diumenge, 26 de maig del 2024

L'Arxiu organitza unes visites guiades a l'antic edifici del Mental amb motiu de la Festa Major de Nou Barris 2024


El passat diumenge dia 19 va tenir lloc una passejada a l'edifici de l'antic Institut Mental de la Santa Creu, que actualment acull la Seu del Districte de Nou Barris, la Biblioteca de Nou Barris i caserna de la Guàrdia Urbana, entre d'altres equipaments. L'activitat, organitzada per l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, estava emmarcada dins la programació de la Festa Major de Nou Barris, del 16 al 19 del present mes de maig. La companya Mercedes Hidalgo, col·laboradora de l'entitat, responsable de la secció del Memorial del Mental i antiga empleada d'aquesta institució, i el company i president de l'Arxiu, Jordi Sànchez i Ruiz, foren les dues persones encarregades de fer les explicacions pertinents i dirigir les passejades, celebrades de 10.00 h a 12.00 h del matí i de 17.00 h a 20.00 h de la tarda. Concretament la de les 17.00 h va anar acompanyada d'un servei en llengua de signes. El punt de trobada va ser a l'entrada principal de l'edifici, a la plaça Major de Nou Barris, on tingué lloc la benvinguda i la presentació. Allà mateix es va explicar la funció del vestíbul, la recepció o oficina d'entrades i la sala d'observacions.


Les escalinates de marbre van portar a la primera planta, que antuvi albergava la sala de sessions, la secretaria, el despatx del vocal, l'administració i la Junta Directiva. Tothom va accedir a la sala de plens del districte, antiga sala d'actes, biblioteca, oficines i despatx del director, on es va fer una descripció de com era aquest lloc abans i les funcions que va tenir, inclosa la reforma psiquiàtrica fins al desmantellament del centre durant els anys vuitanta. Els passadissos porticats foren l'ocasió per fer referència als patis del Mental i la seva utilitat, així com per al·ludir sobre dos elements de la planta superior com són les golfes i les lluminàries. Des del pati central es va explicar el paper que tingueren els Germans Hospitalaris de la Santa Creu, els oficis i els treballs assignats als interns, la farmàcia, el teatre, la sala mortuòria i el club social. En un dels vestíbuls hi ha exposada una maqueta de l'antic Institut Mental de la Santa Creu, impresa en 3D per l'Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana, juntament amb una gran imatge aèria del mateix edifici. Allà mateix es va aprofitar per fer cinc cèntims sobre l'origen i construcció del manicomi, les característiques arquitectòniques, les seccions i els terrenys que ocupava.


Tornant a la planta baixa la passejada va continuar per l'església del Mental. Accedint per la caserna de la Guàrdia Urbana es va arribar al pati presidit per la torre octogonal, antic centre d'hidroteràpia per als malalts. Al costat va existir fins el 2011 el xalet que es va fer construir una pacient de l'alta burgesia i que, al morir ella, es convertí en escenari d'innovacions terapèutiques i en espai d'aplicació de teràpies de grup. Altres aspectes d'interès explicats foren la nevera subterrània, el dipòsit d'aigua subterrani i la funció de les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu. Durant la visita es van anar mostrar diferents imatges històriques de les dependències del Mental per mitjà d'uns plafons estratègicament col·locats. Acabada l'activitat, el públic assistent va sortir molt satisfet tot fent una valoració força positiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada