dilluns, 3 d’abril del 2023

Darreres activitats de l'Arxiu del mes de març


El mes de març ha tancat amb diverses, variades i interessants activitats que l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha ofert al públic.
El passat dijous 16 va tenir lloc al Centre Cívic Pati Llimona (carrer del Regomir, 3) la celebració del seminari que portava per títol "Alternatives comunitàries i participació ciutadana en el sector de la salut mental (1975-2010)". Entre les diverses conferències, cal destacar les efectuades per Josep Maria Comelles (professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili i antic psiquiatre de l'Institut Mental de la Santa Creu) titulada "Abaix l’autoritat. La crisi psiquiàtrica a Catalunya a la darrera etapa del franquisme" i per la companya de l'Arxiu Mercedes Hidalgo (antiga treballadora de l'Institut Mental de la Santa Creu i responsable del Memorial del Mental) que va participar en la taula rodona "La deconstrucció de l’assistència manicomial, la promoció d’alternatives i la creació de nous espais d’atenció".


Dos dies després, el dissabte 18 a les 11.00 h va tenir lloc la inauguració de la nova plaça de Luisa Alba. L'acte va estar organitzat per l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, la Fundació Pare Manel i l'Associació de Veïns i Veïnes de Verdum. Aquest espai està situat en un indret fins ara sense nom, ubicat dins de les antigues i ja desaparegudes “Viviendas del Gobernador”, entre la Via Favència i el carrer de Luz Casanova. Entre d'altres persones, van fer presència el regidor del districte Xavier Marcé, la presidenta del Consell del Districte, Gemma Sendra i la companya de l'Arxiu Montse Argente. Per als qui la desconeguin, la Luisa Alba (Barcelona 1928-2011) va ser una monja xaveriana, treballadora social i educadora de carrer i una de les ànimes de la Fundació Pare Manel. El seu activisme social i cultural per una societat igualitària va ser fonamental en el desenvolupament i la millora del barri durant els anys vuitanta i noranta.


Paral·lelament, al mateix dia el Centre Cívic Can Verdaguer va celebrar el 10è aniversari de la seva rehabilitació i conversió en equipament cultural. Per aquest motiu l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va organitzar a les 11.30 h una visita guiada pel casalot. L'itinerari i les explicacions anaren a càrrec del company i president de l'entitat Jordi Sànchez i Ruiz. Posteriorment es va fer una festa infantil i un dinar comunitari. La masia és un edifici del segle XIV. Després de diverses lluites veïnals per a la seva preservació, entre d'altres l'Arxiu, finalment l’Ajuntament de Barcelona el va adquirir l’any 1999. Després de les obres d’adequació, el nou equipament va obrir les portes el març del 2013.  El projecte, obra de l’arquitecta Pepita Teixidor, va conservar elements tan distintius com la dovella, els dos rellotges de sol, el jardí i la palmera, que es diu que és una de les més altes de la ciutat.


D'altra banda, el passat divendres 24 a les 18.30 h va tenir lloc al Centre Cívic Can Basté (Pg. Fabra i Puig, 274-276) la presentació del documental del soci de l'Arxiu José Molina Ayala que porta per títol "Barcelona- Turó de la Peira, un viatge per la seva memòria". L'activitat ha estat organitzada per l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, el Centre Cívic Can Basté, el Casal Gent Gran del Turó, l'Espai Jove Les Basses, el CFS Montsant, l'Asociación de Mujeres Dominicanas del Turó, la Parròquia de la Mare de Deu de Fátima i el Centre Islàmic Karm Ilahi. El documental és un repàs general als orígens del barri. Després de la sessió es va fer un col·loqui on va poder participar el públic assistent, especialment aquelles persones que aportaren el seu testimoni personal.


El passat dijous 30 a les 19.30 h va tenir lloc a Can Clariana Centre Cultural (C/ Felip II, 222), al barri del Congrés i els Indians, la xerrada que portava per títol "Els Quinze, una fita històrica". L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones, s'emmarcà dins del cicle de conferències titulades "Els dijous fem història" en què cada darrer dijous de mes es convida a una persona especialitzada en un tema determinat per a què faci una ponència d'una hora sobre el barri, sobre Barcelona o d'algun altre tema històric o d'interès social. Va estar organitzat per l'Arxiu Històric del Congrés-Indians (nom que rep la Vocalia d'Història de l'Associació de Veïns del Congrés-Indians) amb el suport de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. El ponent va ser el soci de l'Arxiu, historiador i activista veïnal al barri d'Horta, Joan Termes i Roig. La benvinguda i presentació va anar a càrrec del Ricard Sas i Filella, membre de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians.


I el passat divendres dia 31 a les 18.00 h va tenir lloc a la confluència dels carrers f'Alcàntara i Les Torres, la inauguració d’un faristol commemoratiu sobre les iniciatives autoorganitzades pel veïnat de les Roquetes per dotar els habitatges de les condicions mínimes que hi mancaven. L'acte va comptar amb la presència del regidor de Memòria Democràtica Jordi Rabassa, el regidor de Nou Barris Xavier Marcé, el company de l'Arxiu i membre de l'Associació de Veïns i Veïnes de les Roquetes Juanjo Martos i el company de l'Arxiu Arnaldo Gil, els quals van fer uns parlaments en relació s les lluites veïnals destinades a millorar la qualitat de vida dels seus habitants. L'acte s’emmarcà dins del programa impulsat per la Regidoria de Memòria Democràtica “Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona”.

Fotos: AHRNB i Ajuntament de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada