dilluns, 17 de maig del 2021

L'Arxiu torna a participar en "La Nit dels Museus" i repeteix la passejada pels límits històrics d'Horta i Sant Andreu


La nit del passat dissabte dia 15 va tenir lloc una nova edició de "La Nit dels Museus", una activitat nocturna que es celebra en el context del Dia Internacional dels Museus. Iniciativa del Consell d'Europa, després d'un any sense poder celebrar-se degut a la pandèmia de Covid-19, la situació d'enguany, una vegada aixecat l'estat d'alarma, ha permès de restablir-la novament per tal de mostrar gratuïtament la majoria dels museus. A Barcelona i la seva àrea metropolitana (Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Sant Joan Despí) s'han sumat fins a 74 espais que van obrir les seves portes des de les 18.00 h de la tarda fins a les 22.00 h de la nit, tot oferint visites guiades a tallers, concerts o espectacles de poesia, dansa i teatre. 


Certificant que la cultura és segura i encara marcades per les normes anticovid, moltes de les visites han requerit cita prèvia o reserva d'entrades amb anticipació. Al districte de Nou Barris es va organitzar unes visites guiades a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova amb la col·laboració de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, per tal de donar a conèixer aquestes instal·lacions, la història de l'abastiment d'aigua a la ciutat, posar en relleu la importància de conservar aquest patrimoni i sensibilitzar en la difusió de la memòria històrica. El company i president de l'entitat, el Jordi Sànchez fou l'encarregat de dirigir els grups de visitants i de fer les explicacions. Una vegada més, l'èxit de públic va posar de relleu l'interès popular per la història de Nou Barris.


A l'endemà diumenge dia 16 es va fer una repetició de la passejada de barri pels límits històrics dels antics pobles de Sant Joan d'Horta i Sant Andreu de Palomar, una activitat, que va comptar amb la col•laboració de l'entitat cultural "El Pou" (Grup d'estudis de la Vall d'Horta i la Muntanya Pelada). L'èxit de públic i el fet que molta gent quedés fora degut a la limitació de les places va motivar a tornar a convocar l'activitat. El company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez fou l'encarregat de donar les explicacions a les parades, juntament amb el Juanjo Martínez i la Carlota Giménez. El punt de trobada, a les 9.00 h del matí, va ser novament a la plaça de Karl Marx, davant del mur de la masia de can Sant Genís, on es va donar la benvinguda al grup.


Igual que en l'anterior edició del passat 28 de març, els indrets que es van visitar i explicar van ser: la masia de can Sant Genís, la carretera Alta de les Roquetes, el cementiri d'Horta, la masia de can Sitjar Gran, la masia de can Baliarda, els terrenys de la desapareguda masia de can Sitjar Xic (on ara hi ha el Parc de la Unitat), el pilar d'aigua de la mina de can Travi, la plaça de les Santes Creus, la plaça de Bacardí i la desapareguda masia de can Castellà, l’antiga torre de can Querol, el carrer d'Aiguafreda, la Font d'en Fargas, el Casal de Can Fargas i la masia de can Fargas. Al passeig de Maragall es va fer el comiat del grup, el qual es va mostrar força satisfet tant pel recorregut com per les explicacions. Per a l'ocasió es va oferir novament el número 136 del butlletí "Petit Arxiu" on s'explica detalladament cadascuna de les parades i la història dels elements a descobrir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada