divendres, 24 de desembre del 2021

MISSATGE DE NADAL 2021


Amics i amigues:

Des del nostre local ubicat al cor de Nou Barris, a cavall de Les Roquetes i Verdum, l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris us vol felicitar el Nadal. I com és costum i tradició en aquestes dates tan entranyables, les primeres paraules seran per a expressar-vos els nostres millors desitjos de pau, amor, felicitat i prosperitat.
Tanquem un any força positiu dedicat als afores de Nou Barris, aquells barris, districtes i municipis que rodegen el districte i que, de manera directa o indirecta, han tingut i encara tenen una vinculació urbanística, social i històrica amb l'actual Districte 8 o de Nou Barris. També s'ha dedicat en part a continuar la commemoració del 50è aniversari de la fundació de l'Asociación de Vecinos 9 Barrios, doncs l'excepcional situació del 2020 va impedir de realitzar moltes de les activitats programades. Gràcies a la reducció progressiva de les restriccions imposades a causa de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de Covid-19, hem pogut realitzar moltes activitats al nivell dels anys prepandèmics. Els avenços mèdics que han tingut com a resultat la vacunació per immunitzar a bona part de la població han permès una situació de nova normalitat, per bé que continuem prenent mesures de seguretat que garanteixin preservar la salut de les persones, com ara les cites prèvies a les activitats, controlar el nombre d'assistents, obligar a portar la mascareta i fer ús del gel hidroalcohòlic. En aquest sentit, no abaixarem la guàrdia.


Com a entitat cultural sense ànim de lucre anem camí dels 40 anys de la seva fundació. De moment enguany en fem 38, que ja donen per molta història, moltes reivindicacions, moltes lluites i molta feina feta. Els homes i dones que hi col·laborem assíduament som un gran equip especialitzat en la nostra feina, alhora una gran comunitat on tothom val i és capaç de fer una aportació destacada. No importa el teu nivell d'estudis o la teva experiència laboral, allà sempre hi ha alguna cosa que s'adequa al teu perfil. Tenim molt clar que ningú és més que ningú i que sempre es valora el seu treball. És per aquesta raó que, una vegada més, animem a qui ho desitgi a col·laborar en l'entitat tant en les tasques d'arxivació com en el desenvolupament d'activitats, entre d'altres coses. No dubteu que teniu talent i que, fins i tot, formar part de l'Arxiu us pot ajudar a descobrir coses de vosaltres que no sabíeu, en definitiva, a conèixer-vos. En aquest sentit, l'Arxiu sempre ha estat i continua essent un centre de formació i d'aprenentatge amb un gran sentit comunitari i d'igualtat on allò que es valora són les persones sense cap tipus de discriminació.


Les activitats han volgut reflectir els objectius del present curs així com insistir en aquells temes que ens preocupen i dels quals pretenem sensibilitzar. El balanç d'aquest 2021 ha estat de vuit passejades de barri, deu exposicions, cinc Històries de Cafè, quatre conferències i quatre rutes per Collserola. També hem fet prersència, d'una banda, en la presentació de dos llibres i en l'acte d'inauguració de la placa d'homenatge al Rafa Juncadella. D'una altra, hem participat com és habitual a la Diada de Sant Jordi, a la Nit dels Museus, a la Jornada de Recerca Històrica dels Barris, en la visita guiada al castell de Torre Baró que cada any commemora l'aniversari de la seva obertura al públic i a la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (Recercat). A tot això, hem col·laborat amb el Taller d'Idees, amb El Pou, les Biblioteques de Barcelona, els Arxius Municipals de Barcelona, els Amics del Rafa, l'Institut Ramon Muntaner, l'Ajuntament de Barcelona, l'Arxiu Històric del Congrés-Indians, el Let's Clean Up Europe, la plataforma Sitesize i la Taula Comunitària del Rec Comtal.


Enguany, la nostra sensibilitat per la defensa i protecció del patrimoni ens ha motivat a efectuar accions voluntàries com la neteja dels voltants del Xalet de la Trinitat i del Pont dels Tres Ulls, dos elements dels quals és urgent una immediata actuació per a la seva recuperació. En aquest sentit, queda molta feina per fer, doncs encara queden assignatures pendents com ara el Rec Comtal, les masies de Can Carreras i Can Valent, la Creu de la Trinitat, el refugi antiaeri de Can Peguera, la Granja del Ritz, els aqüeductes de Torre Baró i l'horta "La Ponderosa", entre d'altres. Aquesta lluita no només l'hem de fer nosaltres, sinó que també requerim del suport i la força tant de les entitats de Nou Barris com dels veïns i veïnes per fer realitat el Nou Barris que volem.


La preservació i difusió de la memòria històrica serveix per conèixer el passat, entendre el present i definir un bon futur. Durant aquest any l'Arxiu ha col·locat a les parets dels edificis i als espais adequats unes petites plaques amb una imatge i un breu text explicatiu que, encapçalats amb el títol "Recuperem la memòria" informen d'un indret, d'un personatge o bé d'un fet històric allà ocorregut. Aquest projecte vol senyalitzar la història dels barris relatada des del discurs dels mateixos veïns i veïnes entesos com a testimonis i protagonistes d'uns fets i d'uns indrets que han format part de les seves vides, alhora que es pretén convertir els carrers en un petit museu de petites històries, curiositats i fets.


La importància de la nostra tasca ha estat motiu de difusió a través dels mitjans d comunicació. L'Arxiu ha estat noticia als canals televisius de Betevé i Telecinco, als diaris El Periódico i La Vanguardia i als diaris digitals El Nacional.cat i Tot Barcelona. Paral·lelament, les tecnologies de difusió han permès que l'Arxiu sigui cada vegada més popular i conegut no només a nivell de Barcelona, sinó també més enllà de les nostres fronteres. Enguany les entrades al blog superen les 521.600 visites. A més d'esdevenir la principal plataforma informativa sobre nosaltres i les activitats que desenvolupem, la seva freqüent actualització el converteix en un diari digital que resumeix periòdicament la feina feta. Pel que fa a les xarxes socials, el grup de Facebook ha arribat als 2.260 membres que llegeixen els articles del blog, participen amb interessants aportacions personals, veuen les activitats que retransmetem en directe i segueixen activament totes les novetats dels barris del districte. Volem animar a aquesta gent que ens dóna suport que vingui a conèixer-nos personalment i es faci sòcia de l'entitat. Enguany s'ha potenciat també el compte de Twitter, que ja compta amb 1.247 seguidors i seguidores, i el d'Instagram, seguida per 835 persones i amb clares perspectives de creixement. Una novetat del 2021 ha estat la difusió de les activitats a través del grup de WhatsApp Info Arxiu Roquetes 9B exclusiva per als socis i sòcies i que permet assabentar-se ràpidament de les darreres novetats de l'Arxiu.


Un altre reflex de la importància, la qualitat i la utilitat que va prenent la feina que fem són les nombroses visites rebudes de persones, escoles i entitats que s'han interessat pel nostre projecte. Al llarg d'aquests dotze mesos han passat pel local de l'Espai Via Favència alumnes de l'escola Mercè Rodoreda, gent del Centre de Reinserció Psicosocial Pi i Molist, l'artista grafiter Roc Blackblock, la diputada Carmen Andrés, el regidor Jaume Martí, representants d'Òmnium Cultural, els Caminaires de la Prosperitat i els Caminaires de la Sagrada Família.
El fons documental any rere any va creixent amb l'adquisició de nous llibres, revistes, dossiers, donacions, fotografies, enregistraments sonors i altres formats d'informació. S'ha continuat amb la digitalització del fons fotogràfic, l'entrada de material convencional i la recepció d'interessants donacions procedents de persones i entitats. Paral·lelament, segueix creixent el fons relatiu a expedients i escriptures de propietat de terrenys i d'edificacions, una rica i interessantíssima informació procedent de diversos arxius i centres de documentació locals, autonòmics i nacionals que està reescrivint i reinterpretant la història de Nou Barris.
El Memorial del Mental, amb vuit anys d'existència, s'ha anat consolidant amb la incorporació de nous documents relatius a l'Institut Mental de la Santa Creu i gràcies a les activitats que s'organitzen assoleix una funció de recollir el testimoni tant de treballadors/es, veïns/es i pacients, donar a conèixer els serveis de Psiquiatria Comunitària i esdevenir una plataforma de reflexió al voltant de la salut mental.


A nivell econòmic, hem complert les previsions d'ingressos i despeses que ens han permès invertir en les principals necessitats de l'Arxiu. Al marge de les recaptacions obtingudes pel servei de consulta, la venda de publicacions i d'altres recursos, els socis i sòcies han constituint una vegada més la principal i més important font d'ingressos. És per això que nosaltres tenim el deure d'escoltar-los i tenir present les seves demandes, peticions i necessitats per a poder ser capaços de correspondre'ls com mereixen amb un projecte atractiu.
Inevitablement, durant aquestes dates es recorden totes aquelles persones estimades que ens han deixat durant el present any. Des d'aquí volem recordar la Cèlia Sabarich, el Juan Navarro, el Josep Navarro, la Roser Poveda i el José Mulero, que passaran a formar part de la memòria històrica de Nou Barris per la seva bona feina i la seva humanitat. Als seus familiars els hi enviem una forta abraçada.


No voldríem acabar el present missatge de Nadal sense una bona notícia com ha estat l'atorgament del Premi Rafael Juncadella d'Òmnium Cultural Nou Barris a la convivència i la cohesió social que, per la normativa que l'acompanya, molt gustosament hem cedit a l'entitat Associació de Famílies per la Salut Mental de Nou Barris per la seva tasca envers la salut mental. Aquests tipus de reconeixements són, sens dubte, un estímul d'energia positiva que ens motiva a continuar en un treball en el qual sempre hem cregut i ens ha funcionat, un projecte de futur al servei de les persones que ens ha fet créixer com a persones.
El proper 2022 que ja és a prop d'arribar estarà dedicat a commemorar el 125è aniversari de l'annexió del poble de Sant Andreu de Palomar a Barcelona i la creació cultural, artística i literària de Nou Barris, dos temes que donaran per moltes activitats que segur seran del vostre interès. No dubtem que ens esperarà un any força positiu i ple de sorpreses si les circumstàncies mundials ho permeten.


Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris volem donar les gràcies a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca, a la gent que fa possible la nostra existència i diposita la seva confiança en nosaltres. Amb els nostres millors i sincers sentiments, desitgem de tot cor a qui ens segueix fidelment, als socis i sòcies de l'entitat, als habitants de Nou Barris i, per què no, a qualsevol ciutadà o ciutadana d'arreu del món, que passeu un BON NADAL i tingueu un FELIÇ I PRÒSPER ANY NOU 2022.

Fotos: Fons AHRNB, Ginés Cuesta, Jaime Casanova, Neus Agras (Tocinería "Cerdito"), Núria Teixidó, Pepe Encinas, Tomás Mateo.

1 comentari:

  1. Bon Nadal i Felicitats a tots per la bona feina que feu. Aquests 2022, encara serà millor.

    ResponElimina