 1992 associacions i entitats veïnals reclamaren la rehabilitació de Can Valent com a equipament per al barri. Per part de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris varem defensar la seva preservació i recuperació, tot atorgant-li un ús social, pedagògic o cultural.
No obstant, el fet que la masia estigui al costat del cementiri de Sant Andreu va condicionar el seu ús, la qual cosa obligava a descartar qualsevol proposta no relacionada amb els serveis funeraris. L’any 1997, malgrat el nivell de protecció, es va projectar el seu enderroc a canvi de construir-hi un tanatori. El veïnat es va oposar al pla i a un altre projecte municipal que obria una altra porta al cementiri i suposava traslladar 140 nínxols. La intensa campanya del veïnat de Porta i Sant Andreu va aturar els projectes. El 2008, fins i tot, va haver una proposta de convertir-la en una escola bressol, idea que tampoc no prosperà.
Des del febrer de 2016 l'Assemblea d'Aturats i Aturades de Nou Barris a través del Pla Buits va impulsar un hort urbà que gestiona l'Associació de Veïns/es de Porta i les entitats Porta'm a l'Hort, Plataforma 500x20, Transforma Porta i ASSIA Associació de Salut i Agroecologia. Tots aquests col·lectius reivindiquen la rehabilitació de la masia per acollir una escola d'horticultura urbana i una aula d'educació mediambiental.
La recuperació de la masia de Can Valent és objecte d'interès del grup d’arquitectes de Nou Barris, els quals fan una trobada cada tercer dilluns de mes per compartir i debatre diferents reptes dels barris del districte. Anualment celebren la Festa d’Arquitectura i enguany l'han dedicat a reivindicar l'esmentada masia. Cal recuperar-la no només com a patrimoni històric sinó també com una inversió de futur perquè ajudaria a la descentralització, contribuiria i estimularia la regeneració urbana, revaloraria el barri, es convertiria en una icona, fomentaria la memòria històrica del territori, es conservaria una obra arquitectònica única i irrepetible, permetria usos socials diversos, resultaria econòmicament rendible, contribuiria a fomentar la igualtat entre els barris i ajudaria a cohesionar-los tot establint vincles històrics, socials i culturals. Nou Barris ha estat sempre un districte exemplar fins i tot a nivell internacional en la recuperació i reutilització del patrimoni com a factor de regeneració, cohesió i integració dels barris populars. Per això és important que ciutadania i administració local es posin novament a treballar conjuntament, malgrat que ara passem per un moment difícil a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. Aquesta podria ser la darrera oportunitat per salvar definitivament aquest símbol del passat rural i d'una època de l'antic poble de Sant Andreu de Palomar.
Fotos: Arnaldo Gil (AHRNB)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada