Des del dijous dia 5 d'aquest mes de novembre es pot visitar al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) l'exposició pictòrica d'en Xavier Flor Escriche. Per motius de seguretat, dos dies abans es va fer una visita prèvia amb la gent que col·labora assíduament a l'Arxiu i que va participar en el muntatge de la mostra. I el divendres dia 6 van estar presents l'autor de les pintures, en Xavier Flor Escriche, acompanyat dels seus familiars i amistats més properes. Més endavant es preveu fer una presentació virtual de l'exposició pictòrica en directe al grup de Facebook de l'Arxiu i que romandrà penjada per a la seva consulta pública.
L'autor de les obres va signar en el llibre d'honor de l'entitat i, entre d'altres coses, va explicar que alguns dels seus quadres els ha regalat a familiars, amics i a metges del MIR que ha tingut com a residents. El resultat és una mostra de 45 quadres (del total dels 68 que va arribar a pintar) que resumeix les seves diferents etapes com a pintor, totes elles influïdes per les circumstàncies de la seva vida. Les pintures, figuratives, són una retrospectiva de la seva feina des dels seus inicis artístics fins a l'actualitat.
Per als qui no conegueu al Xavier Flor Escriche, aquest home va néixer a Barcelona el 1960. El seu pare era mestre industrial de fusteria mecànica i la mare modista i mestressa de casa. El seu germà va estudiar magisteri especialitzat en educació física. Sempre li va agradar dibuixar, segurament seguint la tradició de dibuixant del pare en la seva feina. Tenia un taller al Poblenou, lloc on sempre ha viscut tota la família. A l'estudiar COU va decidir d'estudiar medicina, doncs de petit admirava molt al seu pediatra “en Joan“. Des de la seva infantesa, coneixia el barri de la Prosperitat on tenia uns oncles al carrer de la Flor de Neu on ara viuen els cosins. Periòdicament passava algun cap de setmana al barri on va veure construir l'avinguda Meridiana. En la seva infantesa, concretament en un càmping del Montseny, va guanyar premis de dibuix ràpid. En les festes del Poblenou començà a participar en algun concurs de dibuix i va exposar diversos del seus quadres en l’espai compartit de "La Caixa" de la rambla del Poblenou. El primer quadre el va pintar en aquarel·la i paper el 1976 (als 16 anys) però d’aquest actualment no en tenim coneixement.
La seva carrera com a pintor aficionat la va desenvolupar del 1976 al 1984 (primera etapa). Posteriorment, quan va finalitzar la seva tesi doctoral l’any 2005 va retornar a aquesta afició i que fins aquell moment no havia pogut reiniciar per la família i per la medicina (segona etapa del 2005 fins la data actual). En aquest nou període i en la escola d’art de la rambla del Poblenou conegué al seu mestre de pintura Josep Maria Moreno Flórez, qui li ensenyà la importància de la llum i dels reflexos en el quadres. La carrera de medicina la va començar als 16 anys a la Universitat Autònoma de Barcelona, essent allà els primers anys i després a l’Hospital de la Vall d'Hebron. La duresa d’aquests anys es va reflectir en les seves obres amb els colors emprats. Un cop ja era metge als 23 anys d'edat va treballar a diferents llocs i va preparar l’examen MIR per poder optar a una plaça en l'especialitat de medicina familiar i comunitària. Als 30 anys d'edat i després d’unes oposicions assolí plaça fixa al CAP Chafarinas, el qual als primers 5 anys s’ubicava a la Trinitat Vella, però ell ja visitava la meitat dels seus pacients i, a més, fent domicilis setmanals per la Trinitat Nova i la Prosperitat.
Va passar 12 anys de la seva vida anant a Saldes, a prop de la muntanya del Pedraforca, on va poder pintar i inspirar-se amb la tranquil·litat de l'entorn. Aquest temps va ser el seu segon estudi de pintura. Des de fa anys que viatja apassionadament amb la seva nova parella Sílvia a països com Islàndia, Noruega, Suècia i al continent africà. Ella li aporta inspiració, confiança i energia per abordar nous temes, darrerament el nòrdic glacial (etapa glacial). Aquest contacte amb el països abans esmentats ha fet que en els darrers quadres abordi la temàtica del gel glacial, els ossos polars i les aurores boreals. Actualment està treballant amb un gran quadre de blocs glacials, fruït del seu últim viatge. Avui en dia és metge especialista en medicina familiar i comunitària, tutor i coordinador docent al CAP Chafarinas; doctor en Medicina "Cum Laude“ per la Universitat Autònoma de Barcelona amb el treball "Estudio de la patologia asmàtica en el equipo de Atención Primària Chafarinas 1999-2003"; i professor associat mèdic a la Universitat Autònoma de Barcelona al Departament de Medicina.
És membre del grup de respiratori de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària des de l’any 1995; ex-professor i membre del comitè pedagògic científic del màster en atenció primària CAMFIC ICS Fundació Robert UAB; ex-professor en el màster de patologia respiratòria crònica avançada a l'hospital de Sant Pau i a l'hospital Universitari Vall d’Hebron. Ha publicat diversos articles en revistes mèdiques, guies i protocols i algun llibre en el tema de respiratori, especialment l'asma en l'atenció primària. També ha fet diverses comunicacions i presentacions a congressos sobre la mateixa temàtica. Des del 2019 és soci de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.
La present exposició és gratuïta i oberta per a tot el públic en general. Romandrà fins el proper dia 27, per bé que es podria prorrogar fins al desembre degut a què s'estan donant hores de vista de cinc en cinc persones i ja està tot ple fins el proper dimarts dia 17. Les visites són concertades amb cita prèvia per telèfon (932768997) o bé per correu electrònic (arxiuhistoric@yahoo.es). Recordeu que caldrà complir totes les normes de prevenció sanitàries com ara l'obligatorietat de portar mascareta, guardar la distància mínima de seguretat de 2 metres i fer ús del gel hidroalcohòlic.
Finalment també us volem dir que, si voleu saber-ne alguna cosa més i conèixer amb més detall la present exposició, us recomanem que adquiriu a la nostra entitat el butlletí "Petit Arxiu" número 132, dedicat al present pintor i a la seva obra. La primera edició, de 30 exemplars, ja s'ha esgotat i ara traurem a la venda una segona edició, a la vostra disponibilitat.
Novetat tematica que es complau en presentar l'Arxiu que va mes enlla de Nou Barris.
ResponEliminaGracies Ricard
ResponEliminaUn somni fet realitat al poder mostrar l'obra pictòrica de tota una vida. Moltes gràcies a l'Arxiu i enhorabona per oferir aquesta possibilitat als que fem el que ens agrada, al meu cas la fotografia. Felicitats Xavier, ets un artista de la medecina i el pincell!!!
ResponElimina