El proper dimarts 30 d’agost a les 8 del vespre es realitzarà la convocatòria d'homenatge en memòria d'en Josep Facerias, “Face” (6 gener 1920 – 30 agost 1957), militant i guerriller llibertari que a causa de la seva activitat contra la dictadura feixista fou cosit a trets, rematat i assassinat a sang freda per la policia franquista en un parany pelpetrat a la cruïlla dels passeigs d’Urrútia i del Verdum i del carrer Pi i Molist, on una modesta placa al terra recorda l’esdeveniment amb aquestes paraules: “JOSEP LLUÍS FACERIAS / MILITANT LLIBERTARI MORT EN AQUEST LLOC EN UNA EMBOSCADA DE LES FORCES DE LA DICTADURA EL 30 D'AGOST DE 1957 A LES 10.45 DEL MATÍ.”
Als 16 anys, en 1936, s'afilia a la Confederació Nacional del Treball i a les Joventuts Llibertàries de Catalunya del barri del Poble Sec (Barcelona). A l'inici de la Guerra Civil espanyola, s'allista en la Columna Ascaso, lluitant tota la guerra en el front d'Aragó i lluità a 28a Divisió de l’Exèrcit Popular, fins que és fet presoner en 1939 quan l'exèrcit republicà ja es batia en retirada. Aquest mateix any perd a la seva companya i la seva filla de mesos, assassinades quan fugien al costat de milers de refugiats a França.
Va estar empresonat pel règim franquista fins a l'any 1945. Alliberat, s'incorpora al Sindicat d'Indústries Gràfiques de la CNT, mentre treballava com cambrer i caixer en un restaurant. El temps lliure del que disposa ho dedica a l'activitat clandestina antifranquista, sent un dels membres més actius en accions i organització de les Joventuts Llibertàries de Catalunya, les quals tornen a publicar Ruta, el seu diari portaveu. En 1947, després d'estar pres de nou, en la presó model de Barcelona; convençut que la lluita armada era la manera més ràpida d'obtenir diners com suport al sindicat anarquista i als militants presos i els seus familiars més necessitades, forma el grup guerriller la Partida de maquis de Faceries, realitzant la seva primera acció: un atracament a la fàbrica Hispano-Olivetti. Mor el 30 d'agost de 1957 en una "emboscada" de la policia franquista en l'encreuament dels actuals passejos Verdún i Urrutia amb el carrer Pi i Molist de Barcelona, on se'l recorda mitjançant una placa circular recordatòria en el terra.
En aquest acte participarà com a convidat l’historiador Ferran Aisa, qui ens explicarà la trajectòria vital i de lluita d’en “Face”. Alhora, denunciem la seva marginació de la memòria oficial sota la Transició i del nomenclàtor de Nou Barris: cap escola, cap parc, cap carrer ni cap plaça du el seu nom, ni tan sols en el mateix espai en què fou assassinat, per a més vergonya –un cop més– de la Comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona i del Consell de Districte de Nou Barris, perpetuadors simbòlics de l’encara inacabada negra nit del franquisme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada