diumenge, 22 de maig del 2022

L'Arxiu participa a La Nit dels Museus 2022


La passada tarda-nit del dissabte dia 14 va tenir lloc una nova edició de "La Nit dels Museus", una activitat nocturna que es celebra en el context del Dia Internacional dels Museus. Iniciativa del Consell d'Europa, enguany ha arribat a la seva 16a edició oferint la possibilitat de mostrar gratuïtament la majoria dels museus, els quals ofereixen diverses propostes lúdiques i culturals. Concretament a Barcelona i la seva àrea metropolitana (Badalona, Cornellà, Esplugues, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Sant Joan Despí) s'han sumat fins a 75 equipaments oberts que obriren les seves portes des de les 19.00 h del vespre fins a lea 1.00 h de la matinada, amb visites guiades, visites teatralitzades, tallers, concerts, espectacles diversos de circ i màgia, així com activitats familiars i infantils. També en alguns casos ha hagut servei de foodtrucks i degustacions gastronòmiques repartides als diferents centres participants d'aquesta gran festa.


Dins la Xarxa de Museus Locals de la demarcació de Barcelona, al districte de Nou Barris s'ha sumat la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, juntament amb el conjunt veí de la Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu. Per aquest motiu, l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha col·laborat en l'organització d'unes visites guiades per aquestes instal·lacions amb el propòsit de donar a conèixer una part important de la història de l'abastiment d'aigua a la ciutat, per posar en relleu la importància de conservar aquest patrimoni i, en definitiva, sensibilitzar en la difusió de la memòria històrica. Els companys i companyes Arnaldo Gil, Montse Argente, Ricard Fernández, Lourdes Ferrando i Antonio Silva han estat les persones encarregades de dirigir els grups de visitants. Concretament l'Arnaldo Gil i el Ricard Fernández foren els responsables de donar les explicacions.
L'itinerari començava al conjunt de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Vella, on el director del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, Joan Roca i Albert, donava la benvinguda a tots els grups que anaven passant a visitar les instal·lacions.


Després de visitar la Casa de les Comportes i la Casa de Màquines, a través del túnel sota l'avinguda Meridiana s'arribava al conjunt de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, on es realitzava una visita al dipòsit i a piscina. Concretament al dipòsit el company i membre de l'Associació Comissió per la Recerca i la Divulgació de la Memòria de Trinitat Vella, Amador Expósito, va passar un vídeo d'imatges antigues del conjunt en funcionament fetes per un antic empleat i va reivindicar la recuperació de les electrobombes. A la part superior l'Eulàlia Vives i l'Àngel Puig van amenitzar amb un acompanyament musical.  L'activitat es va celebrar de les 19.00 h fins a les 22.00 h. El resultat va ser un gran èxit de públic, fet que demostra l'interès per la història de Nou Barris més enllà dels espais tradicionalment turístics. Sota la galeria subterrània principal que connecta les dues instal·lacions sota l'avinguda Meridiana, es va instal·lar una exposició que explica la història dels elements patrimonials i infraestructures de l'aigua a Nou Barris.

Fotos: Lourdes Ferrando i Ramon Carbó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada