El passat dijous dia 16 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) l'acte inaugural de l'exposició que porta per títol "Dibuixos i poesies. Sole i Adela Pasarín i Llàcer. In memoriam".
L'acte va comptar amb l'assistència d'unes 30 persones i va estar presentat pel company Arnaldo Gil, juntament amb la Lola Martos i la Cristina, amigues de les homenatjades. La mostra ha estat possible gràcies a una donació que la mateixa Lola va fer a l'entitat dels dibuixos i poemes de totes dues germanes bessones. Per als qui desconegueu qui van ser la Sole i l'Adela, ambdues van néixer a Barcelona el 1956. Els seus avantpassats ja havien viscut a Nou Barris. Una part destacada de la seva formació literària va ser al taller de literatura i escriptura "L'Entorn de la Paraula" que s'impartia a l'Ateneu Popular de 9 Barris. Posteriorment van estar al Casal de Barri de la Prosperitat i, després, al Casal Popular 3 Voltes Rebel on van crear un taller de literatura i escriptura anomenat "El Vici Solitari" als qual animaven als participants a transmetre sobre el paper tot allò que sentien.
L'Adela es va especialitzar més en l'àmbit de la prosa i la Sole en la poesia. Durant la diada de Sant Jordi feien un llibre amb els escrits dels alumnes del taller amb un tema en comú. Algunes de les obres destacades de l'Adela són "A filla da meiga" (novel·la), "Ayahuasca" (relat) i "Déjate de hostias" (teatre). Concretament l'Adela va fer una pàgina web que podeu consultar per saber-ne més: https://adela-pasarin-i-llacer.webnode.es/home/.
A tot això cal esmentar que les seves vides també estigueren implicades en les lluites veïnals dels barris. Sempre delicades de salut, totes dues germanes van morir l'any 2018 amb només dos mesos de diferència, als 61 anys d'edat. Afortunadament l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va tenir l'honor de conèixer-les en persona perquè van ser sòcies de l'entitat.
L'exposició és gratuïta i recomanable per a tothom. Romandrà visitable fins el proper dijous 16 d'octubre i caldrà inscripció prèvia al correu electrònic arxiuhistoric@yahoo.es o bé trucant al telèfon fix 932768997 o al mòbil 615213966.
Fotos: Pilar Escamilla
Hola;desconocía a las hermanas y sus historias, me hubiera gustado conocerlas. He entrado en el link y me ha gustado ese realismo expresado y con un contenido q da la visión de mujeres como las q me antecedieron en familia y vecinas, bajo la opresión, yo misma lo vivi y me ha emocionado saber q otras han sabido dar testimonio escrito. Gracias. Un merecido homenaje.
ResponElimina