divendres, 17 de juny del 2022

L'Arxiu participa en la inauguració dels jardins de Pilar Espuña i Domènech


El passat dissabte dia 11 a les 12.00 h del migdia va tenir lloc la inauguració dels nous jardins batejats amb el nom de Pilar Espuña i Domènech. Aquest espai es troba a l’interior de l’illa compresa entre els carrers de Sant Iscle i del Doctor Pi i Molist i el passatge de Ricard Canals, al barri del Turó de la Peira. Sorgit després que s'enderroqués l’antiga pista de futbol sala i la piscina, ha permès donar a pas a una zona enjardinada amb jocs infantils i el nou poliesportiu del barri.
L'acte, al qual van assistir al voltant d'una trentena de persones, es va desenvolupar en el marc de la Festa Major del Turó de la Peira. Els parlaments van anar a càrrec de la consellera de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona Alexandra López, el president de l'Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira i soci de l'Arxiu Antonio Silva, i la companya i col·laboradora de l'Arxiu Montse Argente.


En les intervencions es va destacar, principalment, la iniciativa conjunta de l'Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira i de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris en la seva decisió de dedicar un espai a aquesta activista veïnal. També es va comentar la necessitat d'atorgar més espais a les dones que han tingut un paper fonamental i decisiu en la transformació dels barris. Totes dues entitats responsables d'aquesta iniciativa van remarcar la importància de difondre la memòria històrica d'aquelles persones referents per les seves aportacions i les seves lluites encaminades a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes, especialment de les dones.
Finalment, l'Antonio Silva va ser l'encarregat de procedir al descobriment de la placa, que va anar acompanyat d'un fort aplaudiment del públic assistent. La música de la cantant Patrizia va amenitzar l'acte festiu.


Per aquelles persones que la desconeguin, la Pilar Espuña i Domènech va néixer Barcelona el 1928. Als 16 anys es va incorporar a l'empresa Banesto i va treballar a les seves oficines fins a la se seva jubilació, el 1988. Allà va formar part de la Coordinadora de Banca i va militar en el moviment assembleari. El 1966 va ingressar a la Hermandad Obrera de Acción Católica, on va desenvolupar la seva identitat cristiana i la seva dimensió social i obrera. El 1967 va assumir la responsabilitat diocesana de difusió i el 1969 va ser la primera dona triada com a presidenta d'aquesta entitat, ​​càrrec que va tornar a exercir a principis dels anys vuitanta. El 1972 va entrar a la Fraternidad Jesús-Cáritas, de la qual fou responsable regional a Catalunya. Al final de la dictadura, va participar en el grup polític clandestí Unión Comunista de Liberación. El 1983 va entrar al Moviment Comunista de Catalunya i quan aquest es va fusionar amb la Lliga Comunista Revolucionària, es va incorporar al nou partit Sublleva. El 1987 va fundar i presidir el grup Dona i Presó del Moviment Feminista a Ca la Dona, vinculat a la lluita a favor de millorar les condicions de vida a les presons.


Com a veïna del Turó de la Peira, lloc on va viure gairebé tota la seva vida, va ser membre de l’associació veïnal, responsable i coordinadora de la Vocalia de Dones del Centre Cívic Can Basté. Participà activament en les lluites de l’època i en tot tipus de manifestacions a favor de causes obreres i populars, fent debats i xerrades. L’any 2001 va rebre una placa i un homenatge de l’associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira com a reconeixement a la seva trajectòria. Va morir l'any 2010 als 81 anys d'edat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada