dissabte, 15 d’octubre del 2022

L'Arxiu col·labora en la passejada de barri organitzada amb motiu de la Festa Major de Vilapicina i Torre Llobeta


El passat diumenge dia 9 va tenir lloc una nova edició de la passejada de barri per Vilapicina i Torre Llobeta, que enguany ja suma la 6a. Aquesta activitat, emmarcada dins el programa de la Festa Major del barri, ha estat organitzada per l'Associació de Veïns i Veïnes de Vilapicina i Torre Llobeta. El punt de sortida ha estat a la plaça de Can Sitjà a les 10.00 h del matí i les explicacions han anat a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz, responsable de dirigir els itineraris celebrats en aquests darrers anys. 
Mereix esmentar que en ha participat la Marga Corominas Armengol, filla de la Pepita Armengol, de la masia de Can Xiringoi i sòcia honorífica de l'Arxiu, que va morir tot just ara fa dos anys. També hi estigueren presents l'Andrés Rodríguez, conseller del Districte de Nou Barris, el qual va colaborar en les explicacions, i el Carlos Pérez, de l'Associació de Veïns i Veïnes de Vilapicina i Torre Llobeta. Al llarg de la passejada es van visitar el passatge de l'Esperança l'escola Timbaler del Bruc, el carrer de Prats i Roquer, l'emplaçament on hi hagué la masia de Can Xiringoi (actualment desapareguda), la fita d'Els Quinze, la masia de Torre Llobeta, l'escultura "La Flama", el carrer del Greco, la plaça d'Álvaro Junqueiro, l'urbanització de Can Sabastida, el pilar de l'aigua de Ca n'Oliver, el carrer de Pitàgores, el carrer de Petrarca i la masia de Can Querol, on va finalitzar el recorregut.


A diferència dels dos anys anteriors, la passejada s'ha fet novament amb tota normalitat i sense les restriccions imposades amb motiu de la crisi sanitària a causa de la pandèmia de Covid-19. El públic assistent va tenir l'ocasió d'adquirir el número 145 del butlletí "Petit Arxiu", que resumeix el contingut de l'itinerari i es pot també adquirir al nostre local a l'Espai Via Favència.
Una vegada més, s'han aportat novetats històriques inèdites que són el producte d'una llarga recerca a l'Arxiu de Protocols i que han tingut com a resultat el descobriment de fets, anècdotes i curiositats fins ara desconeguts. Igualment, s'ha pretès de sensibilitzar en la defensa del patrimoni històric i arquitectònic, doncs molts elements es veuen encara afectats pel Pla General Metropolità de 1976, i s'han recordat les masies desaparegudes, així com les edificacions en perill de desaparició. En aquest sentit, les explicacions han tingut una vessant reivindicativa en tant demanar la modificació dels plans urbanístics de l'època franquista encara vigents i que ja no tenen sentit en el context actual.


Acabada la passejada es va fer el comiat del grup tot agraint als assistents la seva presència i fent un avançament de quines serien les properes activitats previstes. El públic, per la seva part, al voltant d'una vintena de persones, va mostrar la seva satisfacció per la qualitat de les explicacions ofertes pel Jordi, tot un expert en la matèria i que en la propera edició aportarà encara més novetats sobre la història del barri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada