dijous, 24 de desembre del 2020

MISSATGE DE NADAL 2020


Amics i amigues,

Des de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris us volem felicitar el Nadal. I com és costum en aquestes dates tan entranyables, les primeres paraules seran per a expressar-vos els nostres millors desitjos de pau, salut, amor, felicitat i prosperitat.
Tanquem un curs dedicat a commemorar el 50è aniversari de la fundació de l'Asociación de Vecinos de 9 Barrios, una fita molt important que, per molts motius, va canviar decisivament i per sempre la història dels barris que el 1984 acabarien conformant el districte de Nou Barris. Per posar alguns exemples, es va marcar l'inici del final de la dictadura franquista; es van impulsar amb força les lluites veïnals com mai no s'havia fet abans; va suposar el triomf de les decisions veïnals per sobre de les decisions administratives; es van recuperar molts valors democràtics, assemblearis i comunitaris; es van assentar les bases que permeteren evolucionar vers les associacions veïnals modernes que tenim en l'actualitat; es va fer escola en tant que fou referent i exemple de treball; va ser un àmbit de formació i aprenentatge per a les noves generacions de lluitadors i lluitadores; i va tenir repercussió més enllà de les nostres fronteres.


Al llarg d'enguany s'han desenvolupat diverses activitats destinades a donar a conèixer les lluites veïnals que van contribuir a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes, a reivindicar les figures de líders veïnals i a entendre per què Nou Barris és així. Al llarg del 2020 l'Arxiu ha col·laborat estretament amb la Comissió del Centenari de la Prosperitat, el Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MUHBA,) en la confecció del número especial de la revista "Clatellot" dedicat al moviment veïnal i en l'homenatge al Rafa Juncadella. Igualment, hem pogut desenvolupar 9 exposicions, 7 "Passejades pels Barris", 5 conferències, 3 "Històries de Cafè" i 2 presentacions. Una altra activitat on s'ha tingut presència ha estat en l'homenatge al veïnat organitzat per l'Ateneu Popular de 9 Barris.
Tot plegat no ha estat gens fàcil perquè, alhora, tanquem també un any excepcional marcat per la crisi sanitària deguda a la pandèmia de Covid-19. Moltes coses podríem dir d'aquest fenomen que ha afectat a nivell mundial. No negarem que, per a nosaltres en particular, ha estat com rebre una gerra d'aigua freda, però tot i així hem posat els màxims esforços possibles per desenvolupar les activitats que teníem previstes. Malgrat algunes suspensions i ajornaments, hem intentat compensar en base a les possibilitats reals per tal de no renunciar a la nostra feina i oferir un treball de qualitat dirigit al públic en general. Especialment dels socis i sòcies i de totes aquelles persones que ens segueixen assíduament hem d'agrair la seva capacitat de comprensió i d'adaptació a la nova situació, donant suport actiu i participant a distància en les activitats, bona part de les quals s'ha fet gràcies a la tecnologia d'Internet i a la nostra presència a les xarxes socials s'han pogut fer.


La crisi sanitària ha permès veure el pitjor però afortunadament també el millor de la gent. Nosaltres hem estat capaços d'estar a l'alçada de les circumstàncies i hem aconseguit consensuar de quina manera havíem d'actuar. Aquí és on s'ha vist com tothom que col•labora a l'entitat és capaç de fer alguna aportació interessant. Alhora la reacció del públic ha estat decisiva, donant-nos suport incondicional i forjant un sentiment de solidaritat, de compromís i, sobretot, de què tots plegats formem part d'una gran comunitat humana.
Des del mes de març fins ara hem complert amb totes les mesures de prevenció imposades degut al coronavirus. Garantim que el local de l'Espai Via Favència assoleix els nivells de seguretat desitjats en higiene i distàncies entre persones. Això ha permès que diverses associacions i entitats ens hagin pogut visitar,inclosa la regidora del Districte. També, en la mesura del què ha estat possible, hem continuat donant entrada de material molt interessant, incloses donacions de particulars, contribuint a enriquir un fons documental consultat pel públic en general, entitats diverses, estudiants de diferents nivells i, fins i tot, administracions i empreses. Mereix la pena destacar el nou volum de documentació inèdita procedent d'altres arxius i que, a més d'aportar una informació inèdita fins ara mai vista, està reescrivint la història del territori de l'actual Nou Barris, precisant amb més exactitud en alguns aspectes i corregint errors arrossegats des de fa molts anys.


El Memorial del Mental, entès com un arxiu a dins de l'Arxiu, malgrat les dificultats d'aquest any ha pogut continuar la seva feina d'arxivació, d'organitzar tertúlies i fer entrevistes tant a pacients com a personal sanitari. Malauradament, l'Aula de Collserola no ha tingut la mateixa sort, doncs les restriccions i les limitacions de públic i mobilitat han impedit de fer rutes per la muntanya, les quals s'han hagut de suspendre. No obstant, hem continuat de ben a prop l'evolució d'aquest espai natural i pulmó de Barcelona i rodalies que continuem reivindicant com a patrimoni no només com a valor ecològic i mediambiental sinó també històric, especialment les fonts i altres elements arquitectònics de rellevant importància.
Com cada any hem participat en les Jornades Europees de Patrimoni, una fita molt important que serveix per posar en valor tots aquells elements que tenen un valor històric, identitari i patrimonial més enllà de la concepció turística i de la qual tothom té dret a gaudir i a preservar com un llegat únic i irrepetible per al futur. Aquesta vegada hem reivindicat la recuperació d'aquelles masies que, per culpa de la deixadesa i el desinterès, es troben en perill de desaparició. Aquesta vegada hem posat una especial atenció als masos de Can Carreras i Can Valent. Però encara queda molta feina per fer, quelcom que, per desgràcia, cada any ens veiem obligats a insistir. Elements com ara el Pont dels Tres Ulls, els aqüeductes, el Rec Comtal, la Creu de la Trinitat, el Xalet de la Trinitat, la Granja del Ritz i l'Horta "La Ponderosa", entre d'altres, són exemples d'assignatures pendents i és per això que necessitem la força tant de les entitats com dels veïns i veïnes.


Per tal de donar-nos a conèixer més enllà de Nou Barris, per primera vegada hem participat al 48h Open House Barcelona obrint el local al públic per tal qui ho desitgés descobrís qui som, què fem, què conservem i per què hi som. Igualment la difusió pels mitjans de comunicació tradicionals continua essent fonamental per la seva proximitat a aquella gent que no fa ús de les noves tecnologies. Enguany ens han fet reportatges televisius per La 2, TV3 i Betevé, i s'han publicat articles als diaris La Vanguardia, El Periódico i El País.
Les xarxes socials han desenvolupat durant aquest any un paper molt important. Els resultats han estat, afortunadament, molt positius, i arribem a finals de desembre amb un notable augment de persones interessades en la nostra feina. El grup de Facebook ha assolit els 2.130 membres, Twitter un total de 997, Instagram ja porta 412 seguidors/es i el present blog de l'Arxiu la respectuosa xifra de 490.740 visites.
Pel que fa a les publicacions, hem pogut editar com és habitual dos números de la revista "L'Arxiu" que ja és un clàssic des de la fundació de l'entitat el 1983. A més, durant aquest any s'han confeccionat un total de 10 nus butlletins del "Petit Arxiu", una xifra que no s'assolia des de feia molt de temps.


A nivell econòmic hem complert les previsions que ens han permès muntar exposicions, editar publicacions i adquirir material informàtic i d'arxivació per a poder treballar amb més comoditat. Una vegada més, els socis i sòcies han estat decisius al continuar constituint la font d'ingressos més important. És per això que nosaltres tenim el deure d'escoltar-los i tenir present les seves demandes, peticions i necessitats per a poder ser capaços de correspondre'ls com mereixen amb un projecte cultural atractiu.
Inevitablement, en aquestes dates es recorda a aquella gent estimada que al llarg de l'any ens ha deixat. Aquí a Nou Barris hem de fer esmena a la Pepita Armengol, al Pere Cànovas, al Joan Cuadrench i al Josep Pujol, persones que han tingut una important trajectòria, han fet valuoses aportacions i gràcies a la seva feina han escrit una pàgina important en la història dels barris del districte. A les seves famílies els hi enviem una forta abraçada. Igualment volem fer un especial homenatge a aquelles persones que han mort a causa del coronavirus.


Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, volem agrair a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca, a la gent que fa possible la nostra existència i diposita la seva confiança en nosaltres. Apel·lant a l'optimisme amb les esperances posades en que aviat vindran temps millors i tornarem a la normalitat, ens dirigim a tothom per desitjar-vos que passeu un Bon Nadal i tingueu un Feliç Any Nou 2021.

Fotos: Fons AHRNB, Neus Agras, Jaime Casanovas. Josep Llorens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada