diumenge, 30 de gener del 2022

Celebrada la primera sessió del seminari "Ús i maneig de l'Arxiu"


El passat dimecres dia 26 a les 18.00 h va tenir lloc a la seu de l'Arxiu la primera sessió del seminari que porta per títol "Ús i maneig de l'Arxiu". Es tracta d'una activitat oberta a tothom, però pensada especialment per a totes aquelles persones que col·laboren habitualment a l'entitat en la classificació i entrada de material.
De fet, no és la primera vegada que es celebra, doncs és quelcom que es fa periòdicament com a mesura de reciclatge i posada al dia per tal de no perdre el ritme i tenir coneixement tant de les novetats documentals com de les innovacions en el sistema d'arxivació. Malgrat que cadascú treballa en la seva especialitat, cal què tothom tingui uns mínims coneixements bàsics sobre digitalització, classificació, entrada manual i informàtica a la base de dades del nou material adquirit, així com el seu emmagatzematge i conservació al fons documental, entre d'altres coses. Això evita descompensacions, és a dir, que la feina i les responsabilitats recaiguin més en unes persones i menys en unes altres.
El company Arnaldo Gil va ser l'encarregat de dirigir les explicacions per mitjà d'un Powerpoint. Bàsicament es va fer referència a la classificació de la documentació, al tipus de documentació i les seves excepcions, el procés d'entrada del material i al seu enregistrament.


El sistema d'arxivació, gairebé el mateix que es fa servir des de la creació de l'Arxiu l'any 1983, és senzill i tothom el pot aprendre amb independència de la seva experiència o formació acadèmica. Sense res a envejar als mètodes dels centres de documentació oficials, ha estat (i continua essent) molt efectiu perquè, a més, facilita molt la trobada dels documents sol·licitats. Fins i tot, arxivers i documentalistes professionals han reconegut i avalat la feina de la nostra entitat i la seva particular metodologia que ha estat referència en la creació d'altres arxius populars arreu de Barcelona.
Com hem dit abans, l'activitat és oberta a tot el públic en general, ja que sempre demanem persones que vinguin a col·laborar desinteressadament en un voluntariat que, alhora, com a entitat cultural sense ànim de lucre, és un lloc de formació personal i de relacions socials on sempre hi haurà alguna funció adient per a tothom. La propera sessió es preveu per al proper dimecres dia 2 de febrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada