dilluns, 25 de novembre del 2024

Darreres activitats de novembre


A un mes de Nadal i a una setmana d’acabar novembre s’han desenvolupat interessants activitats organitzades per l’Arxiu i d’altres on l’entitat ha tingut una destacada presència. Degut a l’excepcional èxit de públic, el diumenge dia 10 es va celebrar una segona edició de la passejada de barri dedicada a conèixer els escenaris reals on es van produir els segrestos dels autobusos de les línies 11 i 47 per reivindicar millores en el transport públic. I una vegada més, les places es van esgotar de seguida, amb un total de 64 persones assistents. Amb el suport i la participació de les Associacions de Veïns i Veïnes de Les Roquetes, Torre Baró i Verdum, les explicacions van anar a càrrec de la companya Montse Argente i dels companys Jordi Sànchez i Arnaldo Gil. L’itinerari, de vuit quilòmetres de longitud, es va iniciar a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència), va continuar per la Via Favència, els carrers d’Almagro, Alcàntera, Mina de la Ciutat, Cantera i Llobera fins a la carretera Alta de les Roquetes. Com a punts d'interès es van visitar la Via Favència, l'A.V. Verdum i l'A.V. Roquetes, alhora que es van relatar esdeveniments com la lluita de l'aigua i el clavegueram, la lluita per asfaltar els carrers, la lluita per millorar els habitatges de l'Obra Sindical del Hogar, la lluita per l'ambulatori, la lluita per l'Ateneu Popular i els segrestos d'autobusos de la línia 11. Al barri de Torre Baró, l’itinerari va continuar pel carrer de Castellví, l’avinguda d’Escolapi Càncer fins a la plaça dels Eucaliptus, davant l’estació “Torre Baró / Vallbona” de la L11 de metro i de Rodalies, on va finalitzar. Com a llocs d'interès es van visitar la seu de l'A.V. Torre Baró, el castell i la casa on va viure el Manuel Vital, el protagonista del segrest de l'autobús de la línia 47.


El dissabte dia 16 va tenir lloc entre les 9.30 h del matí i les 14.00 h del migdia a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova (C/ Garbí, 2) el seminari “Gestió hídrica: el patrimoni de l’aigua a Sant Andreu i Nou Barris”. Va tenir la participació dels companys Arnaldo Gil i Jordi Sànchez. A les 9.45 h el director del MUHBA, Joan Roca, va donar la benvinguda i presentació al públic assistent. A les 10.00 h el Manel Martín (del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i coordinador de la jornada) va oferir la ponència “Aigua local i aigua per Barcelona”. A les 10.20 h el company i president de l’Arxiu, Jordi Sànchez i Ruiz, va fer la xerrada “Les mines i rieres de Nou Barris-Sant Andreu: de les masies a les empreses locals de servei”. A les 10.40 h el torn va anar al David Rovira (del Museu de les Aigües d’AGBAR) amb la seva conferència “Les infraestructures hidrològiques al Besòs: de l’aqüeducte de Dosrius a l’ETAP del Besòs”. Després d’una pausa a les 11.30 h el company Arnaldo Gil ens va brindar amb la xerrada titulada “Els vestigis dels aqüeductes al nord de la Barcelona contemporània: un patrimoni a conservar” i, finalment, a les 11.50 h ho va fer el David Sauri (de la Universitat Autònoma de Barcelona) amb la ponència “La problemàtica de la gestió hídrica en el marc del canvi climàtic actual”. A les 12.20 h es va fer un debat general fins a les 13.00 h que va concloure el seminari.


A l’endemà diumenge dia 17 entre les 12.00 h i les 14.00 h del migdia es van organitzar unes visites guiades al castell de Torre Baró (Ca. Alta de les Roquetes) amb motiu del 10è aniversari de la seva rehabilitació i obertura al públic com a mirador, punt d'informació del parc de Collserola, punt de recuperació de la memòria històrica de Nou Barris i centre d'activitats ambientals i culturals. Les explicacions van anar a càrrec dels companys Jordi Sànchez i Arnaldo Gil. Sempre cal recordar que l'entitat va tenir un paper fonamental, destacat i decisiu en la recuperació del castell, una llarga lluita que va durar dues dècades. El resultat va ser positiu, amb força visitants de totes les edats que van passar un agradable matí de diumenge i van conèixer aspectes poc coneguts de la història del castell. L’obertura del castell es va produir l'11 de novembre de 2014 després d'una rehabilitació i adequació de l'interior. El mirador de la planta superior ha rebut moltes visites, fet que el reafirma com un dels principals atractius de tot l’entorn, que representa la principal porta d’entrada al parc de Collserola per als visitants a peu i els ciclistes. Entre d’altres serveis, s’ofereix atenció́ de consultes i un programa d’activitats amb visites guiades al castell, itineraris comentats de descoberta de l’entorn, tallers familiars i tallers educatius per a tots els públics. Recordar, a tot això, que a l’interior del castell es pot visitar fins el 29 de desembre l’exposició “Fonts de Nou Barris”, la qual és gratuïta i dirigida a tot el públic en general.


El dijous dia 21 a les 18.30 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) la xerrada “Centenari del metro de Barcelona” a càrrec de Ramon Carbó i Ferré, antic treballador del metro de Barcelona i president d’Andana Central, una associació sense ànim de lucre formada tant per empleats del metro dedicades com per altres particulars, destinada a difondre la memòria històrica d’aquest mitjà de transport, essent la seva principal plataforma el seu blog https://andanacentral.wordpress.com/. Per mitjà d’un PowerPoint il·lustratiu va procedir a fer les seves explicacions, tot aprofitant l’ocasió per retre un sincer homenatge al company Joan Termes Roig, desaparegut aquest any i que va tenir un paper destacat en la defensa i promoció del patrimoni històric del transport i la memòria històrica. El conferenciant va fer referència a la història del metro a Nou Barris, un mitjà de transport que va arribar a l’any 1959 i amb una xarxa la qual s’ha anat estenent a gairebé tots els barris del districte gràcies a les lluites veïnals. Sobre la història del metro de Barcelona en general es van explicar els orígens, els primers projectes, les obres de construcció, el material mòbil, l’etapa del Gran Metropolitano de Barcelona i del Ferrocarril Metropolitano de Barcelona (Transversal), la Segona República i la Guerra Civil, la postguerra, la municipalització i la unificació d’ambdues companyies esmentades en la S.P.M. Ferrocarril Metropolitano de Barcelona, S.A. fins arribar a l’actualitat. Acabada la xerrada, el públic assistent va tenir l’ocasió de preguntar i comentar. El company Antonio Silva s’encarregà d’enregistrar en directe l’activitat i el José María Medina de fer el muntatge. Per aquest motiu, aquelles persones interessades a veure la conferència completa i al detall, la trobareu disponible a la nostra pàgina de Youtube.


Per acabar, us informem que durant la setmana del 25 de novembre a l’1 de desembre queden pendents quatre activitats més de les quals també se les dedicarà una propera entrada al blog i que ben aviat es farà difusió de les properes previstes durant el desembre i que tancaran el curs dedicat a les identitats de Nou Barris i a commemorar el 40è aniversari de la creació del Districte 9 o de Nou Barris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada