dilluns, 19 de novembre del 2012

La Verge del Turó (II)


El 9 de juliol d’enguany varem publicar la fotografia de la Cova del Turó de la Peira amb un comentari on fèiem esment que desconeixíem l’origen de la imatge de la Mare de Déu.
El dia 12 del mateix mes, un amable comunicant de la Carme ens feia saber que, molt probablement, la cova va ser excavada i posteriorment se li va col•locar la imatge, i que tal actuació va ser promoguda per alguna persona (religiosa o seglar) de la parròquia de Sant Francesc Xavier del barri de Can Peguera (a l’època que es denominaven “Casas Baratas de Ramón Albó”), que hi va muntar moltes processons i actes religiosos.
Acabem de rebre la fotografia que publiquem avui i que corrobora allò expressat per la Carme: és una imatge de la celebració d’un Diumenge de Rams a l’entorn de la cova amb gran afluència de fidels on també es veu, al bell mig, un petit altar on un capellà presideix la cerimònia, la qual cosa ens porta a pensar que, molt probablement, també s’hi oficiaria en festes assenyalades (com la que es comenta), la Santa Missa.


Josep Maria Babí Guimerà

4 comentaris:

  1. de fet el forat on estava la mare de Déu de Fàtima, ers una pedrera de la que es va asortir tot Horta per construir les seves cases des d'antic.

    La cova, de fet no era més que un forat ,és profunt en la roca, després es va afegir la imatge de la Bernadette agonollada davant la mare de déu.

    Es van fer per sobre de tot processons de setmana sant, festes de Palmes i alguna missa especial per alguna celebració determinada.

    Després dels anys 70, aquest tipus de demostracions religioses van anar de baixa fins que van desapareixer, sobre tot quan l'home de les cases barates que s'encarregava de netejar el lloc i tenir cura de les imatges va morir de repent d'un atcac. de cor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, era un record d' infància que tenia i no podia aclarir. Anàvem a passar el diumenge amb els pares des de Hostafrancs a dinar a la muntanya d'horta. Avui parlant amb persones que encara hi viuen prop del turó m han dit on era. Aniré un dia a passejar per aquest magnífic espai.

      Elimina
  2. Moltes grácies, Carme. De mica en mica i entre tots, s' escriu la história dels nostres barris. Posiblement i grácies a la teva aportació, es podrá fer un article per la revista de l' Arxiu.

    Josep Maria

    ResponElimina
  3. Gemma. 23 de novembre de 2012

    Corroboro el que diu la Carme. De fet, jo era de les que cada any anava a beneir la palma a l'ermita. També recordo que es feien les procesons i que dintre de la cova - en una mena de sacristia- hi havia com unes caras tallades a la roca. Es podia pujar pel lateral de la cova directament fins a la creu.
    Va començar a desaparèixer quan va passar de ser "la montaña" a ser el parc del Turó. Suposo que la congregació que dirigia llavors Sant Francesc Xavier va decidir abandonar.
    Era molt maco el dia de la Palma

    ResponElimina