dimecres, 5 de juny del 2024

Presentada l'exposició "L'àpat" a l'Arxiu en col·laboració amb Negra Mosca


El passat dijous 30 de maig a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l’Espai Via Favència (seu de l’Arxiu) la presentació de l’exposició que porta per nom “L’àpat. Un projecte de Negra Mosca”. L’acte va comptar amb la presència del company Antonio Silva, juntament amb la Marta Sellarés i Sara Sanz, de Negra Mosca, els quals també van fer els parlaments. La benvinguda anà a càrrec del company Arnaldo Gil.
En definitiva, el resultat és una mostra de fotografies producte de la col·laboració entre l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i Negra Mosca amb l’objectiu de donar visibilitat al fons fotogràfic més inèdit i singular de l’entitat, conservat fins ara gràcies a la feina realitzada per les persones que hi treballen. Les fotografies són obra del José Antonio Cordoncilllo, el Rafael Juncadella i l’Antonio Silva. Les imatges procedeixen de festes majors dels barris del districte, de “La Cultura va de Festa”, el “Dia Internacional de la Dona”, així com d’altres àmbits de tipus familiar i cultural.


L’Exposició parla de l’acte de menjar com a ritual on la taula esdevé l’escenari i el menjar el pretext per compartir i celebrar. Ens trobem al voltant d’una taula per diferents motius i amb gent diversa. És un espai-temps on establir vincles al mateix temps que es fan visibles les contrarietats i les complicitats entre les persones. Apareixen les tovalles i les copes sobre la taula, les tasses de cafè i les molles de pa, la muntanya de pipes, les taques, el vi, els pinyols d’oliva i els escuradents, les cigarrretes i els tovallons arrugats, la Coca-Cola, trobar-se i xerrar. En cada àpat, la taula es transforma. No és la mateixa quan la veiem al menjador, al bar o a la sala de festes, però el ritual es manté.
Per als qui ho desconegueu, Negra Mosca és una iniciativa sorgida entre tres persones pertanyents al món de la fotografia com són Marta Sellarés, Romina Aguilera i Sara Sanz. Des de l'any 2022 tenen la seva seu al número 36 del carrer de l'Encarnació, al barri de Gràcia i pretén ésser un espai de trobada i exploració al voltant de la imatge i la creació visual, un taller que s'expandeix per a oferir activitats culturals i educatives amb el propòsit de crear comunitat i teixir vincles amb la ciutadania de Barcelona, utilitzant la imatge com a vehicle. L'objectiu és que sigui un lloc on poder compartir idees, processos i inquietuds. Per aixo ofereixen una programació cultural formada per col·loquis, xerrades, tallers i projeccions, entre altres.


Acabat l’acte va haver una degustació de migues i llenties noubarrrienques per al públic assistent. L’exposició és lliure, oberta a tothom i recomanable per a tot el públic en general. Romandrà visitable fins el proper dijous 20 d’aquest mes de juny, de 10.00 h a 13.30 h del matí i de 17.00 h a 19.00 h de la tarda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada