dilluns, 27 de desembre del 2021

Els aiguamolls de Vallbona


Heus aquí el projecte que, d’una vegada per totes, resoldrà el conflicte que enfronta la Taula Comunitària del Rec Comtal amb les Àrees d’Ecologia, Infraestructures i Mobilitat de les respectives Administracions catalanes.
Després d’anys de reivindicacions però també d’estudis i contactes amb la Comissió Europea s’ha aconseguit la adjudicació de la quantitat de 53,7 M€ amb càrrec als fons FEDER (Fons Europeo de Desenvolupament Regional) a rebre en tres anualitats per desenvolupar un ambiciós projecte que unificarà en un de sol els tres elements patrimonials que es reclamen:


1) La Granja del Ritz de la que s’han perdut les columnes que hi havia al pati, tota mena de maquinaria que hi havia al seu interior i les jardineres i pedres treballades que es pensava provenien de l’antiga Torre Baró i s’ha inutilitzat la majoria d’infraestructura d’aprofitament de l’aigua.
 

2) La conservació total del tram que es conserva del Rec Comtal i dels horts coneguts com La Ponderosa.

3) També es reconeixerà i preservarà com una espècie autòctona de Vallbona l’aviram que actualment es reprodueix de una manera assilvestrada pels voltants de la Granja.

La reconstrucció comprendria la connexió amb el torrent de Tapioles i el desviament del Rec per fer-lo passar a tocar de la Granja del Ritz i es crearà un llac artificial o zona inundable per la nidificació dels ànecs que prosperen a la zona.
El primer semestre del 2022 es duran a terme les obres i treballs de condicionament de la zona lacustre. Posteriorment s’iniciarà l’emplenament que es completarà durant el 2023 per aprofitament de les aigües freàtiques del curs fluvial del Besós que han donat vida als sistemes de canalització i rec dels conreus que històricament s’han produit en aquest lloc ric en aigua dolça. L’extracció d’aquestes aigües es farà amb quatre grups motobomba de 100 CV que podran moure fins 1500 m3/h.


Un cop assolit el nivell màxim d’aigua, l’estany i el seu entorn es convertirà en un paisatge privilegiat que mostrará una sèrie de transformacions ecològiques amb un increment de la flora i la fauna que es pretén que es converteixi en refugi i lloc de descans dels ocells migradors amb amagatalls que permetin la observació de les aus. 
Mes endavant s’aprovaria la pesca controlada de la carpa i, si l’afluència de visitants així ho demana (ja que el primer any es preveu una afluència de 50.000 visitants) i aprofitant la proximitat de les vies del ferrocarril de Rodalies, FGC hi faria un baixador.
L’estany i els seus voltants constaran dels següents aspectes:

• 47 ha de superfície. 0,8 hm³ d'aigua.
• 2,2 metres de profunditat màxima.
• 750 metres de longitud per 175 metres d'amplada màxima.
• 1 km d'itineraris naturalístics.

Hi haurà a més 0,5 ha. de canyissar de depuració ja que a les aigües dels aiguamolls d’origen artificial, la vegetació proporciona superfícies per a la formació de pel•lícules bacterianes, facilitant la filtració i l’absorció dels constituents de l’aigua residual, permetent la transferència d’oxigen de la columna d’aigua i controlant el creixement d’algues al limitar la penetració de la llum solar.
L'estany es pot arribar a convertir en un centre de vida social, econòmica i cultural per als barris del voltant.

Plànol de l'estany

1 comentari:

  1. jijijijijii.... espectacular!!!!!
    avui, 28 de desembre!!!
    graaaacies per fer-me riure taaaaant!!!!!!
    jijijijijiji
    sou genials!!!!!!

    ResponElimina