L’últim de Can Verdaguer
No se us fa estrany? És Can Verdaguer…a l’any 1916 amb la seva gran bassa de rec. Ubicada la masia en zona abundosa en aigua, això va facilitar el conreu de productes d’horta que s’anaven a vendre als mercats de Sant Andreu, Gracia i Horta.
Datada al segle XVI, ha patit nombrosos canvis al llarg dels temps. Va ser reconstruïda el 1714 després de la Guerra de Successió.
Per la urbanització del seu entorn va perdre la seva activitat agrícola que va cessar l’any 1987 i durant els seus últims cent anys la va habitar la mateixa família.
L’any 2006 l’Ajuntament de Barcelona va adquirir la finca i l'ha rehabilitat com a centre cívic municipal, inaugurant-se com a tal l’any 2013.
Qui va ser l’últim masover?
a) Sebastià Padrós
b) El matrimoni Josep Mompart i Rita Estadella
c) Roc Samsó
d) Ivan Bravo
La resposta correcta a la pregunta de la setmana passada era la:
d) 1976.
Si amplieu la fotografia veureu la pintada de l’esquerra de la porta de l’església en suport a la vaga de Motor Ibérica que es va produir al llarg dle 1976. Unes 170 dones i 130 fills de treballadors acomiadats es van tancar el dia 1 del mes de juny de l'esmentat any a l’església parroquial de Sant Andreu en suport a les reivindicacions salarials dels vaguistes i en protesta per l’acomiadament de gairebé 2.000 treballadors. Les esglésies dels barris obrers es van omplir de pintades en demanda de solidaritat. El tancament va acabar el 28 del mateix mes per la intervenció de la policia: van entrar a l’interior del temple 150 agents i van desallotjar “per la força i sense la preceptiva autorització episcopal” als allà reunits.
Abundant informació del transcurs i durada de la vaga la podeu trobar a l'hemeroteca del diari La Vanguardia si la busqueu a aquell any 1976.
c) Roc Samsó
ResponEliminasense estar-ne gaire segura.... però diria que la darrera família van ser els Samsó.
Segura? Que no tens el llibre de les Masíes? (JOSCAR)
ResponElimina