El passat dissabte dia 4 a les 19.00 h al Club de Petanca Alcúdia (carrer d’Alcúdia, 15), al barri de Porta, va tenir lloc l’homenatge a Josep Berengué i Anguera, destacat activista veïnal mort el passat 4 de desembre de 2023. L’acte, que va comptar amb la participació de l’Associació de Veïns i Veïnes de Porta i la Comissió de Festes de Porta, tingué el suport incondicional de nombroses persones assistents. El company Arnaldo Gil va ser l’encarregat de procedir a la col·locació de la placa d’homenatge, la número 118 de la sèrie “Recuperem la memòria”, una iniciativa que pretén senyalitzar aquells espais rellevants del districte de Nou Barris que han estat protagonistes d’esdeveniments que mereixen ésser recordats. Per als qui no el conegueu, el Josep Anguera va ser un dels personatges més importants dels darrers anys al barri de Porta. Durant molts anys va presidir l’Associació de Veïns i Veïnes, alhora que fou l’impulsor d’altres activitats i entitats. Entre d’altres coses, el 1981 va fundar el Club de Petanca Alcúdia i va lluitar per aconseguir que la plaça de Sóller fos una realitat el 1983. A tot això va promoure els horts urbans del carrer de la Maladeta, de l’Ateneu La Bóbila, de l’Associació de Joves de Porta i del Casal de Joves i de les masies Can Verdaguer i Can Valent. L’estima que tenien per aquest home va tenir com a consecució que a l’any 2018, en el marc de la Festa Major del barri, els veïns i veïnes decidissin per nomenar-lo en un acte honorífic com a alcalde de Porta. Enguany ha estat candidat a títol pòstum a rebre el Premi Nou Barris.
L’endemà diumenge dia 5 l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha estat present una vegada més, d'11.00 h del matí a les 14.00 h del migdia al parc de la Guineueta participant a "La Cultura va de Festa", que enguany ja ha arribat a la 42a edició. Sota l'organització de la Coordinadora Cultural de Nou Barris i la col·laboració de La Roda Fundació d'Accions Culturals i de Lleure, les nombroses associacions i entitats culturals, veïnals, socials, artístiques, solidàries, cíviques i esportives del districte de Nou Barris es van congregar per a fer les seves tradicionals mostres, exposicions i activitats lúdiques. Afortunadament el bon temps va acompanyar i va possibilitar la realització de tot un seguit d'actes festius oberts a tothom en dos espais del parc: l'espai central, amb la mostra d'entitats, el vermut i el dinar popular, l'espectacle de circ i el ball, entre d'altres coses; i l'espai inferior, dedicat al públic infantil i a un concert d'havaneres amb rom cremat inclòs. Com és costum, la nostra entitat ha col·locat la seva clàssica carpa informativa on estigueren presents els nostres companys i companyes habituals, doncs l'ocasió es va aprofitar, com és habitual, per posar a la venda les publicacions de l'entitat, donar-nos a conèixer i promoure la captació de més socis i sòcies.
I un any més l’Arxiu ha fet presència a una nova edició de les Jornades de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (Recercat). Aquest 2024 ha arribat a la seva 20a edició i Sabadell (capital del Vallès Occidental) ha estat la ciutat amfitriona per haver estat escollida Capital de la Cultura Catalana. El Recercat ha esdevingut la diada de referència del món dels centres d’estudis com a punt de trobada anual i com a espai de projecció respecte a la ciutadania. Organitzat per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), té com a principals objectius: donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals; facilitar l’accés a les publicacions dels centres; fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana; reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació en els territoris de parla catalana; i reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis. Amb les seves consecutives edicions, el Recercat s’ha convertit en el lloc de referència on trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.
I com és habitual l’Arxiu ha disposat de la seva pròpia parada, aquesta vegada en una gran carpa emplaçada a la plaça del Doctor Robert. L'edició d'enguany ha comptat amb diverses activitats celebrades al Casal Pere Quart, a l’auditori del qual s’ha fet el lliurament dels Premis Recercat 2024. Per descomptat, durant les jornades ha hagut el corresponent contacte amb persones d'altres entitats culturals, motiu pel qual s'han pogut intercanviar experiències força enriquidores. L’Ajuntament de Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach han estat els organitzadors, juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada