El passat dijous dia 23 de febrer a les 19.30 h va tenir lloc al Centre Cultural Can Clariana (C/ Felip II, 222), al barri del Congrés i els Indians, una xerrada dedicada a les Rutes per Collserola. L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones, s'emmarcà dins del cicle de conferències titulades "Els dijous fem història" en què cada darrer dijous de mes es convida a una persona especialitzada en un tema determinat per a què faci una ponència d'una hora sobre el barri, sobre Barcelona o d'algun altre tema històric o d'interès social. Va estar organitzat per l'Arxiu Històric del Congrés-Indians (nom que rep la Vocalia d'Història de l'Associació de Veïns del Congrés-Indians) amb el suport de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.
El ponent va ser el company Arnaldo Gil, el qual té molta experiència en aquest àmbit, doncs ell ha recorregut molt la muntanya i és un dels principals responsables d'organitzar les passejades. La benvinguda i presentació va anar a càrrec del Ricard Sas i Filella, membre de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians.
A través d'un Powerpoint es van explicar les Rutes per Collserola, des dels seus inicis fins a l'actualitat. Per als qui encara ho desconeguin, aquesta activitat que es desenvolupa des dels inicis de l'Arxiu, ara fa 40 anys, es van crear no només com una activitat lúdica sinó també per a conèixer els racons més singulars de la muntanya, que tant desconeguda és, especialment el tros que forma part del districte de Nou Barris. Acostumen a fer-se els diumenges, tenint gairebé sempre com a punt de trobada i de finalització la plaça de Karl Marx. Hi pot participar tot el públic en general, de totes les edats. Durant el curs de l'any s'acostumen a fer unes tres sortides, una d'elles sempre al juny i que abans s'anomenava Marxa Nocturna (actual Clàssica d'Estiu) i una altra al desembre i que s'anomena Clàssica de Nadal.
Al local de l'Espai Via Favència hi ha l'Aula de Collserola, un important fons documental equiparable al què disposa el Consorci Metropolità de Collserola. Es disposen de nombrosos tríptics i fulletons, dossiers oficials, dossiers de treballs de recerca, donacions de particulars, llibres, mapes i plànols generals i sectorials, fotografies, DVD's, revistes, premsa i fins i tot elements arqueològics recuperats i preservats. A tot això les Rutes per Collserola serveixen per sensibilitzar sobre la preservació de la muntanya com a pulmó verd, així com el seu patrimoni, especialment les fonts.
Acabada la xerrada es va passar el torn de paraula al públic assistent per a què preguntés o comentés, el qual va respondre amb un fort aplaudiment, tot expressant la seva satisfacció per la qualitat de la conferència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada