dilluns, 21 de febrer del 2022

Celebrat l'acte de col·locació del faristol dels safareigs a Verdum


El passat dissabte dia 19 va tenir lloc a la plaça de Verdum, a les 11.00 h del matí, l'acte de col·locació del faristol dels safareigs de Verdum, on antuvi van haver els Habitatges del Governador. L'activitat, on van assistir una trentena de persones, va comptar amb el suport i participació, a més de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, de l'Associació de Veïns i Veïnes de Verdum i l'Ajuntament de Barcelona.
La companya i col·laboradora de l'Arxiu, Montse Argente, va ser l'encarregada de donar la benvinguda a tothom. Va recordar que el 25 de setembre de 2019 des de l'Arxiu es va organitzar una passejada de barri on es va descobrir una placa. Es va reivindicar que, des de l'Ajuntament de Barcelona, es donés representació oficial a aquest espai on van haver els safareigs. Va donar les gràcies a la regidora de Feminismes, Laura Pérez i al regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, pel fet que això s'hagi inclòs dins la Memòria de la Lluita per l'Habitatge. També va agrair la col·laboració de l'equip que gestiona el programa, especialment a la Júlia, a les impulsores del projecte i a la gent allà present. Va explicar, a més, que des de l'Arxiu hi ha una preocupació per recuperar la memòria de les vivències de les persones.


Des dels feminismes la recuperació de la memòria històrica ha estat una constant perquè les dones també han fet història malgrat que la història oficial no acabi de reflectir. D'una banda, va reclamar la recuperació dels noms de dones, fet pel qual ens sorprendríem de la quantitat de noms que hi ha a reivindicar per les seves aportacions. D'una altra, va demanar la recuperació d'aquells espais que el patriarcat ha portat a l'oblit, com ha estat el cas dels safareigs, en definitiva, una restitució de gènere i de sentit de memòria perquè elles ho mereixen. Va puntualitzar que, en l'acte es commemoren unes instal·lacions d'aigua, i com el subministrament ha estat cosa de dones, representa una altra lluita d'elles. Va acabar el seu parlament recordant aquelles dones que van fer dels safareigs un espai de participació pública, alhora bressol de molts moviments reivindicatius.


A continuació va passar el torn de paraula a la Sílvia Magriñà, de l'Associació de Veïns i Veïnes de Verdum, la qual va explicar que aquest faristol no deixa de ser un reconeixement públic a un espai on molts veïns i veïnes van iniciar les seves lluites. Era un espai on es feien moltes activitats i on van sorgir les primeres iniciatives per millorar el barri. D'aquí han sortit moltes dones amb iniciativa que han tirat endavant moltes coses. A nivell veïnal serà un recordatori de què cal seguir amb aquest bagatge per no perdre tot allò que es va aconseguir.
Seguidament el parlament va anar a parar a l'Alexandra López, consellera de Barri de Verdum, qui va destacar el districte de Nou Barris com a referent de lluites veïnals i, per això, cal recordar que moltes dones han tingut un paper decisiu a l'hora d'aconseguir moltes de les reivindicacions. Va destacar que l'acte ajuda a descobrir a moltes dones a tota aquella gent que no sabia de la seva existència i de les seves aportacions, d'aquí la importància de recuperar la memòria històrica.


Després, el torn de paraula va passar a mans del Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica, el qual va remarcar que sovint sempre hi ha hagut el mite de què els homes treballaven i les dones no perquè sempre estaven a casa, quan la realitat ha estat un altre perquè han treballat en moltes coses. Cal explicar la realitat perquè, del contrari, la història és incompleta i no s'entendria com s'ha construït la ciutat. Cal posar en valor aquestes històries perquè sembla que si no s'expliquen des de la història oficial sembla que no existeixin. Les dones tenen nom i cognoms i són responsables de la construcció de la ciutat democràtica. Aquest faristol és el resultat d'una demanda veïnal, d'una banda es fa un homenatge i, d'una altra, dóna certa categoria d'oficialitat pel fet que es reconeix a nivell institucional. En definitiva, contextualitza i explica, que qui passi per aquí s'assabenti de la història que es vol explicar. No és només un homenatge, sinó també un futur, conscienciar de qui som i d'ón venir. Va fer referència al company de l'Arxiu i fotògraf Ginés Cuesta, el qual, de manera altruista, va fer fotos del barri de Verdum que són referent històric fonamental. Va reivindicar la perifèria com a espai de construcció de la ciutat així com la seva història perquè també forma part de Barcelona.


Després dels parlaments, el Ginés Cuesta i la Maria Lluïsa Serralta (una de les fundadores de l'Arxiu i antiga presidenta de l'Associació de Veïns i Veïnes de Verdum) van ser els responsables de fer el descobriment del faristol, acció que va rebre un acalorat aplaudiment del públic assistent. L'acte es va cloure amb unes paraules de la Maria Lluïsa Serralta, la qual va dir que això no s'ha acabat sinó que les lluites per millorar el barri de Verdum encara continuen. Cal treballar per la salut, per l'ensenyament, per aconseguir espais públics i per tot allò que porti dignitat i qualitat de vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada