dijous, 16 de març del 2023

Presentació a l'Arxiu del llibre "Cròniques del fang" de Jaume Fabre


El passat dijous dia 9 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la presentació del llibre "Cròniques del fang: quan els diaris van donar veu als barris. Barcelona 1966-1983".
L'acte va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones assistents i va estar dirigit per  l'activista veïnal Andrés Naya i per l'autor del llibre, el periodista Jaume Fabre.
L'Andrés Naya es va encarregar de donar la benvinguda i de fer la presentació. Va felicitar a l'Arxiu pel seu 40è aniversari, així com per la feina feta. Pel que fa al llibre, va destacar que va aparèixer en un moment molt apropiat, tot coincidint amb el 50è aniversari de les associacions veïnals. A més, al llarg dels seus capítols informa molt bé d'aquelles lluites veïnals que van transformar Barcelona, on s'inclouen les que varen transcórrer a Nou Barris. Per acabar, va comentar que la conjunció de la lluita per la llibertat d'expressió més la lluita per millorar la qualitat de vida dels barris de Barcelona va donar grans resultats.


Seguidament el torn de paraula va anar a Jaume Fabre. Sobre el títol del llibre va explicar que té almenys dos orígens: d'una banda, quan el desaparegut periodista Josep Maria Huertas Claveria caminava pels carrers enfangats sense asfaltar dels barris per conèixer-los en primera persona; i d'una altra, fa referència al fang de la corrupció del franquisme. Sobre l'obra en qüestió, memòria i història del periodisme social, va comentar que recull nombroses anècdotes, records i incidents d'uns anys on va destacar el periodisme d'informació local més combatiu per part d'una sèrie de periodistes que van començar a lluitar contra la corrupció del règim franquista i que trepitjaven els barris mal urbanitzats, donant la veu als diaris als qui fins aleshores no l'havien tinguda. El llibre és , en definitiva, un homenatge a tota aquesta gent que va practicar un periodisme nou i diferent en un moment de canvis polítics, econòmics i socials.
Finalment, se li va concedir torn de paraula al periodista Eugenio Madueño, un dels diversos col·laboradors en la recerca que ha fet realitat el llibre i que forma part dels anomenats "huertamaros" o investigadors d'informació local.
La cloenda de l'acte va anar a càrrec del company Arnaldo Gil, el qual va destacar que una de les polítiques de l'entitat és anar a la ciutat per tot i que persones destacades dedicades al tema vinguessin a l'Arxiu per saber sobre Nou Barris, cosa que, finalment, s'ha anat aconseguint.


El llibre és un treball periodístic de 328 pàgines que recopila nombrosos i interessants articles periodístics de l'època i ha estat editat per l'Ajuntament de Barcelona. El pròleg ha anat a càrrec de l'Andrés Naya. Un exemplar dedicat per l'autor forma part de la biblioteca de l'Arxiu i és de consulta pública. A les principals llibreries es pot adquirir per 25€. Qui vulgui saber-ne més sobre aquesta activitat, l'enregistrament que es va fer en l'emissió en directe (streaming) es troba publicat al grup de Facebook i a Instagram.

1 comentari:

  1. No sabia qui era el aenyor del cabell i bigoti blanc.
    Resulta que era l'Eugeni Madueño. Estava fart de llegir els seus escrits a La Vanguardia pero mai li havia possat cara.
    Gracies Ricard.

    ResponElimina