dissabte, 18 de juny del 2011

S'inicien les obres de la caserna de la Guàrdia Urbana a Nou Barris i s'enderroca el Xalet




Durant el passat mes d'abril s'havien de començar les obres de remodelació de la caserna de la Guàrdia Urbana a Nou Barris (Barcelona), cosa que implicava l'enderrocament del Xalet de l'Antic Institut Mental. Les entitats, associacions i coordinadores ens n'assabentàvem per una nota de premsa. Resulta que no s'havia informat a cap Ple de districte ni s'havia convocat a la Comissió de Patrimoni, malgrat que el Xalet "estava" catalogat amb nivell C (no es pot enderrocar!). Però les obres no van començar. Suposemque l'avançada Festa Major del Districte i les eleccions municipals no ho aconsellaven. Ara, durant el mes de juny ens assabentem -amb una altra nota de premsa- que s'inicien les obres de remodelació. Tot que l'Arxiu Històric i la Coordinadora d'entitats hem manifestat el nostre desacord i hem demanat una revisió del projecte, sembla que les obres tiren endavant. Hem preguntat, hem demanat informació, però ara ningú respon. Sembla que no hi ha interlocutor.

Considerem que l'enderrocament del Xalet implica:

-prioritzar la (re)catalogació d'aquells edificis que 'molesten' per poder ser enderrocat sense cap obstacle administratiu; aleshores ens preguntem: per a què s'elabora un catàleg de patrimoni de la ciutat, si després es pot modificar a voluntat?;

-dissenyar i tramitar projectes que impliquen enderrocar elements patrimonials sense convocar la Comissió de Patrimoni Històric; aleshores ens preguntem: per què es constitueix una comissió que no es té intenció d'utilitzar ni convocar quan es necessària?;

-acceptar que els pocs elements patrimonials existents a Nou Barris es converteixin en un expedient; aleshors ens preguntem: com és que en unes zones de la ciutat el patrimoni és conserva, es preserva i es difon i en altres zones no? tindrà a veure el turisme o la imatge que es vol donar de la ciutat?

-posar de manifest que no importa enderrocar l'edifici on van produir les reunions per redactar 'les bases de la reforma psiquiàtrica espanyola' de fa més de quaranta anys; aleshores quins són els criteris per recordar unes efemèrides i d'altres no? quins són els criteris per construir la memòria històrica a Nou Barris?

-promoure la desaparació de l'evidència que a l'Institut Mental (com a d'altres institucions similars) també hi havia classes i diferències socials entre la beneficiència i la preferència; aleshores ens preguntem: quins són els criteris per conservar o destruir evidències de la història social d'aquest país?

-valorar més les propostes d'uns tècnics que avalen l'enderrocament interessat i per tant l'oblit, que la proposta ciutadana de defensar una concepció del patrimoni com a testimoni del pas del temps, font històrica, memòria històrica, identitat, i element que promou la participació i la implicació, a més de ser un aglutinant de records d’infància; aleshores ens preguntem: quin és el concepte de patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona? què hi entenen? a què ho vinculen?

No ens neguem que la Guàrdia Urbana disposi d'unes instal·lacions adequades, però pensem que cal repensar l'actual projecte. S'ha de poder fer compatible la gestió i preservació patrimonial amb les demandes i necessitats socials actuals.

Considerem que el patrimoni és un element social i cultural que ens permet explicitar allò que volem deixar a les generacions del futur, perquè explicita qui som i d'on venim. Cal tenir en compte que tots els elements patrimonials que han desaparegut - enderrocats o caiguts- han anat desapareixen de la memòria, i per tant, de la memòria històrica dels ciutadans i ciutadanes de Nou Barris. Sembla que no importat que el passat es vagi diluint, i que el futur es vagi construint tot oblidant.

Hi ha qui va dir fa anys que 'qui perd els orígens, perd la identitat', i des de l'Arxiu Històric no volem que això passi.


1 comentari:

  1. Estic d'acord amb els plantejaments de l'Arxiu, respecte de la salvació del xalet!

    ResponElimina