diumenge, 29 de maig del 2022

Celebrat al Districte l'acte d'homenatge a Francesc Pujol Martínez


El passat diumenge dia 22 a les 12.00 h del migdia va tenir lloc al Saló de Plens de la Seu del Districte de Nou Barris l'acte d'homenatge al nostre estimat company Francesc Pujol Martínez, que ens va deixar l'any 2003, ara fa dinou anys. L'activitat, amb la col·laboració del Districte de Nou Barris, es va emmarcar dins del programa d'enguany de la Festa Major de Nou Barris 2022.
La companya Montse Argente es va encarregar de donar la benvinguda al públic assistent, força nombrós, mentre que les explicacions van anar a càrrec de la companya Neus González i del fill del Francesc, el Ferran Pujol Vila.


La Neus González va explicar la seva experiència personal al costat del Francesc, tant com a company de l'Arxiu com a persona humana. D'ell va destacar que va ser el primer historiador de Nou Barris, ja que va decidir esbrinar la història del territori on ell vivia. Va fer referència al procés d'elaboració del seu llibre "Relligant Nou Barris", que actualment continua essent un referent de primer ordre en la bibliografia de Nou Barris i font fonamental de consulta. També va recordar com s'encarregava de coordinar els articles i portar a impremta la revista "L'Arxiu". En els darrers anys, al lateral esquerra de les portades s'inclou la frase "Cultura als nostres barris" que ell va personificar.


El Ferran Pujol Vila va explicar, des del seu punt de vista com a fill del Francesc, qui va ser el seu pare, com era, què va aportar, què va aprendre d'ell i quins records conserva de la seva persona.
Finalitzats els parlaments, es va passar un audiovisual dedicat al Francesc que, de fet, es va presentar en l'acte de presentació del seu llibre "Relligat Nou Barris". Finalment, el company i president de l'Arxiu, Jordi Sànchez i Ruiz, es va encarregar de fer la cloenda, tot demanant que es continuï l'exemple del Francesc, és a dir, la recerca històrica de Nou Barris. El Ferran i la Maria Rosa Martínez, mare del Francescr, van rebre un obsequi. L'acte va acabar amb un fort aplaudiment del públic i amb una foto de grup. L'acte es va emetre en directe i per als qui estiguin interessats a veure'l, l'enregistrament es troba publicat al grup de Facebook de l'Arxiu.


Per als qui encara desconeguin la figura del Francesc Pujol Martínez, esmentar que va néixer a Barcelona el 1958 i es va llicenciar en Geografia i Història. El fet que la seva infantesa i joventut transcorrís sota la dictadura franquista va ser decisiu en la s va formació i sensibilització contra les injustícies i a favor de la igualtat. A l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va arribar a ser president. Durant vint anys va exercir de tècnic de Normalització Lingüística, exercint de professor de català per adults, llengua que va promoure al districte. Durant els seus anys de col·laboració a l'Arxiu, es va dedicar a la recerca de la història dels barris del districte. El seu llibre "Relligant Nou Barris" és el resultat d'un recull d'articles que va publicar entre els anys 1988 i 2002 a la revista "Rotllana".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada