El passat diumenge dia 12 va tenir lloc la ruta per Collserola d'hivern, coneguda com a Clàssica de Nadal. Aquesta vegada la passejada ha tingut com a protagonista una visita guiada a la masia de Can Masdéu, la qual commemora vint anys de la seva okupació.
La trobada va ser a la plaça de Karl Marx, a les 10.30 h del matí, on es van congregar un grup de persones. Des d'ellà es va enfilar muntanya amunt fins a l'entrada de la masia. Un dels seus habitants habituals, el Martín, va ser l'encarregat de fer la visita i donar a conèixer la seva singular forma de vida. Afortunadament, el bon temps i un dia assolellat van acompanyar i van fer la jornada agradable.
La masia Can Masdéu és un casalot erigit sobre una antiga domus romana, situada al bell mig de la petita vall on neix la riera de Sant Andreu. El seu origen és molt antic, com a mínim del segle XI. L'edifici va passar a mans de diversos propietaris i, des del segle XVII, va passar a mans d'Enric Masdéu i Farrera, moment en què va adquirir l'actual denominació. Al llarg del temps la masia ha patit nombroses reformes arquitectòniques. Va ser adquirida per l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau l'any 1901 i convertida en leproseria tres anys després. El 1931 s'aprovà la construcció d'un nou centre ben a prop, però no es va obrir fins el 1955 com a sanatori per a infants tuberculosos. El 1961 els malalts de lepra que restaven a Can Masdéu foren traslladats al sanatori de Fontilles, a València. El 1968 tancà també l'hospital de nens, si bé esporàdicament es fan colònies en aquest edifici.
L'any 2001 un col·lectiu del moviment okupa va decidir d'okupar-la. Actualment esdevé una comunitat estable que aprofita tots els recursos que li dona el lloc, doncs han condicionat les antigues basses i mines per proveir se d’aigua, veïns de Nou Barris cultiven els seus horts. Els habitants de Can Masdéu cultiven el 85% del que consumeixen, produint ells mateixos fins i tot part de l'adob (una latrina seca tanca el cercle). Cuinen el pa en un forn de llenya de conte, fan mel, i, quan poden, produeixen fins i tot oli. També treballen amb plantes medicinals i usen estufes de llenya recollida al bosc i escalfadors solars. La majoria dels utensilis i instal·lacions que usen són de fabricació casolana, fets a partir de materials reciclats. La pràctica totalitat dels membres de la comunitat treballen fora i compatibilitzen els seus horaris amb la seva participació al projecte, però qui no pot ho compensa aportant-hi més diners.
El 2002 els okupants van resistir al seu desallotjament encadenant-se i pujant sobre trípodes. Durant una oposició que va durar tres dies, la policia va ser incapaç de desallotjar-la, la qual cosa va acabar en un judici al qual els propietaris, tot i guanyar la sentència, no hi ha hagut pas una ordre de desallotjament. La majoria dels diumenges el centre s'obre, podent-se gaudir del menjar o de les activitats relacionades amb l'ecologia, l'activisme i l'autogestió. Cada cap de setmana s'hi organitzen diverses activitats orientades als veïns, com ara tallers o visites guiades. Existeixen cinc projectes que funcionen com a espais de participació i trobada on interactuen entitats, centres educatius i veïns de Barcelona: comunitat de vida de Can Masdéu, Assemblea d’Horts Comunitaris, Punt d’Interacció de Collserola (PIC), visites d’Educació Agroecològica i projectes de Permacultura Barcelona. Un total de 247 associacions i entitats donen suport al projecte de Can Masdéu.
Els visitants van tenir l'oportunitat de conèixer tant els espais exteriors com els interiors de la masia i comprovar en primera persona com funcionen, com viuen i com s'organitzen. Fins i tot, van tenir l'ocasió de tastar la cervesa que allà produeixen. Acabada la visita, tothom va sortir satisfet de l'experiència. El comiat va anar a càrrec del company Arnaldo Gil, el qual va aprofitar l'ocasió per informar de les darreres activitats previstes a l'Arxiu abans de finalitzar l'any.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada