dimecres, 3 de juliol del 2024

Activitats de l’Arxiu del mes de juny


Encetant el nou mes de juliol que ens endinsa de ple a l’estiu, anem a repassar quines han estat les activitats organitzades per l’Arxiu i també aquelles en les quals ha participat activament durant el passat mes de juny. El dimarts dia 4 i el dijous dia 6 l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va fer dues jornades de portes obertes amb visites guiades (dins de l’horari habitual de 18.00 h a 20.00 h) amb l’objectiu de donar a conèixer a tothom la nostra entitat i les seves instal·lacions. La iniciativa, sota el títol “Un arxiu diferent de portes obertes”, estava emmarcada dins la Setmana Internacional dels Arxius 2024, que enguany s’ha celebrat del 3 al 9 de juny, destinada a mostrar el patrimoni documental dels arxius i centres de documentació. Cal recordar que, a més, el 9 de juny és el Dia Internacionald els Arxius, un esdeveniment promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) celebrat arreu del món.


De manera desinteressada i com a mostra de suport el dissabte dia 8 a les 12.00 h del migdia alguns membres de la nostra entitat van participar en la cadena humana a favor de perllongar la L3 de metro des la Trinitat Nova fins a la Trinitat Vella. Més de 1.500 persones en quatre trams compresos entre les estacions "Trinitat Nova" de les L3, L4 i L11 i "Trinitat Vella" de la L1, tot creuant el Pont de Sarajevo, van sortir al carrer sota el lema “Unim el metro, apropem els barris!”, una acció organitzada per la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) a iniciativa de la plataforma “La Trinitat per la Mateixa Via”. Companys i companyes com l'Arnaldo Gil, l'Eugència Álvarez, la Montse Argente i la Montse Massot hi estigueren presents donant suport a la reivindicació.


El dissabte 15 de juny de 9.30 h a 13.30 h es va celebrar al centre d’Informació del Parc de Collserola la Trobada de la Taula d’Entitats Col·laboradores amb el Parc. El lema d’aquest any ha estat “La intervenció en el Patrimoni arquitectònic, històric i cultural del Parc Natural de Collserola”. D’una banda, es va fer referència als diferents temes o projectes de la gestió en què s’està treballant i, d’una altra, diverses entitats van presentar el seu projecte de col·laboració. En aquest cas, en representació de l’Arxiu estigueren presents el company Arnaldo Gil i la companya Montse Argente, que van participar amb el passi d’un PowerPoint on es mostrava el paper de l’entitat en la defensa del parc de Collserola en general i dels gterritoris que formen part del districte de Nou Barris en particular.


El diumenge dia 23 va tenir lloc la passejada pel barri del Turó de la Peira. El punt de trobada va ser a les 10.00 h del matí a la plaça de Can Basté, davant del Centre Cívic de Can Basté. L’activitat va tenir la col·laboració de l’Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira i estigué emmarcada dins del programa de la Festa Major del Turó de la Peira 2024, celebrada del 12 al 23 de juny i que enguany arriba a la 47a edició. Les explicacions dels punts d’interès anaren a càrrec del compan Jordi Sànchez. No va faltar la visita a indrets d'interès històric com ara el conjunt històric de Santa Eulàlia de Vilapicina, els terrenys on hagueren Les Basses, el parc del Turó de la Peira i aquells carrers del barri on van haver els blocs que van patir al·luminosi, entre d'altres.


I ja arribats al darrer cap de setmana de juny, el dissabte dia 29 va tenir lloc una visita al santuari de Santa Eulàlia de Vilapicina. El punt de trobada  va ser a les 10.30 h del matí a la plaça de Can Basté, davant del Centre Cívic de Can Basté. Les explicacions van anar a càrrec d’en Francesc Xavier Solé Palacín, historiador que treballa al Museu d’Història de Catalunya.


Entrats al mes de juliol s’oferiran noves activitats que ja podreu consultar en la pestanya de l’Agenda Mensual del present blog, alhora que us informem de què l’Arxiu tancarà al públic per vacances d’estiu a partir del proper dimecres dia 24.

Fotos: A.V. Turó de la Peira, Betevé, Consorci del Parc de Collserola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada