diumenge, 9 de juny del 2024

Un record per al Joan Termes i Roig


Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ens va arribar per sorpresa la noticia de la sobtada mort del nostre soci i company Joan Termes i Roig, el passat dimarts dia 4, als 82 anys d’edat. Personatge singular, recordarem seu tarannà tan especial, afable i cordial, la seva particular manera que tenia d’explicar curiositats i anècdotes de la nostra història local, de manera amena, amb petits tocs d’humor que t’arrencaven un somriure i que tant enganxava a tothom. Les seves aportacions en la difusió de la memòria històrica de Nou barris, així com els vincles afectius amb Horta i Sant Andreu quedarà tot plegat preservat tant en el fons documental de l’entitat com en el record dels qui l’hem conegut i tractat en primera persona.
Fill de Sant Andreu de Palomar, va néixer l’any 1941. Després d’estudiar a l'Acadèmia Cultura i a l'Escola del Treball va treballar com a autònom en un petit taller de construcció i muntatge de quadres elèctrics. Una vegada va contraure matrimoni va establir la seva residència habitual al carrer del Tajo, a Horta, un barri amb el qual s’implicaria notablement fins a esdevenir tota una institució i un referent.


El fet d’haver tingut un parell de fills amb discapacitat física el va motivar a impulsar la creació de la Vocalia de Discapacitats de l'Associació de Veïns i Veïnes d'Horta. Des d’aquesta secció va denunciar la presència de barreres arquitectòniques en els equipaments, els comerços i transport públic; en segon lloc va reclamar la creació de residències i pisos tutelats per a aquestes persones; en tercer lloc va reivindicar l'actualització del Codi d'Accessibilitat per tal de millorar la mobilitat de les persones discapacitades; i en quart lloc va elaborar una sèrie de reportatges en format DVD sobre les barreres arquitectòniques dels diferents barris de Barcelona, en col·laboració amb les associacions veïnals, per tal de denunciar les dificultats de que troben les persones amb discapacitat. També formà part del Consell de Discapacitats d'Horta-Guinardó, de les comissions de Participació Ciutadana, Urbanisme i Transports de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona i de la Junta Directiva de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB). Com a resultat de tota aquesta intensa trajectòria, l’any 2005 va ser recompensat amb la Medalla d'Honor de Barcelona pel seu treball en foment de l'associacionisme i la participació ciutadana, especialment pels drets de les persones amb discapacitat.


En la seva faceta com a historiador, al barri d’Horta va organitzar i participar en diverses xerrades a la Biblioteca d’Horta-Can Mariner i va ser l’autor d’uns documentals estrenats a Barcelona Televisió als anys noranta que, sota el títol “Passejant per Horta” mostraven diferents aspectes històrics de l’esmentat barri. Més enllà del barri d’Horta també va organitzar visites guiades i passejades pels diferents barris i museus de Barcelona.
Un altre passió del Joan era la difusió de la memòria històrica dels transports públics de la ciutat. El seu llegat ens deixa algunes publicacions com “Tramvies de Barcelona i rodalies, 1872-2021” (2021), “50 aniversari de l’arribada del metro a Horta” (2017) i “De Fabra i Puig a Torras i Bages. 50 anys de l’arribada del metre al centre de Sant Andreu” (2018), llibres que formen part del fons de la biblioteca de l’Arxiu. Una de les seves reclamacions va ser l’aprofitament de l’estació inferior del funicular al castell de Montjuïc perquè fos recuperada, rehabilitada i aprofitada com a espai cultural i de memòria històrica. Però la lluita més important ha estat, sense dubte, impulsar la conservació del patrimoni del transport, fet que el va motivar a presidir i fundar el passat mes de febrer l'Associació Coordinadora Pro Museu del Transport de Barcelona per reivindicar la materialització d'aquest museu, especialment en un dels antics pavellons de la Fira de Barcelona a Montjuïc.


Va defensar un projecte de museu entès com a espai dinàmic prenent com a referències els exemples de ciutats com Londres o Glasgow, entre d’altres, alhora que tindria un paper pedagògic especialment per als alumnes de formació professional que podrien aprendre oficis i alhora restaurar els vehicles històrics. Poc abans del seu traspàs va participar  activament com a voluntari al "Rally d'autobusos clàssics" de Barcelona.
Des de la nostra entitat va participar en la redacció d’articles per a la revista “L’Arxiu”, en algunes passejades de barri, així com també en nombroses xerrades relatives a la història dels barris del districte de Nou Barris, d’Horta i de Sant Andreu. L’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i, en especial, les persones que hi col·laborem assíduament i hem tingut el plaer de conèixer-lo, trobarem a faltar la seva presència i suport actiu a la nostra tasca. Descansa en pau i moltes gràcies per tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada