diumenge, 20 d’abril del 2025

Presentat el llibre “Nou Barris il·lustrat. 31 racons noubarriencs”


El passat dijous dia 10 a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) la presentació del llibre que porta per títol “Nou Barris il·lustrat. 31 racons noubarriencs”. L’acte va estar presentat a càrrec de l’autora i els autors de l’obra: la Cèlia Vallès Pi (grafista i dibuixant), el Pau Vinyes Roig (del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias) i el company i col·laborador Jordi Sànchez Ruiz. Excepcionalment el també company i col·laborador Marc Munell s’encarregà breument de donar la benvinguda al públic assistent i de donar pas als protagonistes de l’obra.


El primer a parlar va ser el Pau Vinyes Roig, el qual va agrair a l’entitat la possibilitat de fer la presentació. Va remarcar les dificultats que van haver per dur-lo a terme. De fet s’ha pretès de fer una col·lecció, doncs primer es va publicar un dedicat a Sant Andreu, després un altre a Gràcia i ara aquest tercer fa referència a Nou Barris. Es va decidir de fer 31 espais des del primer volum, xifra que va agradar i que es va adaptar per a les publicacions posteriors. D’aquí que la sèrie s’anomena “Col·lecció 31 racons”. Van pretendre que col·laborés l’Ajuntament de Barcelona, cosa que no va ser possible, doncs presentaren el projecte al districte de Nou Barris tot lliurant unes làmines de mostra de la Cèlia, la qual en va fer còpia, per bé que, inexplicablement, van desaparèixer. El llibre ha estat editat per l’editorial Llop Roig, del mateix Pau. En l’obra s’ha volgut reflectir aquesta dinàmica i essència de les lluites veïnals tant característica i identitària de Nou Barris. Va acabar nomenant els punts de signatura d’exemplars per aquest proper Sant Jordi.


Seguidament es va passar el torn de paraula al Jordi Sànchez Ruiz, autor dels textos. Va explicar que es tracta d’un llibre que els fa força il·lusió de presentar perquè ha calgut esperar anys a fer-lo realitat. De fet ja es parlava des del 2018. Mentre van estar elaborant el llibre van fer una sessió de fotos i de vídeos de presentació que anunciaven la sèrie “Col·lecció 31 racons”. La Pilar López Carreras, que durant molts anys va treballar durant més de 40 anys al districte de Nou Barris, fou l’encarregada de fer el pròleg del llibre, per bé que ha estat absent en el present acte. En alguns casos es va haver de fer doble feina perquè hi havia espais que des del 2018 a l’actualitat havien canviat d’aspecte, per la qual cosa això va obligar a la Cèlia haver de tornar a dibuixar el mateix espai amb l’aspecte present. El llibre de Nou Barris el va considerar com una segona part del llibre de Sant Andreu perquè la darrera il·lustració d’aquest és el cementiri de Sant Andreu, que es troba al districte de Nou Barris. És a dir, on acaba un comença l’altra. A mode de curiositat, va haver una làmina 32 que no es va incloure perquè pertanyia a la Trinitat Vella, antic barri dels “9 Barrios” però que forma part administrativa del districte de Sant Andreu. Alguns exemples de novetats dels texos han estat: 1) reivindicar el nom de Maria de Lapeira de la masia de Can Lapeira (Turó de la Peira o Turó de Lapeira?); 2) diferenciar cadascun dels aqüeductes del Baix Vallès amb el nom del torrent que superen; 3) saber que el Xalet de la Trinitat va ser expropiat el 2020 per l’Ajuntament de Barcelona; i 4) conèixer la unitat de les cases de l’aigua de la Trinitat i no parlar de la Nova i la Vella. De fet les làmines de la Cèlia defineixen sis rutes pel districte.


Finalment, va parlar la Cèlia Vallès Pi. El seu company (malauradament desaparegut), rebia el llistat d’espais de Nou Barris de part del Jordi i se n’anava a fer les fotografies dels indrets en qüestió. Aleshores a partir d’aquí es feia el dibuix i la il·lustració, el qual passava a revisió juntament amb el Jordi i el Pau per si era correcte o bé s’havia de corregir alguna cosa. La tècnica pictòrica emprada ha estat l’aquarel·la digital, una tècnica que imita a la perfecció l'aquarel·la tradicional mitjançant un ordinador i programari especialitzat. És més accessible que la tradicional, ja que no requereix pinzells, pintures i paper. Ofereix una àmplia gamma de ferramentes i funcions que faciliten el procés creatiu i són més duradores que les tradicionals, ja que no es deterioren amb el temps.
Per als qui ho desconegueu, la Cèlia és grafista i membre de Grup de Pintors de Sant Andreu. Va estudiar a l’escola Massana i va rebre classes de pintura i d’il·lustració. Professionalment s’ha dedicat a la il·lustració treballant en el sector editorial, primer a mà i, amb la introducció dels ordinadors, es va reciclar a l’entorn digital.


La cloenda la va fer el Pau Vinyes Roig, el qual va agrair a aquelles persones que van creure en el projecte i van ajudar a fer realitat el llibre amb aportació econòmica, ja que el verkami o micromecenatge no va acabar de funcionar. Acabat l’acte els autors van signar exemplars del llibre, els quals es van posar a la venda a 15€, a més de làmines il·lustrades a 5€. Un exemplar signat i dedicat va ser adquirit per l’Arxiu i formarà part de la biblioteca, on es podrà consultar. A tot això, es va convidar a tothom a un pica-pica i a un refrigeri, alhora que es va fer un sorteig de les làmines per aquelles persones que adquirissin el llibre a l’Arxiu. Per a qui estigui interessat el podrà trobar a les llibreries del districte de Nou Barris i de Sant Andreu, així com a les principals de Barcelona, una obra que, en definitiva, us recomanem d’adquirir per aquest proper Sant Jordi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada