dissabte, 25 de maig del 2024

L'Arxiu participa a La Nit dels Museus 2024


El passat dissabte dia 18 va tenir lloc una nova edició de "La Nit dels Museus", una activitat nocturna que es celebra en el context del Dia Internacional dels Museus. Iniciativa del Consell d'Europa, enguany ha arribat a la seva 18a edició oferint la possibilitat de mostrar gratuïtament la majoria dels museus, els quals ofereixen diverses propostes lúdiques i culturals. A Catalunya hi ha 114 museus registrats amb 118 extensions i 394 col·leccions obertes al públic i de temàtica molt variada repartits per tot el territori català. I a Barcelona i la seva àrea metropolitana (Badalona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Sant Joan Despí) s'han sumat fins a 87 espais museístics que obriren les seves portes des de les 19.00 h del vespre fins a la 1.00 h de la matinada, amb 171 activitats programades com ara visites guiades, visites teatralitzades, tallers, concerts, espectacles diversos de circ i màgia, així com activitats familiars. També en alguns casos ha hagut servei de foodtrucks i degustacions gastronòmiques repartides als diferents centres participants d'aquesta gran festa.


Dins la Xarxa de Museus Locals de la demarcació de Barcelona, al districte de Nou Barris s'ha sumat una edició més la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, juntament amb el conjunt veí de la Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu. Per aquest motiu, l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris s'ha sumat a participar amb unes visites nocturnes guiades per aquestes instal·lacions amb el propòsit de donar a conèixer una part important de la història de l'abastiment d'aigua a la ciutat, per posar en relleu la importància de conservar aquest patrimoni i, en definitiva, sensibilitzar en la difusió de la memòria històrica. El company i president de l'entitat, Jordi Sànchez i Ruiz, fou l'encarregat de dirigir els grups de visitants i de fer les explicacions, acompanyat també d'altres companys i companyes. També va acompanyar el company Arnaldo Gil. L'activitat es va celebrar des de les 19.00 h fins a les 23.00 h. El resultat va ser un gran èxit de públic, fet que demostra l'interès popular per la història de Nou Barris més enllà dels espais tradicionalment turístics.


Sota la galeria subterrània principal que connecta les dues instal·lacions sota l'avinguda Meridiana, es va instal·lar una exposició titulada “La revolució de l’aigua a Barcelona. Del món preindustrial al repte ambiental” que mostrà les estratègies i els sistemes de provisió d’aigua a la ciutat des de l’època romana fins a l’actualitat. A més de l'Arxiu, també van participar el Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MUHBA) que gestiona el conjunt de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Vella i el grup musical Vozes el qual va fer un acompanyament musical.

Fotos: AHRNB i Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada